Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 31.03.2015.
10:56
potrosackisavetnik.rs, Vestionline A

Šta je za Bex "adekvatno upakovana rerna?"

Većina ljudi šalje pakete preko kurirskih službi jer im je tako jeftinije. Neretko se desi da se pošiljke na putu do primaoca oštete, a da troškovi idu isključivo na teret pošiljaoca.

youtube.com
 

Ljubomir Stamenković iz Beograda je uspeo da ugovori prodaju polovne ugradne rerne preko sajta Kupindo. Za isporuku do Kikinde, odakle je kupac, Ljubomir je angažovao kurirsku službu "Bex“. Međutim, kako on kaže za Potrošački savetnik, prodaja mu je propala jer je pošiljka na putu od Beograda do Kikinde oštećena, a nadležni u "Bex“-u nisu želeli da prihvate odgovornost za to.

Ljubomir je veoma nezadovoljan jer je, baš zbog pretpostavke da tako nešto može da se desi, vodio računa o tome kako pakuje rernu.

- Moj otac i ja smo koristili fabrički stiropor. Stavili smo rernu na njega, okolo obezbedili duplim kartonom i umotali selotejpom da bude čvrsto - objašnjava Ljubomir.

Rernu su "Bexovom" radniku predali Ljubomirovi roditelji.

Narednog dana Ljubomir je očekivao da će dobiti novac, ali je umesto novca stigao poziv od kupca koji ga je obavestio da rerna nije isporučena.

- Zvao sam da proverim šta se dešava. Rekli su da je rerna u Zrenjaninu i da iz Zrenjanina treba da bude prevezena u Kikindu - kaže Ljubomir i dodaje da ga je u međuvremenu žena, koja naručila rernu, više puta zvala i tražila odgovor, a da nije znao šta da odgovori.

Ni pet dana kasnije, rerna nije stigla do kupca. Ljubomir je još jednom pozvao kurirsku službu i pitao zbog čega isporuka, koja je trebalo da traje jedan dan, toliko kasni.

- Kad sam zvao da vidim gde je rerna, rekli su da je rerna polomljena i da treba da se žalim - priča Ljubomir.

On je potom poslao reklamaciju, ali je, na njegovo iznenađenje, žalba odbijena uz obrazloženje nadležnih u Bexu“:

“Zakonom o poštanskim uslugama predviđeno je da za štetu, koja je prouzrokovana sadržinom ili neadekvatnim pakovanjem poštanske pošiljke, odgovoran je pošiljalac. U konkretnom slučaju, pošiljka je bila obložena kartonom, te se smatra da je reklamacija neosnovana zbog neadekvatnog pakovanja pošiljke“.

Ljubomir kaže da je ta tvrdnja netačna, a stav nadležnih u “Bexu“ nekorektan.

- Rekli su da je to samo umotano kartonom. Međutim, tu je bio stiropor, imam fotografiju, imam sve - tvrdi Ljubomir.

Iz priloženih fotografija se ne vidi da li je Ljubomir stavio stiropor sa svih strana, zbog čega ne možemo da utvrdimo ko je u pravu. Nadležne u kurirskoj službi “Bex“ smo pitali kada su i na koji način utvrdili da je pošiljka oštećena, ali nam ni na ovo, kao ni na ostala pitanja, nisu odgovorili.

“Bex“ je u međuvremenu vratio rernu, ali, kako Ljubomir tvrdi, tom prilkom je doživeo još jedno neprijatno iznenađenje.

- Vratili su mi rernu i hteli da mi naplate transport, a rerna je bila polomljena. I to sam slikao. Sva je bila zgužvana, izudarana. Stajala je na staklu, a ne na dnu kako treba - kaže Ljubomir.

Međutim kurirska služba može da se pravda činjenicom da se na pakovanju ne vidi da je Ljubomir naznačio strelicama gde je vrh, a gde dno pošiljke i da je sadržaj lomljive prirode. U tom slučaju, može da se desi da je pošiljka sve vreme transporta bila položena nepravilno i da je zbog toga moglo da dođe do oštećenja.

Ljubomirov slučaj nije usamljen. Često se dešava da korisnici kurirskih usluga ili ne upakuju pošiljku pravilno, ili ne obezbede dokaz da su to učinili.

Obratili smo se nadležnima u “Bexu“ molbom da nam pojasne kako treba upakovati i označiti pošiljke, koje imaju lomljiv sadržaj, međutim, nisu hteli da svojim korisnicima i nama javno demonstriraju kako se pravilno pakuju pošiljke, pa smo se s istom molbom obratili kurirskoj službi “Aks“. Njihovo iskustvo pokazuje da:

- Fizička lica u najvećoj meri šalju polovne stvari gde, takođe, predmete stavljaju u kutiju, koja je više puta korišćena. Zatim, ne zaštite je dobro kao fabrički. Pored toga, zaštite jednu ili drugu stranu, a ne zaštite onu glavnu stranu, gde na primer dođe staklo ukoliko se radi o ugradnoj rerni ili bilo čemu - objasnio nam je Zdravko Vasojevic, direktor logistike u kurirskoj službi “Aks“.

Greške se ponavljaju i pri pakovanju više manjih predmeta, koji se šalju kao jedinstvena pošiljka.

- Bez obzira da li se radi o auto delovima ili nekim drugim predmetima, bitno je da se između tih delova stavi makar novinski papir i na taj način zaštite tokom transporta - savetuje Vasojević.

Jedan od načina da osigurate pošiljku je opcija dodatnog osiguranja.

- Klijent ima mogućnost da osigura pošiljku i on procenjuje iznos na koji će tu pošiljku proceniti. Na taj iznos mi naplaćujemo cenu osiguranja od 1 odsto - kaže Vasojević. Daje i konkretan primer.

- Ovaj predmet, koji je oštećen, inače košta 8.500 dinara. U slučaju da ga je klijent procenio da vredi 8.500 dinara i da ga je osigurao, on bi na cenu usluge koju je već platio, trebalo da doda 85 dinara. To ukupno iznosi 550 i 85 dinara, 635 dinara - navodi direktor logistike Vasojević.

Čak i kad imate osiguranje ne znači da će vam šteta biti bespogovorno i 100 odsto nadoknađena. Kada koristite usluge kurirskih službi trebalo bi da vodite računa i o posledicama koje proističu iz veoma niske cene slanja. Na primer, iz Subotice do Vranja možete da pošaljete haubu automobila ili rernu za samo 550 dinara. Da bi uz takve cene usluga kurirske službe zaradile, moraju da isporuče veliku količinu paketa, što znači da moraju brzo da rukuju njima. Zbog toga pakete uvek treba označiti pravilno. Kad je nešto lomljivo to treba napisati ili još bolje staviti simbol čaše. Ako paket mora da bude pravilno položen, kao u Ljubomirovom slučaju, to treba označiti strelicama.

Ovde možete da nađete spisak osnovnih oznaka koje treba koristiti pri slanju pošiljki.

http://potrosackisavetnik.com/oznacavanje-posiljki/

Paket treba i fotografisati pre nego što ga predate kurirskoj službi da biste imali dokaz da ste ga pravilno upakovali.

Ipak, ako želite da budete apsolutno sigurni da će paket stići neoštećen, trebalo bi da takvo slanje posebno ugovorite. Cena takve usluge je često približno ista kao i da ste sami isporučili paket.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Evropske unije “Jačanje medijske slobode u Srbiji“. Izrečeni stavovi predstavljaju stavove autora i ne oslikavaju stavove Evropske unije.

Utorak 31.03.2015. 14:50
'bla vas EU! Ovaj kreten sa slike vec usao u dEU, ne skida reflektujuci prusluk.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online