Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.07.2015.
22:23
V. Ristić - Vesti A

Tragom istorijskog podviga "Radničkog" iz Surdulice

Surdulička varoš utkana je u vremeplov prepoznavanja po izgradnji sistema Vlasinskih hidroelektrana, početkom pedesetih godina, kada je u realizaciji ovog projekta učestvovalo više od 150.000 brigadira iz nekadašnje nam bivše domovine. Boraveći kao akcijaš u Surdulici, pisac Novak Novak će svoje lepe uspomene pretočiti i u TV serijal "Pozorište u kući", gde će Ljiljana Lašić glumiti lik studentkinje Tine, baš iz ove varoši.

Akcijaš je bio i tada talentovani Dragoslav Šekularac sa celim omladinskim timom Crvene zvezde. Tehničku školu ovde je pohađao Milovan Rajevac, a vojni rok služio Mitar Mrkela.

Sve se i tada ponajviše vrtelo oko loptanja i fudbalskog kluba Radnik. Kao što obično biva, prvu "bubamaru" u gradić podno Čemernika doneo je obućarski šegrt Gradimir Antić iz prestonice 1926. Istorija loptanja na jugu Srbije sada je doživela svoju krunu plasmanom Radnika u Superligu Srbije.

Poraženi skeptici

Surdulica je danas uređena varoš sa oko 14.000 stanovnika. Gradski trg krasi fontana i pešačka zona gde se nekad korziralo pored hotela Srbija. Ljubav se overavala na igrankama u klubu Vlasinskih elektrana uz muziku Glena Milera koju je izvodio lokalni džez orkestar kojim je rukovodio Bora Švaba. Danas se život preselio u kafiće Apolon i Pegaz. Nedeljom se, kao o kakvom prazniku, uz tranzistore i semenke odlazilo na gradski stadion na utakmice koje je Radnik igrao u Četvrtoj ligi.

Drugačija vremena nisu promenila odnos prema fudbalu, jer je baš loptanje promenilo granice uživanja. Već ovog leta 4.000 srećnika, koliko će moći da primi stadion Radnika, biće u prilici da dočekaju Zvezdu, Partizan, Vojvodinu, OFK Beograd...

- Ma neće se Novica Tončev smiriti dok ovde ne dođe i sam Mančester - u jednoj rečenici se iskazuje karakter čoveka koji je još 2008. godine započeo fudbalsko osvajanje nacionalnog vrha.

U igri sudbine i neobičnoj simbolici, jer je Tončev ponikao u porodici građevinara, do cilja se stiglo baš u devetoj deceniji postojanja kluba. Brat Ivica je potpredsednik Crvene zvezde. Stariji sin Stanislav je kao arhitekta sportski direktor novog superligaša.

- Šta vredi biti upamćen ako ne ostvariš cilj. Smejali su mi se skeptici, kojih ima u svakoj čaršiji, kada sam još prošle godine rekao da je trenutak da se počne sa rezervacijama karata za mečeve sa večitim rivalima - objašnjava Tončev.

Kao narodni poslanik i predvodnik socijalista u Surdulici, vlasnik je i jednog političkog podviga. Pod sloganom "Za našu Surdulicu" na lokalnim izborima 2012. godine zabeležio je pobedu sa 67,8 odsto osvojenih glasova. Podjednako je interesantan i za političare i za fudbalske znalce.

Meč pod reflektorima

Superligaški tim Radnika skockan je od fudbalskih pečalbara, koji su sada spremni da budu "državljani" fudbalske prestonice juga Srbije, jer su plasmanom u nacionalnu ligu pomerene granice u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu koje je do sada međio Radnički iz Niša.
Priznaje to i Samule Ovusu, koji je iz daleke Gane stigao u kompoziciju "plavog voza". Pored fudbala on ima i zadatak da uči srpski jezik.

- Pleskavica odlicna. Lepa varos. Svi vole fudbal, i devojcice i decaci - proveravamo Ovusuovo znanje srpskog.


Tu su i Lozničanin Mladen Milinković na mestu trenera, kapiten Miloš Krstić je rođeni Beograđanin, Ljubo Baranin fudbaler sa internacionalnim iskustvom. Leskovčanin Jovan Jovanović Zmaj fudbalski je pesnik, jer je svojim golovima primoravao navijače "plave armije" na pevačku podršku sa tribina.

- Svi smo pomalo iznenađeni sa koliko iskrenosti su navijači i žitelji Surdulice, ali i susednih opština, podržali nas u nameri da ostvarimo ovaj istorijski uspeh - veli kršni Lozničanin Mladen Milinković, šef struke u Radniku, koji je kompoziciju "plavog voza" dovezao do zacrtane stanice.
Interesantna je i uloga predsednice opštine Surdulica dr Aleksandre Popović, neurologa po zanimanju. Ona je često na tribinama jer priznaje da ako u Evropu ne možemo bez jake privrede, za početak možemo preko fudbala.

- Bugarski Ludogorec je klub kao i naš, pa je dosegao evropske visine. I Viljareal je gradić kao naša Surdulica, pa ga svi znaju po fudbalu. Tako će biti i sa nama, jer ovo je najbolja promocija našeg kraja - objašnjava nam dr Aleksandra Popović.

I dok se fudbaleri nalaze na pripremama na Zlatiboru, građevinske mašine rade na sređivanju stadiona koji će u superligaškoj konkurenciji imati oko 4.000 mesta. To će značiti da će brojka od 35.000 gledalaca, koliko je pratilo utakmice Surduličana u Prvoj ligi, biti premašena već ove jeseni. Za utakmicu šestog kola, sredinom avgusta kada je Radnik domaćin Crvenoj zvezdi, Novica Tončev najavljuje utakmicu pod reflektorima. Tek toliko da pred sebe i druge postavi još jedan cilj. Igra, odnosno više od igre, u varoši na reci Vrli tek počinje...

U društvu sa Peleom i Bekenbauerom

Na završetku svoje fudbalske karijere Vitomir Dimitrijević (68), rođeni Surduličanin, posle nastupa za Radnički iz Niša i Olimpiju iz Ljubljane obreo se u njujorškom Kosmosu, gde je nosio dres zajedno sa Peleom i Bekenbauerom. Specijalno iz Ljubljane došao je na promociju novog superligaša.
- Eh, sada počinje nova istorija kluba. Ponosan sam na ono što je klub postigao i čestitam svima - kaže Dimitrijević, koji svoje penzionerske dane provodi u glavnom gradu Slovenije, u svom kafiću gde dominira slika sa Peleom iz vremena kada su igrali u Kosmosu.

Trubači 13. igrač

Surdulica ima i svoje trubačko selo. To je Zagužanje na nekoliko kilometara od centra varoši. U njemu postoji čak 20 trubačkih orkestara, a najpoznatiji je onaj Elvisa Ajdinovića, koji na svakoj utakmici "Maršom na Drinu" pozdravlja igrače Radnika i njihove protivnike. Bilo je tako i na šampionskoj promociji, jer kakvo je to slavlje, pogotovu fudbalsko, bez zvuka truba.

Već počele rezervacije

Utakmice Radnika u Superligi Srbije pratiće i navijači iz sedam susednih opština Pčinjskog okruga: Vranja, Vladičinog Hana, Trgovišta, Bujanovca i Preševa. I već sada oni rezervišu karte za utakmice kada će Radnik na svom stadionu ugostiti i Partizan i Zvezdu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online