Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.05.2015.
04:56
Đ. Janković - Vesti A

Najmlađa žrtva imala tri dana

Vermaht je tokom Drugog svetskog rata ostavio krvav trag u lozničkom kraju, a streljanje u Dragincu 1941. prvi je masovni zločin nemačke okupatorske vojske nad civilima u Srbiji i prethodio je masovnim streljanjima u Kragujevcu i Kraljevu u oktobru iste godine. O nehumanom postupanju okupatora po našoj zemlji svedoči izložba "Zločini Vermahta u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata", autora Miroljuba Filipovića, otvorena do 13. maja u Muzeju Jadra u Loznici.

Izložba u muzeju Jadra

Posetioci mogu videti fotografije, tekstove i predmete o stravičnim zločinima počinjenim nad civilima u Kruševcu, Kraljevu, Kragujevcu, Pančevu, Jabuci, Beogradu, Šapcu i Dragincu, kao i kratak film o jednom nemačkom vešanju i streljanju. Prema rečima autora, izložba je nastala na inicijativu Ministarstva za rad povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, a on je koristio materijal iz muzeja u Kragujevcu, Kruševcu, Kraljevu, Pančevu i Beogradu, koji čuvaju građu o zločinima Vermahta, kao i beogradskog Muzeja automobila.

- Do 1996. godine postojao mit da regularna vojska Nemačke nije činila zločine i da su ih činili pripadnici SS odreda i drugih jedinica. Prvi koji su se pobunili protiv takvog mita bili su građani Zapadne Nemačke. Ideja izložbe, i moja kao autora, jeste da se neguje kultura sećanja jer samo njome možemo da branimo istinu. Namera ove izložbe nije da probudi osvetu, ali sećanjem i stalnim pominjanjem zločina suprotstavićemo se zlu - kaže Filipović.

Istoričar iz Loznice Goran Vilić podseća da je nemačka vojska baš u ovom kraju primenila surovu naredbu o likvidaciji 100 civila za jednog ubijenog, odnosno 50 za ranjenog nemačkog vojnika, i streljala 2.950 meštana Draginca i okolnih sela.

Ozloglašena dušegupka

Nemačka vojska je koristila specijalno vozilo dušegupku, kamion-ubicu, za gušenje ljudi. Žrtve su se gušile u hermetički zatvorenoj unutrašnjosti kamiona u koju su bili sprovedeni izduvni gasovi, odnosno ugljen-monoksid. To vozilo je prvi put dovezeno iz Berlina u Beograd u februaru 1942. kako bi počela masovna likvidacija Jevreja u Srbiji. Taj kamion tipa zaurer od pet tona mogao je da primi 50 ljudi, a ovim vozilom je od početka aprila do kraja maja 1942. ugušeno oko 8.000 Jevreja i 632 partizana u Beogradu.

- U logorima, u fabrikama smrti, najviše su stradali civili. Surovost koju su nemački vojnici pokazali u oktobru 1941. je zastrašujuća - ubijali su žene, stare i nemoćne. Najmlađa žrtva imala je svega tri dana. Samo u Cikotama ubili su 135 dece mlađe od 10 godina i 190 mlađih od 14 godina, a u Koreniti 49 dece mlađe od 10 i 65 koja nisu navršila 14 leta - kaže Vilić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online