Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.06.2015.
12:49
V. Đokić - Vesti A

Dva puta oplovio Zemlju

Zoran Loktionov vlasnik izdavačke kuće Pegaz iz Bijelog Polja radnu karijeru počeo je kao moreplovac. Nakon završetka Više pomorske škole u Kotoru 1985. godine ukrcao se na brod Kordun u Hamburgu a kapetan je bio Bato Petković iz Risna.

- Već na svom prvom putovanju prema Nju Orleansu suočio sam se sa svim izazovima teškog pomorskog života, pa i orkanom "Elena" koji je te godine pričinio velike štete Meksičkom zalivu -priseća se Loktionov. Kada sam bio na pučini i po 42 dana neprekidno, ploveći od Bangkoka, preko Rta dobre nade do Rio Grandea u Brazilu, uverio sam se da je to hleb sa sedam kora, ali i shvatio onu staru izreku, "da postoje, živi, mrtvi i oni koji plove".

Humani štampar

Gotovo da nema pisca i pesnika sa severa Crne Gore koji nije štampao knjige u Pegazu. Ipak, najviše njih pored Bjelopoljaca dolazi iz Kolašina, Mojkovca, Berana, Plava, Pljevalja, Rožaja, Prijepolja i Priboja. Svi stvaraoci ga izuzetno cene zbog njegove skromnosti i razumevanja jer su sad teška vremena za stvaranje.
- Često dođe pesnik koji želi da odštampa zbirku a nema dovoljno novca. Zoran mu to bez reči odradi a plati kad obezbedi novac - kaže Rajko Bošković, koji je kod Loktionovog štampao tri zbirke zdravica.

Trenutke odmora na brodu provodio sam čitajući knjige. Vukao sam komplete velikih majstora domaće i svetske književnosti. Uvek sam bio srećan kad ih pročitam isto kao kada bih ugledao na pučini svetlost svetionika, koji je označavao da se približavamo kopnu - kaže Zoran.

- Najlepše uspomene vežu me za Daleki istok i zemlje Srednje Amerike. Kako sam po prirodi druželjubiv, trudio sam se da u svakoj prilici proniknem u dušu ljudi koje sam sretao. Odlazio sam u njihova sela i hramove. Ulazio sam i u Budinu pećinu - priča bivši moreplovac koji se uoči uvođenja sankcija Jugoslaviji 1992. godine iskrcao i plovidbi rekao zbogom. Tada je prvi put video svoju kćerku Danicu koja danas uspešno studira u Moskvi. Kako je vladala velika ekonomska kriza, zarađeni novac se brzo topio pa je Loktionov 1999. godine ušao u novi posao - izdavaštvo. Njegov Pegaz danas je ugledna firma u kojoj dela štampaju poznati stvaraoci sa prostora Srbije i Crne Gore. U poslu mu puno pomaže supruga Svetlana.

Poručnik

Na brodu Kordun, Loktionov je ostao 365 dana. Kada je položio poručnički ispit, plovio je za Jugooceaniju iz Kotora, Beoplov iz Beograda, i Prekookeansku plovidbu iz Bara.

Inače, Loktionov potiče iz belogardejske familije iz Voronježa na Donu. Njegovi preci posedovali su ogromnu imovinu koja je tokom Oktobarske revolucije u Rusiji 1918. godine uništena ili oduzeta. Prabaka Marija Mitrofanova i deda Aleksej doselili su se preko Odese i Konstance u Suboticu, a otac Georgije 1957. godine u Bijelo Polje, gde je Zoran rođen.
 

Medalja od Putina

Predsednik Rusije Vladimir Putin, povodom obeležavanja 70 godina pobede nad fašizmom, Loktionova je nagradio medaljom koju mu je u Podgorici uručio ruski ambasador u Crnoj Gori Andrej Nesterenko.
Zoran je medalju dobio za unapređenje odnosa između Crne Gore i Rusije i za monografiju o migraciji Rusa u Crnu Goru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online