Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.08.2015.
00:13
B. Simonović - Vesti A

Slavni serdar čami u korovu

Početkom ove godine navršilo se 115 godina otkako je na starom niškom groblju večno počinuo glasoviti crnogorski junak, bastadur na pušci i maču i plemeni umnika na reči, vitez i u boju i na zboru, vojvoda, serdar i senator crnogorski, Jole Piletić.

Rođen je u piperskom selu Đurkovići, u zaseoku Zavala nedaleko od Podgorice, 1814. godine, a otkako je pristasao i opasao se momačkom snagom, tačnije od 1836. pa sve do 1878. godine, nije u Crnoj Gori bilo iole značajnijeg boja u kojem nije sevala i njegova puška i sablja i nema odličja koje se sticalo na bojnom polju, a da nije krasilo i njegove prsi.

Vojvodstvo mu došlo u nasledstvo od oca Ilije, serdarstvo stekao srcem i oružjem na bojištu, a senatorski grb i glas dobrog, pravednog i istinoljubivog sudije mu donela njegova mudrost i poverenje koje je stekao u narodu.

Ne treba Srbe učiti junaštvu

- Da nećeš, Jole, Srbiju da učiš junaštvu? - upitao podrugljivo knjaz Nikola Jola Piletića kad mu je, nakon sukoba sa njim, zatražio pasoš i dozvolu da seli iz Crne Gore:
- Njoj takav nauk ne treba, imala se, fala Bogu, đe toj raboti naučiti, no idem tamo da mirno živim i umrem: meni će biti bolje, a tebi i tvojijem skutonošama lakše - odgovorio stari i ozlojeđeni serdar i zauvek okrenuo leđa i gospodaru i Crnoj Gori.

Gotovo pola veka verno je služio trojici poslednjih crnogorskih gospodara iz dinastije Petrović-Njegošu, knjazu Danilu i knjazu i kralju Nikoli, s kojim je došao u sukob i 1879. godine napustio Crnu Goru i odselio u Niš, tadašnju srpsku prestonicu. Tu je i umro 5. januara 1900. godine. Njegova snaha Marija će kasnije na starom niškom groblju podići lep spomenik svom slavnom svekru, svom suprugu, Jolevom sinu Miroslavu, i sebi.

Od tada, spomenik je prepušten na milost i nemilost zubu vremena, nebrizi vlastodržačkih garnitura koje su se smenjivale u smutnim zemanima i nehatu potomaka i saplemenika, a sada čami zarastao u korov koji buja praktično pred pragom velikog stambenog naselja podignutog uz samo groblje:

- Pošto se odustalo od svojevremeno aktuelne ideje da njegove posmrtne ostatke prenesemo u rodne Pipere, gde smo mu podigli lepu spomen-bistu, obnovili crkvu na Zavali i postavili spomen-ploču na zidinama njegove rodne kuće, mi smo zimus, na 115. godišnjicu Joleve smrti, bili u Nišu i sa domaćinima posetili njegovu večnu kuću - kaže Mitar Vuković, jedan od najagilnijih članova udruženja Pipera "Pipo" i odbornik u Skupštini opštine Podgorica.

- Spomenik je, moram priznati i tada bio u dosta lošem stanju, zapušten i zarastao, na sramotu i nas Pipera i Nišlija među kojima je proveo više od 20 godina i odlučio da tu večno i počine. Dobili smo, međutim, obećanja da će i taj, kao i još nekolika spomenika na ovom groblju (na kojem, inače, poodavno niko nije sahranjen, prim. B. S) biti uređeni i sačuvani od propadanja i ja se iskreno nadam da će tako i biti. Jole je, zna se, ostao upamćen za sva vremena samim tim što je u pesmu dospeo, ali je sramota da se zapusti i zaboravu prepusti njegovo večno počivalo...

U Nišu nam to niko zvanično nije potvrdio, ali smo nezvanično saznali da država priprema akt kojim će spomenik Jola Piletića i još nekoliko sličnih spomen-obeležja na starom niškom groblju staviti pod svoju zaštitu i ubuduće o njima voditi računa kao o značajnim i važnim kulturno-istorijskim dobrima.

Đevanino herojstvo

U jednom jurišu na Turke koji su negde pred kraj 18. veka pokušavali da provale u manastir Ostrog, teško je ranjen jedan od branilaca, stasiti i hrabri Piper Ilija Piletić. Đevana Kostić, lepotica iz Župe Nikšićke koja se zatekla u opsadiranom svetilištu, pritrčala je i povukla ranjenika u zaklon, skinula maramu i previla mu ranu:

- Vala, đevojko, kako te je sudbina danas donela da mi spaseš život, rad bih bio da nas ta sudbina za večnost veže - rekao Ilija kad je boj uspešno svršen i Turci oterani od Ostroga...

Ona pristala i udala se za Iliju. Rodila mu sedam sinova od kojih su petorica pali u bojevima sa Turcima. Kad joj je poginuo najstariji sin Toko i kad su ga doneli mrtvog kući, majka Đevana nije dala da se za njim kuka i leleče, jer je upravo te noći bila rodila najmlađeg sina Jola, koji će kasnije stasati u jednog od najčuvenijih crnogorskih junaka.

Odbrusio knjazu

- Vidite li, Crnogorci, onoga orla što leti od Lovćena? - upitao u nekoj prilici knjaz Nikola glavare okupljene oko njega ispred dvorca na Cetinju.
Svi graknuli uglas da vide orla, samo Jole Piletić odgovori da ga ne vidi, uviđajući da ih pakosni i nazlobrzi gospodar samo kuša i proverava koliko su mu ponizno odani.
- Ti, Jole, vazda nešto u stranu gledaš - brecnuo sujetni, mladi vladar na starog, prekaljenog ratnika i pametara.
- Nije zlo, gospodare, što ga ja ne vidim, no je zlo što ga ovi drugi vide, jer ko vidi ono što ne vidi i laže za ajtar drugoga, čini zlo i sebi i onome za čiji ajtar laže - odbrusio mu Jole Piletić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online