Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 05.05.2015.
06:45

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Saborci mirno pred maršalom

Maršal Josip Broz Tito, doživotni predsednik SFRJ i jedan od osnivača pokreta nesvrstanih, umro je 4. maja 1980. godine. Poštovaoci njegovog lika i dela posle 35 godina došli su u Kuću cveća na Dedinju da mu odaju počast.

Sa komandantom do poslednjeg daha: Miroslav Mladenović

Titovi unuci koji žive u Beogradu, Joška i njegova sestra Zlatica Broz, u ime porodice položili su venac.

- Naš deda Tito je bio veliki državnik, ali pre svega dobar čovek. Poštovao je i radnike i seljake, a umeo je da postrojava i svetske državnike od Niksona preko Staljina do ostalih - ponosno kaže Joška Broz pozdravljajući mnoge znance i neznance.

Titovih vršnjaka i saboraca je sve manje, a poklonili su se maršalu sa mlađima. Miroslava Mladenovića (91) noge su odavno izdale, pa mu pomažu nešto mlađi saborci. Bio je 35 godina u pratnji Tita i ističe ulogu vrhovnog komandanta u borbi protiv fašizma.

Tek godinu mlađi Blagoje Ćurić takođe je bio u pratnji maršala.

- Ovom zlu koje sam dočekao ni u najružnijim snovima se nisam nadao. Nažalost, doživeo sam i preživeo raspad SFRJ i rušenje naših jugoslovenskih ideala, a za četiri decenije službovanja primam ponižavajuće malu penziju, koja me svodi na socijalu. U Titovo vreme SFR Jugoslaviju su Rusi, Rumuni i Bugari zvali "Mala Amerika" - kaže Blagoje Ćurić.

Ovog puta u Kući cveća najviše je bilo posetilaca iz Mađarske, koji su došli organizovano sa pet autobusa u dvodnevnu posetu Beogradu. Nezvanični vođa puta je profesor istorije Tibor Nađ iz Bačke Topole, koji se prihvatio ovog zadatka jer je želeo da mađarsku omladinu upozna sa istorijom suseda.

Neverica mlađih

- O Titu sam slušao priče od starijih i one su bile pune divljenja i poštovanja. Pričali su mi da u Titovoj Jugoslaviji nije bilo nezaposlenih, a školovanje i zdravstvo bili su besplatni. Čuo sam i da je u to vreme jugoslovenski pasoš bio najcenjeniji u svetu i to mi je neverovatno - kaže Kečkiš
Bolaš, gimnazijalac iz Segedina.
 

- Velika država, jaka i sposobna, spremna da se usprotivi i velesilama kao što su Rusija i SAD. Ko je to mogao još osim Tita, ili ko će to moći od današnjih državnika iz regiona - pita Tibor.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.05.2015. 16:10
СССР је била комунистичка држава али је СССР први освојио Свемир и били су војно најачи на свету.Кина је била комунистичка али и Кина је освојила свемир и Војно је међу најаче државе на свету .Није важно дали је нека држава Комунистичка или Капиталистичка важно је какав је газда те куће .САД ,Немачка и Францусака су Капиталистичке а највише су дужне на свету .Да не пљачкају по свету одмах би банкротирале .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online