Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.08.2015.
07:51
R. Lukić - Vesti A

Dve decenije od "Oluje": Srušili kuću za minut, novu čeka 22 godine

Punih 20 godina od progona Srba iz Hrvatske u zloglasnoj akciji "Oluja", dve decenije tuge, nade i sećanja na veliku tragediju srpskog naroda. Od 250.000 prognanih malo ih se vratilo na svoja ognjišta, a danas su rasuti po celom svetu. Daleko od otadžbine neki su uspeli da sviju novo gnezdo, krenu iz početka i postanu uspešni ljudi. U narednih nekoliko dana "Vesti" će doneti ispovesti onih koji su preživeli egzodus, a sada žive u Americi, Evropi i Australiji.

Uspeo i u Nemačkoj: Mile Mihajlović u svom dvorištu u Hanoveru

- Kad je "Oluja" stigla do Veljuna na Kordunu, moja majka Dušanka i tetka Ljubica, očeva sestra, našle su se na traktoru, u iscrpljujućem putu za Srbiju. Sedam dana je trajalo putovanje do Rume. Tetka je u Rumi umrla, a majka se vratila u Veljun, gde i danas živi. Njoj je njeno selo bilo i ostalo najdraže i najlepše mesto na svetu - kaže Mile Mihajlović.

Ovo je sve što je sagovornik "Vesti" Mile Mihajlović (58) koji od januara 1992. godine živi u Hanoveru, hteo da ispriča o hrvatskoj vojno-policijskoj akciji koja je proterala njegove zemljake iz njihovih domova.

Mihajloviću je prethodnica "Oluje" stigla ranije nego njegovim sunarodnicima. On je, naime, morao da napusti Karlovac već početkom rata, u septembru 1991. godine.

- Kada sam osetio da u svom gradu više nisam bezbedan, s porodicom sam se sklonio u Rovinj. Pojedini prijatelji Hrvati počeli su da me izbegavaju. Poneki bi me hladno i pozdravio, ali su bili sve ređi oni koji bi mi i ruku pružili.

Ubrzo nakon odlaska iz Karlovca naša kuća je minirana. Moja supruga Ljilja, koja je kao Hrvatica mogla lakše da se kreće, otišla je u Karlovac i kuću "pokrpala", međutim, dve godine kasnije srušena je do temelja - priča Mile koji je kao mašinski tehničar dobro zarađivao u tada moćnoj Jugoturbini. Supruga, inženjer agronomije, imala je takođe velike prihode radeći u Agrokopu.

U svojoj 200 kvadrata velikoj kući u Karlovcu otvorili su poljoprivrednu apoteku. Otac Vladimir je radio u Nemačkoj, a majka Dušanka nije htela iz Veljuna, tridesetak kilometara udaljenog od Karlovca. Starija ćerka Maja išla je u treći razred, a šestogodišnja Maša tek se spremala da pođe u prvi.

- Živeli smo lepo, imali smo sve, čak i mercedes 123, nismo ni slutili da ćemo završiti u Nemačkoj - konstatuje Mile koji je u januaru 1992. dobio sam vizu na tri meseca radi posete bolesnom ocu u Hanoveru.

Kućica umesto kuće

Mihajlovićevu kuću veličine 200 kvadrata, srušenu 1993. do temelja, zameniće nova, znatno manja, veličine 75 kvadrata.
- Svaki član domaćinstva, po zakonu, dobija određen broj kvadrata. U našem slučaju, pet je članova pa su tako došli do površine od 75 kvadrata. To je manja kuća, ali ja sam zadovoljan - kaže Mile.
 

- Kasnije su mi vizu produžavali svaka tri meseca, jer sam se u maju 1992. zaposlio u firmi "Nikolić Gabel štapler GmbH". Posle nekoliko produžetaka boravka od policije je dobio nalog da napusti Nemačku.

- Potražio sam pomoć advokata, a dok je proces trajao u firmi smo napravili dva patenta koja su bitno unapredila tehniku viljuškara. Patentni ured je to priznao i registrovao, a posle tog uspeha za moj boravak u Nemačkoj založila se i Privredna komora. U julu 1993. u Hanover je sa decom stigla supruga i život je počeo da se normalizuje - priča Mihajlović. Nakon 15 godina provedenih u firmi "Nikolić Gabel štapler" prešao je u sličnu firmu " Lindevilenbrek" gde i danas radi. Ćerke su završile škole, pa je i supruga počela da radi.

Zavičaj je najdraži

Kada sretnem bivše prijatelje, ostajemo zbunjeni. Kao da se pitamo da li moralo baš tako da bude. Karlovac je moj grad i srećan sam da tamo mogu da odem i da ću u njemu moći da provedem ostatak života. Zavičaj je zavičaj, i on se ničim ne može da nadomesti - kaže Mile.

- Maja je diplomirala mašinstvo, a Maša pravo i advokaturu. Maja radi kod Boša u Getingenu, a Maša je advokaturu napustila i prešla kod Lufthanze. Veselimo se njihovim posetama, naročito kada Maja dođe sa desetogodišnjom Valentinom. Najradosniji smo kada svi zajedno krenemo na godišnji kod bake Zlatice u Karlovac ili kod Dušanke u Veljun - završava Mile.

Već iduće godine na godišnji odmor ići će u svoju obnovljenu kuću u Karlovcu koju mu, uz pomoć Programa EU, na mestu porušene, gradi država Hrvatska.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online