Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 27.04.2015.
04:11
D. Dekić - Vesti A

Huligani opet pobedili

Haos na beogradskoj "Marakani", veliki neredi huligana, okršaj sa policijom i krvave glave obeležile su večiti derbi Crvene zvezde i Partizana. Odigrana bez pobednika, utakmica se našla u debeloj senci velikog okršaja u kojem su huligani po ko zna koji put pokazali nadmoć nad državom. Slike su obišle svet upravo na Međunarodni dan fudbala i prijateljstva, šaljući iznova opor utisak o Srbiji, a da Vlada, koja je zasedala juče ujutru, svega 15-ak sati posle pravog rata na fudbalskom stadionu, ni rečju nije pomenula to divljanje.

Na stadionu kao u državi: Večiti neredi o večitom derbiju

Srpska Vlada je, prema rečima dugogodišnjeg operativca bezbednosti Božidara Spasića, trebalo da reaguje bar jednim zaključkom. Morala bi, kaže on, da bude sprovedena i kompletna istraga, jer se mora dati objašnjenje o tuči pre meča, ali i o tome kako su navijači Partizana tokom drugog poluvremena bacali eksplozivna sredstva.

- Čuo sam da je bilo oko 50.000 takvih sredstava, pa je pitanje kako su ih uneli i pored četiri prstena obezbeđenja - kaže Spasić za "Vesti". On ističe da je sednica Vlade bila prilika da se vidi kako su mere uoči i na derbiju sprovođene.

- Interesantno je da je prilikom uključivanja TV reportera iz sedišta MUP-a gde je koordiniran rad službi, načelnik govorio da je sve mirno u momentu dok je skoro 600 huligana bilo u obračunu sa pripadnicima MUP-a, a policija skoro sat vremena razdvajala izgrednike i pritom dobila najviše batina.
To pokazuje da su organi reda bili nespremni za pravu reakciju - tumač Spasić ističe da su nadležni morali odmah da se izjasne o meču koji će štetiti Srbiji na međunarodnom planu.

Slede sankcije

- Svi bi da se ovo brzo zaboravi, ali neće. Grozna slika nereda otišla je dalje, što bi moglo da nam se iz međunarodnih sportskih asocijacija osveti rigoroznim kaznama. Od pretnje izbacivanjem sa evropskih i svetskih prvenstava do isključivanja iz drugih sportskih takmičenja - ukazuje Spasić na moguće posledice.

Mada se danima unazad govorilo da je policija potpuno spremna za visoki rizik, sukob pristalica dva kluba izbio je, odmah po ulasku na istočne tribine. Policajci su uspeli da ga spreče, ali su usledili neredi na severnoj tribini. Bacane su zapaljene baklje i stolice na sve strane, a tuča sa pripadnicima MUP-a je, uz suzavac, trajala gotovo celo prvo poluvreme. Huligani su očito bili spremni za opasni scenario i opet su "iznenadili" državu, čak i pomerili početak derbija. Među njima su primećeni i ruski navijači, a u tuči je povređeno najmanje 35 policajaca.

Neobavešteni ministar sporta

Ministar sporta Vanja Udovičić izgleda nije hteo da komentarom ružnih slika sa "Marakane" kvari izjavu o svojim uspesima tokom godinu dana rada Vlade. On je kazao da ne može da bude prezadovoljan urađenim, ali je uprkos teškoj ekonomskoj situaciji sprovedeno sve zacrtano, i više od toga.

"Dokle više", pitao je Nezavisni sindikat policije negodujući što su huligani bakljama i noževima napali njihove kolege.

Ništa nismo naučili

- Kao i danas kada su napadnuti usred svoje države, pripadnici policije i Žandarmerije i dalje će časno raditi i obezbeđivati sve javne skupove, kako bi građani i imovina bili zaštićeni upravo od huligana. Međutim, postavlja se pitanje da li iz dosadašnjeg iskustva ništa nismo naučili i da li neko treba da izgubi život da bi se izgrednicima stalo na put - rekao je Velimir Lukić, čelnik Nezavisnog sindikata

- Poražavajuće je da se posle osam godina ponovila gotovo identična scena onoj kada je Uroš Mišić bakljom zapalio pripadnika Žandarmerije. Sada je naš kolega dobio opekotine po licu, a drugi dva puta uboden nožem u ruku - naveo je sindikat. Policajci pozivaju nadležne, pre svih sudove i tužilaštva, da adekvatnim kaznama pošalju poruku huliganima da nemaju podršku države. Od pravosuđa i ministar policije Nebojša Stefanović očekuje da kaznama pokaže oštrinu i pošalje poruku da ubuduće ovakve stvari neće biti tolerisane. On je rekao da ne shvata poriv dela navijača da dođu na stadion da bi se obračunavali s policijom.

Ko je odlučio da se igra

Sled događaja na derbiju nametnuo je i pitanje ko se odlučio da i pored krvavih nereda na stadionu i ogromnog rizika od većih sukoba, igra bude nastavljena. Prema onome što se čulo od izveštača TV Prve, koja je direktno prenosila meč, razmišljalo se o prekidu meča koji bi bio naknadno odigran ili igranju bez publike, pa je ostala enigma zašto je baš pobedila opcija koja i nije bila u opticaju.

Šok je postao šik!


Istog dana kada je "Marakana" gorela pod naletom strasti huligana, na Fakultetu za sport u Beogradu je održana druga međunarodna konferencija koja se bavila prevencijom nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim borilištima.

- Najveći problem je pružanje podrške navijačkim grupama od strane nevidljivih društvenih aktera. Navijačke grupe samo su filijale za kriminalne aktivnosti - istakla je prof. dr Zorica Mršević iz Instituta za društvene nauke na skupu "Menadžment bezbednosti sportskih takmičenja" koji je održan na Međunarodni dan fudbala i prijateljstva.

- Vođe navijača imaju ogroman broj krivičnih prijava, ali nikada nisu osuđeni. Ko to njih štiti? Jasno se vidi da pojedinci iz samog državnog vrha štite nasilje zbog određenih lični interesa - objasnila je Mrševićeva. Sociolog prof. dr Dragan Koković smatra da su tribine samo kulminacija niza problema koji se javljaju u našem društvu.

- Agresija na tribinama je tu da šokira javnost, a šok postaje šik - zaključio je Koković.
Prof. dr Radivoje Petrović osvrnuo se na ulogu srpskih medija za koje tvrdi da ne reaguju na pravi način.

Visoke ograde i policija nisu rešenje

Prof. dr Džef Pirson sa Univerziteta u Mančesteru objasnio je načine na koje je Engleska u velikoj meri rešila problem huligana i dao predloge Srbiji za prevenciju agresije na terenima. Istakao je da rešenje nije u visokim ogradama i velikom broju policajaca već u sistemskoj promeni zakona.

- Previše informacija o nasilju na sportskim terenima stvara potrebu za nasilnim sadržajima. Huliganizam ne treba da bude vest u sportskom izveštaju, već je vest sam sportski događaj - istakao je Petrović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.04.2015. 12:32
Nisu navijaci nista krivi!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kakva drzava, kakav fudbalski savez, kakva uprava takvi su i navijaci!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online