Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 19.04.2015.
12:08
blic.rs A

Odlučeno: Ko ne vakciniše dete, piše izjavu i ide pred inspekciju

Skupština je usvojila izmene Zakona o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti, kojima se predviđa obavezna vakcinacija za koju nije potreban pisani pristanak roditelja. Međutim, iako je vakcinacija naizgled obavezna, zakon ne može da prisili roditelje da odvedu decu na vakcinaciju, pa oni plaćanjem kazni praktično mogu da "kupe" pravo da njihovo dete ostane nevakcinisano.

Tanjug/AP
Vakcinacija je obavezna i za nju nije potreban pisani pristanak roditelja. Ipak, zakon ne može da prisili roditelje da odvedu decu da prime vakcinu

- Ukoliko roditelj ne želi da vakciniše svoje dete, potrebno je da to potvrdi svojom pismenom izjavom, a obaveza pedijatra je da se o tome obavesti nadležna sanitarna inspekcija. Ona potom obaveštava roditelje da su u obavezi da vakcinišu dete i, ukoliko to ne urade u roku od 15 dana, plaćaju kaznu od 20.000 do 50.000 dinara. Inspekcija potom poziva u pomoć nadležni Centar za socijalni rad, koji odlazi kod porodice i ima pravo da donese rešenje da zanemarujete razvoj deteta - kaže za Blic Zoran Panajotović, pomoćnik ministra zdravlja.

Predloženim izmenama i dopunama zakona, kako kažu u Ministarstvu zdravlja, suština nije u kaznenoj politici, već u podizanju svesti roditelja o značaju imunizacije za zdravlje njihove dece.

- Obavezna vakcinacija dece podrazumeva da se ona obavlja samo uz informisanje roditelja o planu kada je potrebno da se po kalendaru imunizacije obavi vakcinacija i ne podrazumeva potrebu da svaki roditelj potpisuje bilo kakvu saglasnost. Obaveza pedijatra je da roditeljima objasni značaj imunizacije. Ne postoji, ni u kom slučaju, bilo kakva prisilna imunizacija niti imunizacija bez prethodne informisanosti roditelja - kažu u Ministarstvu.

U Ministarstvu napominju da je izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti rešen problem kolizije sa Zakonom o pravima pacijenata, na koji su se pozivali oni roditelji koji nisu želeli da potpišu izjavu o saglasnosti za vakcinaciju dece. Jedan zakon je govorio da je vakcinacija obavezna, dok je drugi davao mogućnost roditeljima da biraju da li žele vakcinaciju ili ne.

Stručnjaci upozoravaju da sve više roditelja ne želi da vakciniše decu, što je posledica kampanje protiv vakcina.

- Nijedan lekar na svetu ne može da uradi ni približno koliko je uradila vakcina za celo čovečanstvo. Hipokrat je odavno odvojio nauku od praznoverja. Decu treba vakcinisati jer se ovde ne radi o pojedincu, već o čitavom društvu - kaže poslanik DS, lekar Dušan Milisavljević.

Socijalni radnici prvi put čuju

Socijalni radnici širom zemlje prvi put čuju da imaju bilo kakve veze sa vakcinacijom dece.
- Još nije jasno na osnovu čega bismo doneli rešenje o zanemarivanju deteta ako roditelj ne želi da ono primi vakcinu, ali se o njemu stara na najbolji način. Poznato je šta podrazumeva zanemarivanje, a ovo su novine s kojima nismo upoznati - kažu u Centru za socijalni rad u Subotici.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.04.2015. 12:18
KO garantuje rodteljima da su vakcine ispravne i da nisu falcifikat ? Šta ako se za neko vreme ustanovi da su vakcine bile prevara ? Ovde je sve moguće kada se uzimaju procenti za nabavku vakcina onda i je kvalitet vrlo diskutabilan .
Nedelja 19.04.2015. 17:42
"Torlak" je privatizovan a "Batut" uništen... KO kontroliše ispravnost vakcina ? brisel ili london ? KO ? i zašto je vakcinacija obavezna SAMO u porobljenim - istočno-evropskim državama ? I šta je sledeće ? čipovanje pa sterilizacija ? (ko ima psa - zna o čemu pričam) ?? A socijalni radnik će da oduzme dete od roditelja koji NEĆE da ubrizgava nepoznati otrov u svoje dete - uz objašnjenje da zanemaruje njegov razvoj ?? pu - je*bem te srbijo i i vas srbi koji ćutite...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online