Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.05.2015.
12:42
V. Mačar - Vesti A

Otvorena Pandorina kutija

Na mesto vladike Georgija, koji je privremeno razrešen dužnosti episkopa Eparhije kanadske, došao je protojerej-stavrofor Vasilije Tomić. Ova zamena je kod upućenih u zbivanja SPC u Kanadi izazvala najveće iznenađenje, jer je reč o dugogodišnjem vernom saradniku vladike Georgija, sa kojim je vladika svih proteklih godina "išao i u goru i u vodu" i sa kojim je delio sve uspehe postignute u crkvenom životu srpske zajednice u Kanadi.

Prota Vasilije Tomić je do konačne odluke Svetog arhijerejskog Sabora postavljen za zamenika administratora Eparhije kanadske, odnosno patrijarha Irineja. U ekskluzivnom razgovoru za "Vesti" prota Tomić kaže da je zamenik episkopa funkcija uobičajena u Eparhiji, a u ovom slučaju administratora. - Obavljam tekuće poslove i sve ostale administrativne poslove, kada to administrator nije u mogućnosti - kaže naš sagovornik.

V. Mačar
Vasilije Tomić (levo) i potpredsednik Eparhijskog saveta Fransoa Arsić

Otkuda prota Vasilije Tomić na drugoj strani, a ne na strani vladike Georgija?

- Moram da Vas ispravim, ja nisam na drugoj strani, ja sam na strani crkve. Zaista sam zastupao vladiku Georgija svih proteklih 30 godina i iskreno sam verovao da je i on na strani crkve. Kada je 2012. u Kanadi boravio patrijarh Irinej, na njegov zahtev razgovorali smo u četiri oka više od sat vremena, a tema je bila - optužbe protiv vladike Georgija. U tom razgovoru branio sam i odbranio vladiku od svih optužbi. Duboko sam verovao u to što sam govorio i verujem da mi je i Njegova svetost patrijarh Irinej poverovao. Prošle godine na Oktobarskom sajmu knjiga susreo sam se ponovo sa patrijarhom Irinejom, koji je bio u društvu visokokotiranih ličnosti iz crkvenog i svetovnog života. Izdvojio se iz tog društva i zamolio me da ponovo razgovaramo o optužbama protiv vladike Georgija. Ponovio sam sve što sam govorio i ranije, a patrijarhov komentar je bio kratak: bosanska lukavština. Bio je to za mene otrežnjujući momenat - koja je to mera i gde se graniči žrtvovanje za vladiku Georgija. Tada je vladika Georgije uživao podršku gotovo celog sveštenstva u Eparhiji kanadskoj. Na Eparhijskoj skupštini u februaru ove godine, održanoj u Kičineru, prvog dana na bratskom sastanku, vladika Georgije je pročitao poduži tekst u kojem je optužio sveštenike. Usledile su burne reakcije sveštenika i sastanak se završio u prilično neprijatnom tonu. Sutradan sam razgovarao sa vladikom Georgijem i predložio mu da nekako "ispeglamo" ovaj spor, da se "spusti lopta", da idemo dalje kao jedinstveni i da sve ostane u našem krugu. Sutradan, u nedelju, na liturgiji, vladika je bez ikakvih konsultacija s njim, premestio protojereja-stavrofora Dušana Gnjatića iz crkve Sveta trojica u Kičineru u crkvu Sveti Đorđe u Vaterlou. Tim postupkom otvorilo se osinje gnezdo među sveštenicima, otvorila se Pandorina kutija. Taj momenat bio je razlog da sam vladici napisao pismo 10. marta, u kom sam naveo da više ne računa na mene, da ga više neću zastupati, jer ne mogu protiv braće, hoću da ostanem neutralan. Govorio sam: zastupao sam te, a sada pošto dolazi crkvena komisija koju je formirao Sveti arhijerejski sinod, ako bih tako nastavio, to bi bilo suprotstavljanje najvišoj crkvenoj izvršnoj vlasti. Ako srljaš u provaliju raskola, tu liniju ja ne prelazim. Odgovorio mi je na pismo, ali o sadržaju tog pisma ne bih ovom prilikom govorio.

Odgovor vladike Longina

Povodom sastanka sa sveštenicima u Vaterlou, gde je u svojstvu predsednika Episkopskog saveta SPC za Južnu i Severnu Ameriku vladika Longin, zamolili smo ga za informacije iz prve ruke. Od vladike Longina "Vesti" su dobile sledeći, pisani odgovor: "Ja sam bio na sastanku jer me je svjatjejši patrijarh zvao da se obratim sveštenstvu a i ljudima sa rečima Njegove podrške i blagoslova. Nikakve druge instrukcije ja nisam dobio niti prenosio. Prota Vasilije je arhijerejski zamenik i on ima naredbu i blagoslov da obavlja svoje obaveze u sklopu ovlašćenja. To je sve što imam da kažem. Svako dobro od Gospoda".

Prota Vasilije Tomić takođe ističe da se Pandorina kutija među sveštenicima otvorila kada je vladika Georgije premestio protojereja stavrofora Dušana Gnjatića iz crkve Sveta trojica u Kičineru u crkvu Sveti Đorđe u Vaterlou. Taj momenat je, kako kaže sagovornik "Vesti" bio razlog za pismo koje je 10. marta poslao vladiki, i u njemu naveo da ga više neće zastupati, te da hoće da ostane neutralan. "Govorio sam, zastupao sam te, a sada pošto dolazi crkvena komisija koju je formirao Sveti arhijerejski sinod, ako bih tako nastavio, to bi bilo suprotstavljanje najvišoj crkvenoj izvršnoj vlasti", rekao je prota Tomić u prvom delu razgovora za "Vesti", koji sada nastavljamo.

Da li su Vas kontaktirali članovi Sinodske komisije?

- Pošto sam nekoliko godina bio arhijerejski zamenik, a pošto Komisija nije naišla na saradnju vladike Georgija, vladika Teodosije, kao predsednik Komisije, preko sekretara Komisije, protojereja stavrofora Velibora Džomića, rekao je da obavestim sveštenstvo da budu spremni da se stave Komisiji na raspolaganje i da svedoče o događajima u Eparhiji kanadskoj. Ja sam saslušan i rekao sam što sam rekao, šta su drugi govorili, to ne znam. Svi sveštenici su me sledili u odanosti crkvenom poretku, i nemamo, u ovom trenutku, nijednog sveštenika koji nije izrazio podršku Svetom arhijerejskom sinodu. Svi smo mi dužni da se povinujemo najvišoj crkvenoj izvršnoj vlasti i da se ponašamo tako kako budu dolazile instrukcije od Svetog arhijerejskog sinoda - zaključuje protojerej stavrofor Vasilije Tomić, zamenik administratora Eparhije kanadske, patrijarha Irineja.

Sastanak u Vaterlou

Na čiju inicijativu je 1. maja održan sastanak sa sveštenicima u Kulturnom centru "Sveti Đorđe" u Vaterlou?

- Na moju inicijativu, na ovaj sastanak su pozvani sveštenici iz istočnokanadskog namesništva i tada smo rešavali neka aktuelna pitanja, a sastanku je kao predsednik Episkopskog saveta SPC za Južnu i Severnu Ameriku prisustvovao i vladika Longin. Predložili smo i privremeni savet, povereništvo Eparhije, a s obzirom na to da je to samo inicijativa, sa imenima ne bih izlazio u javnost.

Barikade u Eparhiji

Pokušali ste da nakon sastanka u Vaterlou preuzmete i upravljanje Eparhijom kanadskom?

- Sa vladikom Longinom i 18 sveštenika iz Vaterloa smo se uputili u Milton, da shodno nalogu Svetog arhijerejskog sinoda i patrijarha Irineja, preuzmemo upravljanje Eparhijom. Pred manastirskom kapijom, gde je sedište Eparhije, zatekli smo preprečen kamion, dvojicu ljudi iz agencije za obezbeđenje i jednog čoveka sa pajserom u ruci. U prostorije manastirskog konaka dozvoljen je ulazak vladici Longinu, kasnije i meni. Razgovoru su prisustvovali potpredsednik Eparhijskog saveta Fransoaz Arsić, počasni potpredsednik Ilija Rakanović, sekretar Eparhije dr Davor Milićević i blagajnik Nedeljko Petković. Njih uopšte nije interesovalo zašto smo došli, jedino sam uspeo pročitati akt koji određuje ovo što radimo. S njihove strane izložen je zahtev da se ništa ne dira do okončanja Sabora, koji počinje 14. maja. O ovome sam izvestio Sveti arhijerejski sinod, patrijarha Irineja, kao i vladike Teodosija i Maksima.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online