Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.09.2015.
21:23
B. Grujić - Vesti A

Ponosno nosi srpski pasoš

Daniela Danikov iz Zrenjanina, diplomirani stomatolog i specijalista, pre tačno 25 godina, sasvim slučajno, tokom jedne razmene studenata stomatolologije beogradskog i rimskog Univerziteta, upoznala je svog budućeg supruga i životnog saputnika, Roberta Maćisa i posle nekoliko godina intenzivnog zabavljanja, odlučila da prihvati njegov poziv da dođe i započne život u Kaljariju. U domu porodice Maćis govori se i italijanski, ali i srpski, budući da je i Roberto baš savladao naš jezik slušajući ga dok je Daniela učila Luku dok je još bio dete.

Z. Dedić
Čuva svoje korene: Daniela Danikov

- Luka priča odlično i naravno sve razume na srpskom, samo malo teže čita, a supruga je bilo sramota da dolazi u Zrenjanin i da ne zna dve reči da progovori sa mojom familijom. Zahvaljujući njegovoj upornosti srpski je savladao sasvim solidno, a ja sam naravno, još prve godine dok sam učila bila prinuđena da italijanski usavršim do perfekcije. Dvadeset tri godine posedujem italijanski pasoš, ali se našeg nikada nisam odrekla i uvek sa nekim posebnim ponosom na granici vadim oba pasoša - veli Daniela.

- Bila je to ljubav na prvi pogled, još kao srednjoškolka obožavala sam Italiju i maštala da upoznam nekog šarmantnog Italijana. I sasvim slučajno želja mi se ispunila, kao apsolvent Stomatološkog fakulteta u Beogradu, upoznala sam Roberta. U to vreme kasnih 80-ih, nije još bilo mobilnih telefona i interneta, pa je komunikacija bila mnogo komplikovanija, a naši retki susreti, jer smo oboje živeli skromno, studentski, bili su prava svetinja. Onda je usledio taj iznenadni poziv mog budućeg životnog saputnika i velike ljubavi, koji sam bez puno dvoumljenja prihvatila i tako ostvarila svoj san da živim u ovoj prelepoj zemlji, na njenom jugu, gde je more prelepo i sunce nekako specifično, primamljivo, fantastično - priča Daniela, koja je, kao i svakog leta, obavezno u rodnom Zrenjaninu, u poseti roditeljima i rođenom bratu, koji sa porodicom živi u gradu na Begeju.

Z. Dedić
Uživanje u prirodi: Daniela sa suprugom i prijateljima

Prvih nekoliko godina, kako sama ističe, bilo joj je izuzetno teško, savladavala je italijanski jezik, sa specifičnim naglaskom Sardinije, radila na master specijalizaciji i nostrifikovanju beogradske diplome.

- Dve godine posle venčanja, na svet je došao sin jedinac Luka, koji je uspešan student ekonomije u Berlinu.

Porodica Maćis, sa dva diplomirana stomatologa, nastavila je porodičnu tradiciju, a Daniela i Roberto svojom energijom i stručnim znanjem samo su podigli ugled i renome stare, porodične stomatološke ordinacije.

- Izuzetno sam ponosna na svog Luku, sjajan je momak i dobar učenik, a Berlin je odabrao zbog velike ljubavi, prema jednoj Italijanki, sa Sardinije, koja sa porodicom živi u Berlinu. Simpatična je i suprugu i meni bila činjenica da se sudbina eto ponavlja i nijednog trena mu nismo branili niti pokušali da stanemo na put njegovoj odluci da studira daleko od nas, u Nemačkoj. Mada, znate kako je, majkin sin jedinac... nije baš uvek svejedno i često sam u Berlinu - kaže Daniela.

Napunila baterije

"Moj suprug obožava stomatologiju i svako leto, već godinama, umesto godišnjeg odmora odlazi na volonterski rad u neku daleku i siromašnu zemlju. Boravio je i radio u Indiji, na Tibetu, u Pakistanu... Ja i pored bezbroj njegovih poziva i molbi, forsiram drugu opciju, koja podrazumeva uživanje u suncu i moru Sardinije, a desetak dana obavezno odvojim za roditelje koji žive u Zrenjaninu i brata koji sa svojom porodicom takođe živi u gradu u kojem smo odrasli. Tu se sretnem i sa dragim prijateljima iz detinjstva i srednjoškolskih dana, napunim baterije i vratim se u Kaljari gde me čekaju brojne obaveze u ordinaciji", dodaje Daniela.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online