Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 02.06.2015.
04:54
Đ. Janković - Vesti A

Stiže hrana sa otrovanih njiva

Toksična jalovina iz rudnika Stolice u Kostajniku kod Krupnja, koja curi još od majskih poplava prošle godine, obojila je u sivo potoke i reke. Teški metali stigli su do Drine i Save, ali i do njiva i bašta. Nenadu Lukiću u Kostajniku bilo je poplavljeno oko 20 ari zemlje, kukuruz, krompir i malina.

Nema rešenja: I dalje curi iz jalovišta

- Odmah sam krenuo da uklanjam nanose peska i jalovine, negde je bilo i po pola metra. Izvukao sam oko 70 kubika nanosa, koštalo me je oko 60.000 dinara, a onda sam nasuo skoro istu količinu nove zemlje. Posadio sam kukuruz, krompir, luk, malinu, a u plasteniku paradajz. Sve što rodi ide za kućnu upotrebu - kaže Lukić i tvrdi da niko nije dolazio da ga upozori da ne sadi.

Pored Kostajničke reke još ima neraščišćenih njiva, ali i onih gde tik do sive reke niču kukuruz i druge kulture.

Samo za kućnu upotrebu: Nenad Lukić

- Niko nije došao da pomogne. Šta sad da radim, da gledam u upropašćenu njivu ili da nešto posejem? Da sam čekao pomoć, još bi ovde bilo stenja i mulja. Zagađeno?! Možda jeste, a možda i nije, neću drugima davati, a moja stoka nešto mora jesti - kaže jedan poljoprivrednik neraspoložen za fotografisanje.

Prvi komšija jalovišta Milojko Jovanović s porodicom živi uz Kostajnički potok, tik ispod poslednje brane. Razvaljeno korito došlo je na dva metra od kuće.

Uništena plodna zemlja

U krupanjskoj opštini je posle majskih poplava uništeno mnogo oranica, plodno zemljište je odneto, ili je zasuto raznim materijalom i nije ga moguće koristiti. Pod nanosima je ostalo više od 630 hektara oranica. Poplava je odnela 40 hektara, nanosi su ostali na 156 hektara, a ostalo su oštetila ili uništila brojna klizišta.

- Kad su došli da rade brane rekao sam da to neće izdržati i posle prve kiše je procurilo. Iz dvorišta sam prošlog maja izbacio oko 70 kubika peska s jalovišta, onda sam doneo novu zemlju, prefrezirao, posejao travu, ali neće da nikne - kaže zabrinuto.

Lani u novembru urađena je sanacija i postavljena drvena brana, ali nekoliko dana kasnije, posle kiše, jalovina je nastavila da preliva u Kostajničku reku.

Velika odstupanja

U Kostajničkoj reci, oko 200 metara od jalovišta, postoje velika odstupanja više teških metala, gvožđa, olova, cinka, arsena i antimona, kao i kod mosta u lozničkom selu Korenita gde je utvrđeno povećanje antimona, olova, cinka i gvožđa.
U Jadru i Drini, osim manjeg odstupanja gvožđa u martu, kad je obavljeno istraživanje, nije bilo drugih odstupanja, što je rezultat razređenja vode zbog obilnih kiša u tom periodu.

Ministar za vanredne situacije Velimir Ilić bio je nedavno u Kostajniku i najavio da će 'sanacija jalovišta početi uskoro izgradnjom glavne brane, koja će maksimalno zaustaviti isticanje opasnih materija".

Uništeno 50 hektara zemljišta: Područje Kostajnika

Procenjuje se da je na području Kostajnika materijalom iz jalovišta uništeno oko 50 hektara zemljišta, na nekim njivama i danas stoje nanosi debeli više od pola metra, a problem je što je meštanima poljoprivreda jedini izvor prihoda. Posle poplave u maju prošle godine utvrđeno je zagađenje i zaključeno da se to zemljište mora ukloniti kao opasni otpad i nasuti nova zemlja. Godina je prošla, a taj posao još nije započet, pa neko seje na poplavljenom, a neko i da hoće ne može jer je umesto oranice "dobio" kamenjar.

POVEZANE VESTI

Utorak 02.06.2015. 06:18
truju nam zemlju lagano...pa cekajte...ovo u razvijenoj zemlji kao Srbija...ne bi smelo da se dogadja...al...komentara nema...bitno je sta radi Ana i Svajni..sta radi Vucko tajni agent...e to...ebo te ,zivim u drzavi koja ne moze da zastiti svoj narod...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online