Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.08.2015.
21:12
R. Tasić - Vesti A

Ruskinja se zamonašila kod brata igumana

Pod monaškim imenom Ilarija sa tri slikarke iz Rusije završava freske u manastiru Dobrun

Rado slika u Dobrunu: Ilarija i Branko Nikitović

Ruskinja Irina Dremina je tri godine u manastir Dobrun dolazila i radila kao slikarka a ove godine se pojavila u monaškim haljinama.

-Dugo godina, slikajući freske po ruskim manastirima, želela sam da postanem monahinja. Pričala sam to bratu Stefanu, igumanu u jednom od manastira u Petrogradu ali je on stalno govorio njet i ne nada, da još nije vreme. Ali ovog leta želja mi se ispunila i po božijom promisli sam baš od brata Stefana primila monaški postrig - kaže Dremina koja je dobila i monaško ime Ilarija.

Pravila

Ilarija, dok završava fresko-kompoziciju u Dobrunu kaže da se u njenom životu, monašenjem, nije mnogo promenilo, jer se ona i pre, boraveći i radeći u crkvama i manastirima, pridržavala monaških pravila.

Opet na svom mestu: Čudotvorna ikona Bogorodice Dobrunske

Ilarija, dok završava fresko-kompoziciju u Dobrunu kaže da se u njenom životu, monašenjem, nije mnogo promenilo, jer se ona i pre, boraveći i radeći u crkvama i manastirima, pridržavala monaških pravila.

-I dalje freskopišem moleći se Bogu, Isusu Hristu, Presvetoj Bogorodici i svim svecima pa sam tako dobila i dopuštenje da završim slikanje fresaka u dobrunskom manastiru - kaže Ilarija.

Ona navodi da nije ni znala da postoji manastir u Dobrunu ali da je s radošću prihvatila da u njemu slika Uspenije Presvete Bogorodice.

-I počela sam, sve je samo po sebi išlo, vođeno nevidljivom božijom silom i likovi svetaca su se rađali na manastirskom zidu-govori Ilarija.

Hadži Branko Nikitović, osnivač Umetničkog bratstva i saborovanja likovnih umetnika u Višegradu i doskorašnji direktor Gradske galerije kaže da je freska čudotvorne freske Majke Božije vaskrsnula na mestu gde je i bila sve dok nemački vojnici nisu 20. janura 1945. godine eksplozivom srušili deo manastira i uništili ovu i niz drugih fresaka.

Duhovni most

-Uspostavili smo duhovni most između manastira i ruskih slikarki i tako je freska ponovo na mestu na kome je nekad vekovima i bila - dodao je Nikitović.

U austrougarskim arhivama u Beču, pre desetak godina, na predlog mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, pronađena je fotografija manastirske crkve sa freskama na portalu i Čudotvorna ikona Bogorodice Dobrunske.

Freskopisanje portala hrama u Dobrunu

Posle četiri godine rada na portalu manastira Uspenija Presvete Bogorodice u Dobrunu biće završena monumentalna kompozicija, najveća na otvorenom prostoru u Republici Srpskoj, sastavljena od ogromne freske Majke Božije i niza svetitelja, sveštenomučenika, careva i kraljeva.

-Tako će biti ostvaren višedecenijski san mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, monaštva i sveštenstva i članova Umetničkog bratstva manastira Dobrun-Višegrad, na čiju inicijativu je započeto odslikavanje ulaza u crkvu izgrađenu 1373. godine - kaže slikar hadži Branko Nikitović.

Ovaj slikarski poduhvat poveren je poznatim ruskim slikarkama Irini Dremini, Olgi Fedotovoj, Ljudmili Nikolajevnoj i Anastasiji Aleksejevnoj, koje su sa prekidima, radile četiri godine po mesec dana na freskopisanju hrama.

Portreti vladara

Požuteli spisi, kao što je Jankov i Dečanski letopis, svedoče da srednji sin Stefana Nemanje Vukan, veliki knez "sozda manastir Moraču i Dobrun crkvu kod Višegrada blizu Drine". Nedavno je utvrđeno da su vladarski portreti na preostalim freskama likovi cara Dušana, Carice Jelene i Nejakog Uroša a dokazano je i da su ktitori manastira u Dobrunu župan Pribil, njegovi sinovi Petar i Stefan i protovijestar Stan.

Život srpske vlastele

Istoričar umetnosti Dragiša Milosavljević iz Užica, autor knjige "Srednjovjekovni grad i manastir Dobrun"-kaže da su ktitori hram podigli na temeljima starog svetišta i da su ga, što je najvažnije odslikali. Freske su dragocjeno svjedočanstvo o životu naroda ovog kraja i sprske vlastele, one govore o njegovim običajima, nošnji i pobožnosti - napisao je Milosavljević.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online