Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.09.2015.
16:33
Tanjug A

Starica živi bez struje i vode, odoleva i zverima i prirodi

Devedesetogodišnja starica Mulka Halilagić, jedini stanovnik dva gotovo spojena sela Dragovići i Radaje, na tromeđi tri države, u opštini Priboj godinama odoleva zverima i prirodi. Ona živi u trošnoj kućici, bez elementarnih uslova za život, struje i vode.

Reuters
Živi kao vuk samotnjak (Foto: Ilustracija)

Pomažu joj rodbina, prijatelji i ljudi dobre volje koji je povremeno obilaze i pruže koliko mogu.

Mulka, iako u dubokoj starosti, sama obrađuje vrt kako bi imala povrća, makar preko leta. Sama donosi vodu sa prirodnog izvora udaljenog par stotina metara od kuće, koristi poljski toalet, sprema, cepa i donosi drva.

Takođe, sama se leči, a danima nema sa kime da progovori koju reč i popije kafu. Kako kaže za Tanjug - živi kao vuk samotnjak!

- Sudbina je tako htela, nisam se udavala i bez porodice sam. Imam rodbinu u Priboju, najviše mi pomaže rođak Džemajil Halilagić, donese mi lekove, hranu, druge potrepštine i često me obilazi - priča ova starica.

Za vreme rata u Bosni, kako kaže, iz sela su otišli i muslimani i Srbi, ali ona nije. Znala je, navodi, da se danima krije po šumi i da tu konači jer je njeno selo Dragovići na samoj granici Srbije i BiH, gde je, ističe, bilo puno zla, ubistava, paljenja kuća.

- Život su mi tada spasili komšije Srbi, da nije bilo njih, ko zna šta bi bilo sa mnom - razborito priča starica Mulka i napominje da je počela gradnja nove kuće za nju, nedaleko od njene trošne kućice, ali je za sada samo ozidana i ukrovljena i na proleće bi trebalo da se potpuno opremi. Reč je o izgradnji kuće po programu Vlade Srbije za porušene i oštećene kuće Bošnjaka iz opštine Priboj.

Preko leta, ovde u Dragovićima i Radajama, gde je nekada živelo nekoliko stotina stanovnika i gde je priroda netaknuta, je življe, dolaze komšije, obrađuju njive i uživaju u ovoj lepoti. Tada je i njoj lakše, ima sa kim da popriča i popije kafu, ali je teško od početka oktobra do maja, kada je  bukvalno sama. Oko njene stare kućice zavijaju vukovi, dolaze lisice na vrata, ali ona ih zamandali. Veli da, ako doživi da useli u novu kuću, biće joj puno lakše i udobnije.

Oseća da uskoro dolazi prava zima, jer to najavljuju bolovi u njenim leđima, ali i priroda i životinje sa kojima celog života druguje. Iako u teškoj oskudici, docekala je duboku starost uz biljne čajeve i čorbice od povrća. To je, kako kaže, njen recept za zdrav i dug život.

"Kraće bih živela da sam imala TV"

Ne žali se na nemaštinu, ali i na činjenicu da uopšte ne zna ni šta se događa i njenoj državi Srbiji i svetu, jer je bez televizora, mada zbog toga uopšte ne žali. Kako kaže, da je imala televizor i struju, životni vek bi joj bio mnogo kraći.

- Više bih se sekirala, a manje radila i najteže fizičke poslove da bi se održala u životu - zaključuje ova starica.

Inače, do sela Dragovići stiže se od centra opštine Priboj  putem dugim  41 kilometar, koji je bezmalo polovinom svoje deonice - makadam. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online