Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 04.07.2015.
23:44
G. Gligorević - Vesti A

Nismo zaboravili korene

Jubilarni 70. Srpski dan i Vidovdanski sabor, tradicionalna dvodnevna manifestacija kojom se već sedam decenija obeležava Vidovdan i čuva srpska tradicija održana je i ove godine na imanju crkve Svetog Đorđa na Nijagari. Ne pamti se poslednjih nekoliko decenija više kiše i lošije vreme na Nijagari i u većem delu Ontarija kao što je to bilo ovog Vidovdanskog vikenda. Zato je ove godine bilo znatno manje posetilaca na crkvenom imanju na Montrouz

Vesti
Rob Nikolson, Mihailo papazoglu, Ted Opić, Džim Diodati

Bilo je nemoguće sedeti van letnjeg paviljona, a o tradicionalnom pikniku na travi, kako je to uobičajeno za Vidovdanski sabor, nije bilo ni govora. Ipak, mnogi, doduše većinom mlađi svet, stigli su iz južnog Ontarija i Amerike da se i ove godine druže, zaigraju kolo, probaju ćevape i burek.

Čestitka ambasadora

Ambasador Papazoglu u svom obraćanju prisutnima čestitao je značajnu godišnjicu "koja je dokaz prisustva, boravka, opstanka i uspeha srpske iseljeničke zajednice u Kanadi.
- Zadovoljstvo mi je da čestitam rukovodstvu Srpske narodne odbrane, najstarije srpske organizacije u Severnoj Americi koja je očuvala plamen srpstva ovde u Kanadi - rekao je ambasador.

I ove godine svojim prisustvom brojni uvaženi gosti doprineli su značaju ove manifestacije kojom Srbi Kanade i cele Severne Amerike poručuju da nisu zaboravili svoje korene. Prisutnima su se obratili Rob Nikolson, kanadski ministar spoljnih poslova, ambasador Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu, poslanik federalnog kanadskog parlamenta Ted Opic, poslanik provincije Ontario za Nijagaru Vejn Gejts, gradonačelnik Nijagare Džim Diodati, novinar Skrot Tejlor i Dženis Tompson, direktorka Nijagara parkova. Među počasnim gostima bili su i konzul Republike Srbije u Torontu Spasoje Miličević, predsednik SKUD Zavičaj iz Hjustona Dušan Đujić i predstavnici nacionalnih i zavičajnih udruženja. Prisutne su pozdravili i Denise Matejk, predsednica crkveno-školske opštine i Aco Pantelić, predsednik Srpske narodne odbrane.

Veliki dobrotvor

Devedest jednogodišnjeg Milomira Glavčića i njegovu suprugu Armelinu sreli smo posle zvaničnog ručka za goste Srpskog dana. Ovaj poznati dobrotvor i jedan od najimućnijih Srba u okrugu Nijagara došao je kaže, na poziv ambasadora Srbije. Ovaj izuzetni čovek do sada je poklonio preko million evra kao pomoć za razvoj infrastrukture i druge projekte.

Posle zvaničnog programa usledio je nastup folklornih društava: "Studenice" iz Nijagare, Zavičaja iz Hjustona, "Akademije srpske narodne igre Bate Marčetića" i SKUD-a "Oplenac" iz Toronta. I u subotu uveče i u nedelju svirao je orkestar Paganini bend na zadovoljstvo i radost mlađeg dela publike.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online