Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 28.03.2015.
22:49
Tanjug A

U Srbiji održana akcija "sat za našu planetu"

U Beogradu i širom Srbije u ubotu uvečeje održana akcija "Sat za našu planetu" u okviru globalne akcije tokom koje su na sat vremena bila ugašena svetla kako bi se skrenula pažnja na klimatske promene i prekomerno trošenje ograničenih prirodnih resursa.

Tanjug
Beograđani učestvovali u akciji "sat za našu planetu"

Na manifestaciji na Trgu Republike u Beogradu učestvovao je dečiji hor "Kolibri" i predstavljena "izložba u mraku" sa fotografijama koje prikazuju posledice klimatskih promena.

Uz upaljene sveće, svetlo na izložbi je obezbeđeno i okretanjem pedala na biciklu, koje su, ako su brzo okretane, osvetljavale fotografije.

Pomoćnik sekeratara u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine Beograda Darinka Radović rekla je novinarima na Trgu Republike da je izuzetno važno što akcija postaje sve masovnija u svetu, ali i u Beogradu i Srbiju.

- To razbija predrasude da delovanje pojedinca nije značajno. Naprotiv, svi po malo, a svi zajedno možemo da doprinesemo ogromnim promenama - uverena je Radović.

Prema njenim rečima, gašenje svetla na najpoznatijim simbolima svetske moći i razvoja govori u prilog tome da je svet moguće ujediniti makar za početak i na taj jedan sat u ocuvanju planete i borbe protiv klimatskih promenama.

- Nadamo se svi da će krajem godine u Parizu države sveta postići konsenzus i dogovor o zajedničkom delovanju protiv klimatskih promena i za očuvanje prirodnih resursa pre svega misleći na sudbinu i budućnost generacija koje dolaze - kaže Radović. 

Biolog Duška Dimović, koja se godinama bavi zaštitom prirode, rekla je da   ovogodišnji slogan "Promeni klimatske promene" govori o tome da u toku "Dana za našu planetu" ne samo da se štedi energija nego i promoviše ekološki održivo ponašenje i očuvanje prirodnih resursa.

- Isključi svetlo, osvetli problem, zapravo znači da razmislimo na koji način neodrživo koristimo resurse koji postoje. Ovo je globalna akcija, više od 7.000 gradova u svetu se do sada uključilo i rekordan broj opština u Srbiji - 91 grad i opština u Srbiji", kaže Dimović .

Tanjug
Hram Svetog Save u mraku

Ona je izrazila zadovoljstvo što akcija u Srbiji ove godine ima više od 433 različitih partnera od nevladinih organizacija, škola i kompanija koje su se uključile i podržale  akciju.       

Dimović kaže da su posledice klimatskih promena nažalost drastične i da u budućnosti može da se očekuje sve veće ekstremne vremenske prilike, poput poplava i suša.

- Smanjenjem emisije ugljen dioksida u smislu štednje energije i prilagođavanjem na klimatske promene možemo zajedno nešto da uradimo", poručila je Dimović.

Prema njeni rečima, takve akcije su u Srbiji potrebne i neophodno je da ih ima tokom cele godine.

- U Srbiji imamo veliki broj termoelektrana i veliku emisiju ugljen dioksida tako da je cilj smanjiti emisiju ugljen dioksida i više koristiti obnovljive izvore energije, ali na ekološki prihvatljiv način koji ne narušava prirodu preterano -  kaže Dimović.

Globalna akcija "Sat za našu planetu" jedna je od najvećih volonterskih akcija i u nju se uključuje više stotina miliona ljudi širom planete.

U Srbiji se akcija "Sat za našu planetu" održava sedmi put, a deveti put u svetu. Ove godine u Nišu, na keju, održana je manifestacija u okviru globalne akcije, a u Novom Sadu biciklistička trka od Limana do Trga slobode.

POVEZANE VESTI

Subota 28.03.2015. 23:06
Vidla žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online