Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.09.2015.
10:40
Tanjug A

Počnje škola: Đaci ponovo u klupama, prosvetari bez štrajka

Nova školska godina za oko 900.000 osnovaca i srednjoškolaca u Srbiji počinje danas, u učionice će prvi put ući i oko 68.700 đaka prvaka, a ovoga puta početak škole ne prati štrajk, jer se prosvetni radnici nadaju realizaciji dogovora sa vladom o uvođenju platnih razreda od januara 2016. Iako do sada, kako tvrde, nisu videli ni nacrt budućeg zakona koji uređuje to pitanje.

Fonet/Z. M.
Raspust je gotov: Osnovci i srednjoškolci vraćaju se u svoje školske klupe

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Sbije novu skolsku godinu počinju bez protesta, što, prema rečima predsednice te asocijacije Jasne Janković ne znači da štrajka neće biti ako vlada ne ispoštuje sporazum dogovoren pre pet meseci, kada se obavezala da će početkom naredne godine započeti primena zakona o platama, koji uređuje platne razrede.
 

- To je od ključnog interesa za prosvetne radnike - rekla je Janković povodom početka nove školske godine.

Raspust

Inače, u novoj školskoj godini zimski raspust biće podeljen u dva dela. Prema Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada za 2015/2016. godinu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, učenici će se odmarati osam dana u januaru i 12 dana u februaru. U toku školske godine učenici imaju zimski, prolećni i letnji raspust.

Ona, međutim, upozorava da sindikati prosvete do sada nisu videli ni nacrt tog zakona, iako su po sporazumu sa vladom, kojim je I okončan višemesecni štrajk u prošloj školskoj godini, morali biti uključeni u radnu grupu za njegovu izradu.

Unija je, kako kaže Janković, izuzetno nezadovoljna sporošću u donošenju zakona, jer je već septembar mesec a zakon, koji još nije ni u formi predloga, treba da počne da se primenjuje od 2016. godine.

Janković je podsetila da se vlada obavezala I na davanje pomoći u cilju poboljšanja materijalnog položaja prosvetnih radnika ali da to još nije realizovano I istakla da bi najavljeno povećanje plata, preciznije, kako kaže, vraćanje dela plate koja je smanjena u novembru prošle godine, moglo da usledi u oktobru ili novembru, za oko pet, šest procenata.

- Ključ svega nije ni pomoć, niti povratak plata na staro, nego su ključ platni razredi - rekla je Janković i ponovila obećanje da će prosveta dobiti najviše povećanje.

Predsednica Unije smatra da će na početku nove skolske godine nekoliko stotina zaposlenih u prosveti ostati bez posla. Oni će, kao i ljudi koji su prošle godine proglašeni za tehnološki višak, primati platu, iako ne rade, i to sve dok ne dobiju otpremninu.

Ministar prosvete Srđan Verbić je uoči početka školske godine naglasio da će precizan broj onih koji će napustiti prosvetni sistem biti poznat do kraja septembra i poručio da prosveta mora biti prvi sektor u kome će doći do povećanja plata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online