Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.07.2015.
12:42
J. L. Petković - Vesti A

Saplitanja promotera Srbije: Briga vlast i za investitore i za Teslu

Vladimir Rajčić, poznati srpski glumac i producent, koji već dve decenije živi i radi u Americi, nastavlja sa kampanjom privlačenja investicija u otadžbinu. Pošto je izazvao nesvakidašnje interesovanje američke javnosti kada je postavio 30 bilborda na najprometnijim mestima u Čikagu sa slikama Srbije, Beograda, Pećke patrijaršije i pozivom "investirajte u nas", u otadžbinu je doveo i američke biznismene.

N. Đurović
Vladimir Rajčić

Rajčić je u Beogradu boravio sa poslovnim saradnikom Bobom Rormanom, čiji se kapital u autoindustriji, nekretninanma, osiguranju i medijima meri milijardama dolara, a planira da zemlju svog porekla na sličan način predstavi i drugim privrednicima. 

Rajčić je u Srbiji poznat kao producent i glumac filma "Srpski ožiljci" i kao osoba koja je najavila holivudski film o Nikoli Tesli. Otadžbinu želi da promoviše, iako se već debelo opekao, jer je srpska vlast u ključnom trenutku, kako kaže, bez objašnjenja, otkazala podršku, iako je njegov projekat o Tesli prethodno proglasila od nacionalnog značaja.

Opčinjeni srpskim naučnikom

"Holivud je oduvek hteo da snima film o Nikoli Tesli, ali su malo o njemu znali. Mnogi u Holivudu poput Nikolasa Kejdža, Toma Kruza, Stivena Spilberga su potpuno opčinjeni Teslom", kaže Rajčić. 

- Tada sam u Beograd doveo čelnike Univerzal studija. Bili smo kod tadašnjeg premijera Ivice Dačića i ministra kulture Bratislava Petkovića, a dobili smo i podršku patrijarha Irineja. Kristijan Bejl je bio oduševljen što će glumeti Nikolu Teslu, Nikolas Kejdž je trebalo da glumi Tomasa Edisona. Rade Šerbedžija, koji je u poznatoj seriji o srpskom naučniku igrao Teslu, prihvatio je da sada igra njegovog oca. U projekat sam uključio glumce, moje prijetelje, koji rade u SAD Lolitu Davidović, Stanu Katić... Želeo sam da se 80 odsto filma snimi u Srbiji - priča za "Vesti" Vladimir Rajčić. 

Projekat i sve ugovore je, kako ističe, poslao premijeru, predsedniku Srbije, ministru kulture i tadašnjem potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću. Od Srbije je zatražio logističku pomoć i deo finansija. I kada je došlo do finalizacije, vrh vlasti je odustao. 

- Odjendom je sve stalo. Dačić je prestao da se javlja na telefon. Obezbedio sam novac. Univerzal studio se obavezao da će uložiti 250 miliona evra u marketing, a iz Srbije sam zatražio pomoć oko lokacija, logistiku i deo sredstava, za koje su rekli da nije nikakav problem. Taj novac sam nameravao da vratim kroz Fond Nikola Tesla, odnosno da oko 30 odsto od prihoda filma ide za pomoć našem narodu. Pošto sam rodom iz Peći, želeo sam da deo tog novca ode i deci sa Kosova - ističe Rajčić. 

Kada je sve stalo, Univerzal je Rajčiću ponudio da otkupi prava za film, ali je on odbio. 

- To bi značilo da neće biti snimljen u Srbiji, i da neće biti ti glumci - kaže sagovornik "Vesti". On ipak ne odustaje od toga da, kako kaže, snimi film za Oskara, da se premijer Srbije pojavi na crvenom tepihu Holivuda, a njegova otadžbina u prvom planu. 

Radio kampanju za Obamu

Vladimir Rajčić rođen je u Peći. U Americi živi između Čikaga i Los Anđelesa. Prijatelj je sa mnogim glumcima, između ostalih sa Majklom Madsenom koga je dovodio u Srbiju. Prijatelj je i sa Ramom Emenuelom, gradonačelnikom Čikaga za koga kaže da je veliki fan Nikole Tesle, i 6. avgust je proglasio Teslinim danom.

Rajčić je radio predsedničku kampanju za Baraka Obamu u Ohaju i bio je jedan od gostiju na njegovoj inauguraciji. O Tesli je držao predavanje u Ujedinjenim nacijama, gde se odazvao pozivu generalnog sekretara UN, Ban Ki Muna. 

Radio je i kao generalni i finansijski direktor za mnoge vodeće kompanije, a trenutno je podpresednik i savetnik Čikaškom milijarderu. Takođe rukovodi producentskom kućom V.P.R. Studio koju je osnovao zajedno sa svojim bratom Predragom. U međuvremenu ostvario je i uloge u poznatim televizijskim serijama: Istražitelji iz Majamija, Očajne domaćice, Monk...

Razočarani tretmanom matice  

Vladimir Rajčić kaže da je srpska dijaspora u SAD nezadovoljna tretmanom matice. Kako ističe dijaspora svake godine šalje ogromna novčana sredstva u otadžbinu, i smatra da bi bi trebalo da ima predstavnika u Skupštini Srbije. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online