Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.03.2015.
22:39
M. Stanimirović - Vesti A

Užičko selo u gradu Romea i Julije

Ideja da se Stapari i okolina predstave u Veroni potekla je od grupe umetnika iz Italije koji su prošle godine proveli nekoliko letnjih dana u ovom živopisnom selu, koje se proteže od obronaka Tare do kanjona Đetinje i periferije Užica. Polovinom marta u gradu Romea i Julije upriličeno je Staparsko poselo, gde su predstavljeni ručni radovi i turistički potencijal sela.

N. Mirković
Staparsko poselo u knjižari Libre

Stapari, koji imaju ukupno 877 stanovnika i dve klimatske zone, na inicijativu predsednika mesne zajednice Slobodana Kurlagića, koji je taj zadatak dodelio fotografu Neđu Mirkoviću, napravljen je internet sajt posvećen Staparima sa prirodnim lepotama sela, čiji je najviši vrh Bukovik na 978 m, a najniža tačka na reci Đetinji, na 484 m.

Staparska veza u Veroni su Užičanke, sestre Biljana i Mirjana Bošnjaković, iz umetničkog udruženja Libre, koje su osmislile projekat Poselo. Mirjana živi u Užicu i povremeno odlazi u Italiju gde učestvuje na izložbama i promocijama.

Predstavljanje Posela počelo je u Veroni i Negraru i na sajmu domaće radinosti u Bolzanu, koji je najveći italijanski sajam domaće radinosti. Nakon tih izložbi Italijani su posetili Stapare. Obišli su kanjon Đetinje, koji ih je oduševio, arheološko nalazište Staparsku gradinu, Staparsku banju, vodopade i crkvu Svetog arhangela Gavrila, manastir Rujan.

Oduševili su ih ljudi gostoprimstvom, priroda, klima, hrana. Brali su lekovite trave i gljive. Osim Stapara obišli su crkvu u Dubu, Bajinu Baštu i Višegrad, na Zlatibor nisu išli, jer je za njihov ukus previše urbano mesto.

N. Mirković
Ručni radovi Stapara

Biljana Bošnjaković, multimedijalni umetnik, već 23 godine živi u Veroni, u saradnji sa Liom Ariđoni organizovala je ovaj kulturni događaj, a druženje u Veroni putem Skajpa pratili su meštani na čelu sa predsednikom mesne zajednice.

Tokom večeri održana je prezentacija ekološkog turizma u Srbiji upotpunjena izložbom ručnih radova iz sela Stapari, izložba fotografija Stapara i okoline Đanluke de Santija, umetnika iz Verone, a čitani su i odlomci iz romana "Na Drini ćuprija" Ive Andrića...

Prezentaciju Stapara pratila je muzika dragačevskih trubača, a pila se šljivovica ispečena u Staparima, dok su domaćini najavili koncert rok grupe Ranj iz Verone, koji će biti održan u julu u Staparima. Biljana Bošnjaković je najavila reprizu ovog događaja u Berlinu, krajem maja ove godine.

- U knjižari Libre održano je veče posvećeno Srbiji pod naslovom "In serbo per voi" što je igra reči, a može da znači i "Na srpskom za vas" i "Rezervisano za vas". Zaslužna za ovaj upečatljiv naziv večeri je Lija Arigoni, jedna od osnivača Libre. Lajtmotiv večeri je bio - Stapari i okolina. Stavljanjem ovog sela u žižu interesovanja, učinjen je svojevrstan presedan u prezentaciji jednog podneblja. Suprotno od uobičajene prakse, tokom ove večeri smo pomenuli brojne bitne turističke atrakcije tog dela Srbije. Cilj nam je bio da istaknemo Stapare kao jedno od mnogih srpskih sela koja polako odumiru, da ukažemo na njegove turističke potencijale, ne bi li se privukli italijanski turisti i oživeli Stapare. Svega sedam dana koje smo proveli zajedno u tom kraju bilo je dovoljno da doktor nauka Klaudio Njakaranija napiše putopis, koji obiluje neočekivanim dogodovštinama, susretima i zapažanjima - ističe Biljana Bošnjaković.

Jedinstven festival

- Od pitanja koja su prisutni Italijani postavljali najčešće je bilo kada mogu da dođu - kaže Biljana Bošnjaković. - Od ideja nastalih tokom večeri ističem onu da se u Staparima organizuje internacionalni festival kakvog nigde na svetu nema, a koji bi doveo svet u Stapare.

Neđo Mirković, fotograf iz Stapara, doprineo je svojim fotografijama da mnogi požele da dođu u ovo selo.

- Izradom sajta želeli smo da sačuvamo od zaborava kulturne i istorijske vrednosti našeg sela kao i da pokažemo kako izgleda krajolik netaknute prirode. U Veroni će zbog velikog interesovanja opet biti održano poselo, a predstavićemo naše selo i u Berlinu, što će doprineti da ono izađe iz anonimnosti i ojačati našu turističku promociju - kaže Neđo Mirković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online