Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.10.2015.
00:11
B. Grujić - Vesti A

U svetu vitraža

Janja Pađen, umetnica iz Zrenjanina, od svoje 17. godine je u ručnom radu i dovela ga je do savršenstva. Živi sama i potpuno je posvećena svom radu, a vitraži i tifani tehnika su joj omiljeni. Ona pomoću posrebrene žice pravi i ukrase, nakit i suvenire.

Janja Pađen u svojoj radionici

- Vitraži su počeli da se pojavljuju u gradnji srednjoevropskih gotskih katedrala koje su imale otvore suviše velike da bi se zastaklile jednim staklom i moralo se spajati više stakala u jednu celinu. Postepeno su vitraži postali umetnost. Danas su popularni i u domaćinstvima za ukrašavanje vrata i prozora kao dekoracija na njihovim delovima. Tifani vitraž je novija, filigrantskija tehnika, stara nekih stotinak godina. Ona omogućava izradu vitraža od mnogo manjih komadića stakla, fuge su tanje i vitraži deluju mnogo elegantnije. Ova tehnika je omogućila da vitraži ne moraju da budu samo u jednoj ravni. Najpoznatije su tifani lampe, ali je moguće izrađivati razne umetničke i upotrebne predmete, što i jeste moja sfera delovanja - objašnjava umetnica iz Zrenjanina.

- Počela sam da topim kalaj i pravim ukrasne minđušice, koje sam prodavala, a od zarađenog novca sam putovala. Ma svašta sam radila, u Grčkoj brala pomorandže i paradajz, samo da bih zaradila novac i upisala Akademiju. I, eto, ta želja mi se nikada nije ispunila, ali nisam klonula duhom, pohađala sam kurseve i stalno radila - priča Janja.

Janja je skoro 10 godina živela u Izraelu.


- U Izrael sam otišla potpuno sama, drugarica mi je obećala posao, ali se to brzo izjalovilo, a nisam znala ni engleski ni hebrejski. Težak je to osećaj da si sam na svetu... Našla sam stan kod jedne fine gospođe, ona mi je puno pomogla, učila sam engleski dan i noć i ubrzo sam ga savladala jer je hebrejski vrlo težak. Mada je vitraž tehnika specifična za katolike, i u Izraelu je ova vrsta umetničkog izražavanja baš popularna i brojni su kursevi za razne tehnike. Uspela sam da se ubacim na umetnički kurs za vitraže na hebrejskom, a koleginice su mi posle prevodile na engleski - priseća se Janja kako se snalazila u Tel Avivu.

Svoje umetnine Janja je dosad izlagala u Francuskoj, Holandiji, Austriji, Nemačkoj, a odnedavno njeni suveniri, nakit i ukrasni predmeti mogu se videti i u Americi.

Pranje suđa

- Ništa me nije bilo sramota, radila sam razne poslove kako bih sebi omogućila sredstva za nabavku materijala. U Grčkoj sam osim branja paradajza, radila po restoranima, prala suđe, u Tel Avivu sam spremala stanove bogatim ljudima, da bih mogla da preživim i obrazujem se. Uvek je ta želja da se bavim ovim poslom bila jača od svih nedaća. Živim u Zrenjaninu sama, moja porodica su pas i maca, koju sam donela iz Tel Aviva. U kući je i moja radionica, u svakom trenutku nešto smišljam i radim - kaže Janja.

- Isključivo sve sama radim, topim staklo, ubacujem posrebrenu žicu, a mozaike radim za svoju dušu. Opsednuta sam cvetanjem Tise i upravo tiski cvet je jedan od mojih najinspirativnijih radova. Iskričavi svet vila, ptica, leptira, vilin konjica inspirisao me je za projekat "Staklene iskre". To su unikatni predmeti ručne izrade i svaki ima neku svoju osobenost. Osnova izrade je spoj stakla, mesinga, bakra i posrebrene žice. Ovaj projekat poseduje sertifikat države Srbije "Otvorene šake", kojim se potvrđuje umetnička vrednost proizvodnje.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online