Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 04.05.2015.
05:43
B. Đokić - Vesti A

Srbi do zuba naoružani

Kampanja za legalizaciju oružja u posedu građana Srbije koja upravo traje, daje za sada vrlo "mršave" rezultate. Iako je za mesec i po dana predato 480 komada oružja, nešto više od 40.000 komada municije, 264 bombi i predato više od hiljadu zahteva za legalizaciju, to je samo kap u moru u odnosu na količinu oružja u posedu Srba.

Reuters
Mnogi ga poseduju bez dozvole: Oružje je lako nabaviti

Prema procenama stručnih organizacija i MUP-a Srbije, u posedu državljana Srbije nalazi se između milion i prema nekim procenama čak dva miliona komada oružja. Skromnije policijske procene kažu da se u posedu Srba nalazi oko pola miliona pištolja i revolvera, oko 470.000 pušaka i karabina, oko 100.000 vazdušnih pištolja, lukova i samostrela i nekoliko desetina miliona komada municije. Druge procene specijalizovanih agencija navode da se osim oko milion komada registrovanog oružja, kod građana nalazi još od 500.000 do 1,5 miliona komada oružja. Oko 15 procenata građana Srbije ima dozvolu za posedovanje oružja, dok manje od 2.000 ima dozvolu za nošenje.

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti, kaže za "Vesti" da je nelegalno oružje u posedu građana i dalje ogroman problem.

A. Čukić
Zoran Dragišić

- Postoji tradicija i ljubav ka oružju kod našeg naroda, koja se prenosi sa kolena na koleno. Oružje je relativno lako nabaviti i to po dosta niskim cenama. Da bi se rešio problem postoje dva načina. Ili dopustiti slobodno posedovanje oružja, kao u nekim američkim državama ili potpuno zabraniti oružje, sem za policiju i agencije za obezbeđenje. To bi međutim značilo da treba pohapsiti pola Srbije, što je ipak nemoguće - objašnjava Dragišić.

Broj registrovanog oružja kod državljana Srbije je iznad evropskog proseka. U Srbiji je to 14,7 komada oružja na 100 stanovnika, u Crnoj Gori 13,2 komada, u BiH je 9,3 komada oružja, dok je u Hrvatskoj 8,4 komada oružja na 100 stanovnika.

Kao na bojnom polju

Koliko je kult oružja ukorenjen u srpskom narodu, reporteri "Vesti" su imali prilike da vide i posle slučajnog ranjavanja na svadbi tokom šenlučenja na venčanju u okolini Ivanjice pre nekoliko godina. Tada je jedan od svatova dao najbolji prikaz Srba i naših običaja.
- Ovo ludilo zvano stari srpski običaj hitno mora da se zaustavi pre nego što neko strada. Mi Srbi stalno pucamo, kada je Nova godina ili kad se rodi dete, kad se malo napijemo, samo pušku u ruke pa opali. I niko ne misli na moguće posledice, da li će metak zalutati, rikošetirati. Ja za Božić, Novu godinu i Vaskrs iz kuće ne smem da izađem. Nema tu ni običaja ni praznika, to ni Crkva ne odobrava. Kao da smo na bojnom polju - kazao je tada jedan od šokiranih svatova.

S druge strane ukoliko bi se uzele u obzir i procene oružja koje se nalazi u nelegalnom posedu stanovnika, Srbija je opet u samom svetskom vrhu. Prema procenama kod građana SAD se nalazi 90 komada oružja na 100 stanovnika, a iza njih su Jemen, Finska, Švajcarska, Irak i Srbija sa po 39, odnosno 38 komada oružja na 100 stanovnika.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.05.2015. 08:37
Ovo je cista laz!
Ponedeljak 04.05.2015. 17:44
E, posto vec nemamo vojsku. Niti ikoga ko bi branio moju kucu, u slucaju napada spolja (a sprema se), ajd da vidim toga ko ce da mi oduzme puskomitraljez, minobacac sa minama i 7 zolja! O sitnom oruzju (pistolji, puske i bombe), necemo ni da diskutujemo. To je deo porodicne zaostavstine. A i necu da vam kazem sta sve imam....da ne bih imao posla sa NATO...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online