Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 29.07.2015.
00:13

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Patrijarh na udaru familije

"Supruga i ja smo ktitori Artemijeve crkve kod Arilja, jer je on jedini ostao na putu Isusa Hrista", kaže Miloš Stefanović.

Tanjug
Ne odgovara na optužbe: Patrijarh Irinej

Bivši episkop raško-prizrenski Artemije raščinjen je i ekskomuniciran iz Srpske pravoslavne crkve, ali to nimalo ne smeta sestričini patrijarha Irineja, Dragani, i njenom mužu Milošu Stefanoviću iz Čačka, da pomažu Artemijevu Eparhiju raško-prizrensku u egzilu, od 2010. godine. S obzirom na to da porodica Stefanović odlazi na bogosluženja, ispoveda se i pričešćuje kod bivšeg vladike Artemija, da im njegovi sveštenoslužitelji osveštavaju porodični dom i režu slavski kolač, patrijarh Irinej je doživeo crkveni raskol u sopstvenoj familiji.
Dragana i Miloš su, kao što su "Vesti" već pisale, takođe donatori Artemijevog katakombnog manastira kod Arilja, u Miloševom rodnom selu Grdovići, a bogomolju je pre dve godine Artemije osveštao.

- Moja supruga je sticajem okolnosti u srodstvu sa patrijarhom, jer su njena majka i patrijarh Irinej deca od dva brata. Dragana je fakultetski obrazovana i pametna žena, razmišlja svojom glavom. Mi smo pobožna porodica, idemo za Gospodom Isusom Hristom, a na tom putu je i vladika Artemije. Bog je svakom dao slobodnu volju izbora i vreme će pokazati ko je istinski pravoslavac i svetosavac, a ko nije. Vladika Artemije čuva iskonsko pravoslavlje, dok patrijarh za sebe javno kaže da je ekumenista, ali zbog toga njega nema ko da sankcioniše - kaže Miloš Stefanović.

Porodica Stefanović i brojni Artemijevi sledbenici ne mare što je ovaj bivši vladika ekskomuniciran iz SPC i što patrijarh tvrdi da je Artemije predvodnik sekte Artemida. Oni smatraju da je Patrijaršiji "važnije prolazno ovozemaljsko, dok se vladika Artemije drži večnog nebeskog carstva".

- Mada vladika brižljivo čuva svu dokumentaciju o kretanju crkvenog novca za vreme dok je bio episkop na Kosovu i Metohiji, uklonili su ga iz SPC, a pošto ništa drugo nisu imali kao argument, tužili su ga i za navodnu finansijsku proneveru, koju na sudu već pet godina ne mogu da dokažu - podsetio je Stefanović.

Niče katakomba i u Americi

Eparhija raško-prizrenska u egzilu, sa više od 120 monaških i mirskih sveštenoslužitelja na čelu sa vladikom Artemijem, unazad pet godina osnovala je tridesetak tzv. katakombnih manastira, koji su ujedno parohijske bogomolje, širom Srbije, uključujući i Kosmet. Odnedavno postoje i katakombe u inostranstvu. Jedna je u Grinbahu (Austrija), a druga u Republici Srpskoj, blizu Banjaluke. Otvaranje treće bogomolje, na kojoj se uveliko radi, očekuje se na jesen u Detroitu, u Americi.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.07.2015. 07:59
Vladika Artemije-čuvar Prave Vere
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online