Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.05.2015.
22:43
Z. Marjanović - Vesti A

Najboljima oficirske kape i rakija

Aleksandar Inđić i Marko Nenezić su proglašeni za najbolje kumove u Srbiji u 2015. godini. Oni su odneli pobedu na kumovskom višeboju koju se održavao tokom Sabora kumova u selu Goračići u Dragačevu. Tridesetak kumovskih parova se nadmetalo u šahu, stonom tenisu i skoku udalj.

Z. Marjanović
Najbolji kumovi Srbije: Aleksandar Indić i Marko Nenezić

Inđić i Nenezić, inače šahovski velemajstori, pokazali su da se snalaze dobro i van šahovske table i njima je pripala titula najboljih kumova u 2015. godine. Kao prvu nagradu, najbolji kumovi dobili su srpske oficirske kape i rakije.

Ostali učesnici kao iz Goračića su poneli vunene čarape, šajkače, kajmak, sir i druge domaće proizvode. Po prvi put u Srbiji, održano je i takmičenje u spremanju jeličke gibanice.

- Iz godine u godinu sve je veći broj kumova koji dolaze na ovu našu manifestaciju koja je postala i međunarodna jer su ove godine Saboru kumova prisustvovali i kumovi iz Skoplja Marijan Mitkof i Zoran Stoječevski, a svi su izgledi da će kumovsko okupljanje u godinama pred nama biti mnogo masovinije - kaže za "Vesti" Nebojša Baralić predsednik šahovskog kluba "Jelica" i jedan od organizatora Sabora kumova.

- Sve je počeo od šaha te je kumovski šahovski turnir centralni deo okupljanja kumova, ali ne i jedini. Dok se kumovi takmiče u šahu, kume su se takmičile u pripremanju dragačevske gibanice, takmičilo se i u stonom tenisu, skoku udalj, a bilo je kumova koji su se, nezavanično, takmičili u ispijanju čuvene dragačevske rakije i sve to uz neizostavne dragačevske trubače, domaći sir i kajmak i, naravno, pečenje i svadbarski kupus - ističe profesor Dušan Cogoljović uz napomenu da se sabor itekako doprinosi učvršćivanju kumovskih veza i sklapanja novih prijateljstava među ljudima.


Posle Sabora trubača u Guči, Sabor kumova u Goračićima je najveća manifestacija u ovom delu Srbije. Organizatori Sabora kumova su turističke organizacije Lučana i Čačka, Udruženje Dragačevaca, Šahovski klub "Jelica PEP" iz Goračića, a generalni pokrovitelj manifestacije je Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo (PEP).

Trubači uz studente

Održan je i Jelica kup u malom fudbalu na kom je pobedu odnela ekipa studenata Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo.
Posebna atrakcija je bila kada su trubači sa tribina uz zvuke srpskih marševa bodrili napade fudbalera.

Miličina gibanica

Najbolju gibanicu u kategoriji amatera spremila je baka Milica Plazinić iz Goračića, u kategoriji učenika pobedio je Bora Dimitrijević učenik Prve privatne ugostiteljsko-turističke škole iz Beograda. Među profesionalnim kuvarima pobedu je odneo Milan Lilić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online