Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 13.04.2015.
05:13
Lj. Stojanović - Vesti A

Nepoznat broj žrtava zločina u Grdelici

Ispred spomenika putnicima ubijenim u vozu u NATO bombardovanju pored mosta u Grdelici održana je komemoracija. Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je da ove "žrtve ne smeju da se zaborave, iako Srbija okreće novo poglavlje u svojoj istoriji".

Reuters
Bombardovani Grdelički most

- Podaci o poginulima i povređenima nas opominju i nakon 16 godina mi osuđujemo ovo nasilje. Srbija će se svojih stradalih građana uvek sećati dostojanstveno - rekao je Cvetanović i dodao da je u Grdelici pogođen međunarodni putnički voz i da broj žrtava nikada nije utvrđen.

Generalni direktor Železnica Srbije Miroslav Stojčić rekao je da za ovakve situacije postoje samo dve reči "da se ne zaboravi i da se ne ponovi".

Vence na spomenik poginulima u vozu položili su i pripadnici vojske, policije, udruženja boraca, političke stranke i porodice stradalih. Na Uskrs 12. aprila 1999. godine iz NATO aviona ispaljene su četiri rakete, dve su pogodile voz, a dve most.

Međunarodni voz je saobraćao do Ristovca, tačan broj žrtava nikada nije utvrđen, a među ostalim putnicima u vozu su ubijeni i tek venčani Ana Bjeletić i Ivan Marković. Ona iz Leskovca, on iz Vladičinog Hana, upoznali se i zavoleli na fakultetu, studirali hemiju i oboje je završili kao izuzetni studenti.

Niko do sada nije podneo tužbu zbog ubistva civila u vozu kod Grdelice. U to vreme neki do čelnika lokalne vlasti u Leskovcu iz SPS-a zabranjivali su lekarima leskovačke bolnice da daju podatke novinarima o broju pronađenih ostataka poginulih i o povređenima. Ti su i sada na vlasti, samo kao članovi druge stranke.

Laži generala Klarka

Pravdajući se zbog zločina u Grdelici general Vesli Klark, tadašnji glavnokomandujući NATO snagama izjavio je da je "voz išao previše brzo, a bomba bila previše blizu cilja da bi mogla da se otkaže". NATO je, da bi opravdao napad na putnički voz, u kojem su žive izgorele ili masakrirane civilne žrtve, i potvrdio iskaz generala Klarka, prikazao video-snimak načinjen kamerom na avionu. Međutim, utvrđeno je da je video-snimak čak 4,7 puta ubrzan, o čemu je u januaru 2000. godine opširno pisao nemački "Frankfurter Rundšau".

Kostur raketiranog voza je, posle nekoliko godina uklonjen, a neki od visokih međunarodnih zvaničnika iz evropskih zemalja su tada, boraveći često na jugu Srbije zbog sukoba oko Bujanovca i Preševa, dopisniku "Vesti" rekli da je sramota što tu nije ostao zauvek i svedočanstvo o stradanju civila. Ti zvaničnici inače dolaze iz zemalja članica NATO. U leskovačkom kraju ljudi se i danas sećaju zlokobnog zujanja raketa koje su čuli pre no što je voz pogođen.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.04.2015. 08:21
Па шта је овде чудно ??? НАТО прави злочине на читавој Земљиној кугли и правиће злочине све док су живи .НАТО је побио невине људе и децу и у Ираку , Либији , Авганистан , Вијетнам , Украјини....ма свуда сечу невине главе и руше зграде,предузећа,мостове......у очима фашииста је само крв....нека је лака земља погинулим у Грделици .Тражим да се скине Ул. ђинђић а да се поставе имена погинулих у Грделици .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online