Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 26.08.2015.
11:14
Nezavisne novine, Tanjug A

Ono čega se svi plašimo: "IS među migrantima skriva teroriste"

Postoji realna opasnost da među migrantima, koji na putu do bogatih i uređenih zemalja Evropske unije prolaze Balkan, ima i pripadnika Islamske države i drugih terorističkih organizacija, ocena je čelnika nadležnih službi i bezbednosnih stručnjaka u regionu.

Reuters
Realno je da među izbeglicama ima džihadista

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Izet Nizam za "Nezavisne novine" iznosi pretpostavku, koja figurira od samog početka krize, da će jedan broj terorista IS iskoristiti ljude koji beže od rata da neometano ubace svoje ljude na teritorije koje su im cilj.

Nizam upozorava da su u budućnosti mogući napadi na objekte od vitalnog značaja, kulturne manifestacije, prostore u kojima se nalazi mnogo ljudi, odnosno mesta na kojima mogu pričiniti najveću štetu i izazvati paniku.

- Ono što je nama prioritet je da izvojimo te ljude iz mase, procesuiramo ih i da dobiju ono što su zaslužili. Apelovao bih na medije da skrenu pažnju građana da se čini sve moguće da njihova bezbednost bude na maksimumu. Svaka informacija koju budemo imali biće objavljena u javnosti jer mi smo ovde zbog građana BiH - istakao je Nizam.

Niko od stručnjaka i nadležnih struktura koje je kontaktirao banjalučki dnevnik nije htio da licitira brojem lažnih migranata, ali se svi slažu da ih ima dovoljno da načine štetu.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski naglašava da je migraciona kriza relana pretnja Evropskoj uniji, ali i BiH i Srbiji, i da se nikada zaista ne zna ko je sve među desetinama hiljada ljudi koji prolaze.

Stručnjak za bezbednosna pitanja Predrag Ćeranić ističe kako dodatnu pretnju za BiH predstavljaju njeni državljani koji se nalaze na stranim ratištima, jer mogu puno da olakšaju koordinaciju putovanja i akcija teroristima, uz napomenu da BiH nije spremna da se nosi s takvim bezednosnim izazovima.

Sumnje stručnjaka podelio je i Milenko Nedelkovski, politički analitičar iz Skoplja, koji je za rusku novinsku agenciju Sputnik rekao kako je veoma sumnjiva činjenica što 90 odsto imigranata čine muškarci, a pritom se zna da se radi o ljudima iz tradicionalnih zemalja gde se članovi porodice ni u kom slučaju ne ostavljaju.

- Ova činjenica budi sumnju da se među njima kriju i pripadnici Islamske države - izjavio je tada Nedelkovski.

Udarna grupa za borbu protiv terorizma zatražiće održavanje vanredne sednice Saveta ministara BiH u vezi sa situacijom nastalom prilivom migranata u susedne zemlje, kao i preduzimanje aktivnosti za zaštitu bezbednosne situacije u BiH, jedan je od zaključaka sastanka Udarne grupe, koji je juče održan u Tužilaštvu BiH u Sarajevu.

S obzirom na veliki priliv migranata s područja Bliskog istoka u susedne zemlje, članovi Udarne grupe razgovarali su o potrebnim aktivnostima da bi bila podignuta pripravnost i BiH zaštitila od eventualnog dolaska na njeno područje osoba koja su u vezi s terorističkim grupama, koje bi mogle da zloupotrebe proces migracija izbeglica za kretanje prema zemljama EU.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.08.2015. 11:33
То нормалан Србин види али политичари не виде. Проба овога што се дешава је било у блиској прошлости са шипта-рима кад су кренули да иду за мађарску и траже српске пасоше. Министар слина се хвалио како има много захтева за српски пасош, сутра ће се хвалити како је мигрантима поделио 100.000 пасоша. Лажни мигранти су дошли да купе станове у Београду под водом. Политичари изигравају агенцију за некретнине.
Sreda 26.08.2015. 15:08
Veoma poštujem Putina, ali pokaza ovoj ga-madi(migrantima) kako se osvaja teritorija bez sukoba, doduše on je vratio rusku teritoriju matici, a ovi mu-džosi alahuju na tuđe.
Sreda 26.08.2015. 11:35
Народе буди присебан и миран у доношењу одлука. На пролеће се дешава ЕВРОПСКО ПРОЛЕЋЕ финансирано од стране америчких наци-ста.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online