Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.06.2015.
02:42
A. Vučićević - Vesti A

"Još me budi pakao 'Oluje'"

Ceo život Marijane Borković mogao bi se pretvoriti u filmsku priču. Ona je danas srećna i nasmejana supruga, majka i baka, rukovodilac ženskog pevačkog društva Banija i sekretar Koalicije izbeglica u Beogradu. Ali, iza osmeha kriju se bolne uspomene na duge kolone prognanih Srba iz Hrvatske.

Vesti
Neki događaji proganjaju ceo život (Foto: Ilustracija)

Marijana je preživela dva progona za samo četiri godine. Iz rodnog Siska izašla je 1991. godine tokom operacije "Otkos". Vojnik je upao u njihov stan, izbacio ih i nazvao je srpskom kujom. Tamo je ostalo sve, slike, njene pesme...

Do 1995. bila je u Dvoru na Uni kao izbeglica. Onda je došla "Oluja". Opet u koloni krenula je sa sinom od devet godina, bebom od pet meseci i deverom. Suprug je ostao na međi, zarobljen. Grozote koje je videla nikada neće zaboraviti.

- Još sanjam kolonu. Putovali smo sedam dana do Beograda. Bilo je perioda kada smo po ceo dan i noć proveli na livadama negde između Srbije i Hrvatske. Bila sam na svega 500 metara od Bosanskog Petrovca kada su bombardovali srpske kolone. Nakon toga, mi smo tuda prošli i videli žive ljude kako gore - priča Marijana za "Vesti".

Njen mlađi sin, na sreću, ne seća se tih dana, ali stariji sve pamti. Mesta na kojima su dobijali hranu, kupali se... Nije zaboravio gospođu koja im je dala pelene. Seća se svake kuće pored koje su prošli.
- On se ni na sekundu nije odvajao od mene, jer se panično plašio da će me izgubiti - drhtavim glasom priča Marijana.

Nakon dolaska u Beograd, Marijana i deca su boravili kod familije, a ubrzo im se priključio i suprug koji je uspeo da se izvuče iz Dvora. Kada je nazvao da kaže da je živ, nije verovala da je to on.
Danas, 20 godina nakon "Oluje", Marijana je zadovoljna svojim životom u Srbiji.

- Možemo da oprostimo, ali teško da zaboravimo. Ima priča kada besnom detetu otac daje eksere da zakucava u ogradu. Kada se dete smirilo, rekao mu je da izvadi eksere. Ali rupe su ostale. Isto je i sa našim narodom. Tragično je što je zločin prošao bez kazne. Ali Srbija je pružila ruku svim izbeglicama kao svojim građanima. Možda ljudi imaju pogrešan stav da bi Srbija mogla dati više. Ovaj narod je i sam propatio mnogo, a izbeglice su ovde dobile i ono najvažnije, slobodu i pravo na miran san i da ti niko ne podnosi pušku i nož pod vrat - priča ova izuzetna žena koja je s porodicom sagradila kuću u Barajevu, gde žive zadovoljni i srećni.

Svedočanstvo na pelenama

Marijana je pesmom "Tebi neznanom" pozdravila prisutne na memorijalnoj akademiji udruženja Zavičaj povodom svetskog dana izbeglica.
- Kada smo napuštali Hrvatsku stariji sin je poneo školsku torbu. Tokom noći u koloni, u meni se rodila ta pesma. U ruci sam imala suvu dečju pelenu, u rancu sam našla flomaster, i na peleni zapisala tu pesmu - ispričala nam je Marijana.

Pobedila i rak

Kada je konačno u Srbiji i pronašla mir, Marijana je saznala 2003. da boluje od raka dojke.
- Genetika nije kriva za moju bolest, jer u mojoj porodici raka nije bilo. Stres je uzeo danak. Ali zahvaljujući podršci doktora Nevena Jokića s Instituta za onkologiju, ja sam pobedila rak - kaže Marijana i dodaje da postoje istraživanja prema kojima Krajišnici čine čak 36 odsto obolelih od raka u Srbiji, što je posledica pogroma.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online