Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 16.06.2015.
05:18
M. T. - Vesti A

Podvig za spas četiri života

Vrhunski podvig u srpskoj medicini postigli su u dva prethodna dana i noći lekari tri najveća klinička centra u Srbiji - Beogradu, Nišu i Novom Sadu, gde su obavljene istovremeno četiri transplantacije organa od žene stare 66 godina čija je porodica odmah nakon moždane smrti pristala da donira njeno srce, jetru i bubrege.

www.kcnis.rs
Dr Zoran Radovanović

Trka sa vremenom, kako je za "Vesti" ispričao direktor KC Niš profesor dr Zoran Radovanović, počela je u noći između prošlog petka i subote.

- Iz Knjaževca u veoma teškom stanju prebačena je u naš centar, kod koje je neposredno posle prijema konstatovana moždana smrt. Odmah smo obavili razgovor sa članovima njene porodice i posle nekoliko sati humani ljudi ove familije dali su pristanak za presađivanje srca, jetre i oba bubrega. Posle njihovog pristanka obavestili smo ministra dr Zlatibora Lončara i Upravu za biomedicinu Srbije i uspostavili kontakte sa kliničkim centrima u Beogradu i Novom Sadu - kaže dr Radovanović.

Nekoliko sati posle napravljen je akcioni plan kako da se obave operativni zahvati. Dogovoreno je da se transplantacije bubrega obave pacijentima u niškom centru, srca u Beogradu, a jetre u Novom Sadu.

Istorijski uspeh

Ovo je prvi put, što će bez sumnje ući u istoriju, da je u Srbiji obavljena multiorganska transplantacija, do koje sigurno ne bi došlo bez porodice iz Knjaževca, čiji je pristanak i "da" za donorstvo organa spasao četiri života.

- Zahvaljujući ekipi policajaca koje poznajemo kao "presretače" na autoputu i koji su sa lekarima iz KC Srbije krenuli za Niš, srce je preveženo najbrže što se moglo. Vožnjom pod rotacionim svetlima policijska ekipa i lekari stigli su za samo 55 minuta u naš centar, preuzeli srce i odmah se vratili nazad. Istovremeno iz Novog Sada krenuo je helikopter sa lekarima iz tamošnjeg centra, koji je sleteo na niški aerodrom. Mi smo sačekali novosadsku ekipu, dovezli je do našeg centra i nedugo potom sa aerodroma "Konstantin Veliki" helikopter je sa jetrom vratio se u Novi Sad. U isto vreme pripremljene su naše sve tri ekipe hirurga i drugih stručnjaka za transplantaciju bubrega - objašnjava dr Radovanović.

Baš kao na filmu u isto vreme, u subotu oko osam časova počele su komplikovane operacije u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

- Već oko podneva prekjuče završene su sve četiri transplantacije, a juče smo u razmeni informacija sa kolegama iz ovih centara i ministrom dr Lončarom dobili potvrdu da su sve uspešno realizovane. Pacijent u Beogradu dobio je novo srce i u stabilnom je stanju, presađena je uspešno i jetra u Novom Sadu, gde će se, kakav je protokol svuda u svetu posle šest dana znati da li je donor prihvatio novi organ. Naravno, i naši stručnjaci bili su uspešni. Jedan bubreg presađen je ženi iz okoline Niša, koja je čak osam puta do sada pozivana na transplantaciju, ali tek sada je imala sreće da joj organ u svemu odgovara, a drugi je presađen muškarcu, koji je takođe dugo čekao na transplantaciju. Oba bubrega su već profukcionisala - završio je priču dr Radovanović.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.06.2015. 11:19
Svako ko je zdrav, treba da zavešta svoje organe i povremeno da da krv. Ništa ne košta, a nekom može da spase život naša humanost.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online