Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 27.11.2015.
09:03
mondo rs A

Danas poklade, sutra post: Evo šta treba da radite

Srpska pravoslavna crkva danas slavi apostola Filipa, a vernicima srpske i još tri pravoslavne crkve sutra počinje i četrdesetodnevni božićni post.

pravoslavnacrkva.ch
Sveti apostol Filip

Na današnji dan vernici Srpske pravoslavne crkve praznuju svetog apostola Filipa, jednog od dvanaestorice apostola i sveca koji je mogao da umiri zmije i vrati vid ljudima.

Praznik svetog apostola Filipa je poznat i po pokladama pred božićni post, pa se ponekad naziva i "Filipovim postom".

Sveto pismo kaže da je Filip iz Vitsaide bio pozvan od Isusa Hrista da mu se pridruži i bude mu učenik. Filip primi Svetog Duha, i krene da propoveda Jevanđelje sa Jovanom Bogoslovom i apostolom Vartolomejom po Aziji i Grčkoj.

Gospod ih je čuvao a oni su isceljivali ljude i mnoge neznabošce preobratili veri. U vreme cara Domentijana, 86. godine, ovi apostoli su u Jeropolju umrtvili svojim molitvama ogromnu zmiju koju su neznabošci obožavali i držali u hramu. Potom su vratili vid čoveku koji je bio slep 40 godina.

Svojim čudesima su izazvali bes neznabožaca koji su ih razapeli na krst. Tada strašan zemljotres rastvori zemlju i proguta sudiju i ljude oko njega. Uplašeni ljudi pojurili su da skinu mučenike sa krsta, Vartolojema uspeše, ali za apostol Filip već beše kasno,

U poslednjim trenucima ovozemaljskog života Filip moljaše Boga za one koji su ga razapeli i za neznabošce.

Teranje duhova

Na današnji dan prema narodnim običajima se štiti od zlih duhova. Povorke maskiranih igrača uz buku i svirku obilaze komšijske kuće, izvodeći različite igre magijsko-zabavnog karaktera da rasteraju duhove. Završnica je sa bogatom trpezom jer već sutradan počinje božićni post.

Početak božićnog posta

Božićni post za hrišćane koji slave po novim kalendarima, Gregorijanskom i Milankovićevom (Rimokatolička, protestantske, anglikanska i deset autokefalnih pravoslavnih crkava) je uveliko u toku, a danas počinje za Jerusalimsku patrijaršiju, rusku, srpsku i gruzijsku pravoslavnu crkvu, koje rođenje Isusa Hrista proslavljaju 25. decembra po starom Julijanskom kalendaru (7. januara po novim kalendarima).

Četrdesetodnevni ili popularnije znan i kao šestonedeljni post, prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku - rođenju Isusa Hrista - Božiću.

Priprema za taj dan je potpuna i uspela, kaže čuveni vladika Nikolaj Velimirović, ako se vernik pričesti posle nedelja uzdržavanja od zlih misli, pohotnih želja, rđavih dela kao i mrsne hrane, a uz obavezno umnožavanje molitava, dobročinstava i upražnjavanju hrišćanski vrlina.

POVEZANE VESTI

Petak 27.11.2015. 09:56
Пријатан пост желим свим праволавним хришћанима! А редакцију бих молио, да бар нагласи да су тамо некаква народна веровања и обичаји које стално помињу код хришћанских празника, заправо пагански обичаји, да их људи не би мешали с хришћанством. Та веровања и обичаји служе прослављању идола (демона), а не хришћанства. Хришћанство није магија, већ борба са самим собом!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online