Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 30.11.2015.
21:05
A. Vučićević - Vesti A

Mladi u vrtlogu kiča i šunda

Kakva je budućnost knjige u savremenom svetu i da li će nove generacija obesmisliti pisanu reč, pitanje je o kome se raspravljalo nedavno na tribini "Kultura čitanja u digitalnom dobu - knjige i uzori Fejsbuk generacije", koju je organizovao Zavod za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu.

Brojne kulturne, političke i tehnološke promene su uticale na književnost. Na nedavno završenom beogradskom Sajmu knjiga, štivo modne blogerke Zorane Jovanović pod nazivom "Life end stdžle", u kome pored autorkinih slika može da se nađe i nešto saveta za zdrav i srećan život, bilo je jedno od najprodavanijih. Kako smo došli do toga, zapitala je prisutne moderatorka tribine, kulturološkinja Maja Vukadinović.

Zoran Hamović, glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće "Clio", smatra da situacija s modnom blogerkom koja je protresla srpsku javnost ne razlikuje ovaj Sajam od bilo kog prethodnog.

- Ove godine je to knjiga modne blogerke, nekada su bili kuvari, zatim raznorazne zafrkancije pojedinih novinara koji su podmetali navodna otkrića iz Titovog i Jovankinog života. Uvek je bilo takvih vrsta incidenata koje su stvarali oni koji su knjigu zloupotrebili kako bi stvorili određeni autoritet u javnosti - objašnjava Hamović.

On smatra da svi treba da se zapitamo zašto mlad čovek danas ne pronalazi razloge za čitanje knjige.

- Celo društvo ima moralnu obavezu da te razloge približi mladoj osobi. Knjiga bi trebalo da bude tu da emancipuje društvo, da stvara sistem vrednosti koji vodi ka razvoju koji svima prija. Danas se, nažalost, knjiga orijentiše samo na potrebe određene klijentele - rekao je Hamović.

Sociolog Dalibor Petrović osvrnuo se na pozitivne strane koje možemo pronaći u novim oblicima komunikacije koje koriste mladi ljudi.

Đaci "vaskrsli" Vuka i Dositeja

Tamara Vučenović istakla je odličan primer kako je u jednoj niškoj osnovnoj školi profesorka srpskog jezika iskoristila društvene mreže "u svoju korist". Naime, ona odlučila da iskoristi prednosti Fejbuka kako bi podstakla učenike na učenje.
- Učenici su dobijali kao zadatak da naprave Fejsbuk profile za različite ličnosti, poput Vuka Stefanovića Karadžića, Jerneja Kopitara, Dositeja Obradovića i mnogih drugih. Cilj je bio da profil bude što bogatiji informacijama o toj ličnosti, a jedan od zadataka bio je i da deca međusobno komuniciraju putem tih profila, u ime ličnosti koju predstavljaju, i da pronađu muziku koja bi odgovarala tim ličnostima. To ih je podsticalo na dublja istraživanja, kako bi mogli što bolje da odrade zadatke, a pokazalo se da im je takav zadatak bio interesantan - ispričala je Vučenovićeva.

- To što čitaju je generalno dobro, pa makar čitali i blogove jer to znači da oni imaju potrebu za kritičkim promišljanjem sveta koji ih okružuje. S druge strane, govori o njihovoj potrebi za slobodom i tu potrebu ne treba suzbiti, treba je samo kontrolisati i negovati - kaže Dalibor Petrović.

On ističe da mediji takođe nose veliku odgovornost za revoluciju blogova, rijaliti programa i društvenih mreža.

- Previše se piše o štetnosti svih tih loših sadržaja. Toliko su novinari opsednuti time da istaknu sve to loše, da su potpuno zaboravili da pišu o dobrim knjigama, filmovima, naučnim dostignućima... Treba smanjiti značaj koji se daje kiču i šundu i ponuditi nešto bolje jer sigurno nije tačno da nema mladog sveta željnog kvaliteta. Ne treba potcenjivati mladog čoveka - pojasnio je Petrović.

Autorka emisije "Digitalne ikone" na Radio Beogradu Tamara Vučenović smatra da treba iskoristiti brojne prednosti koje nove tehnologije donose.

- Danas knjiga nije dostupna samo u štampanom, već i elektronskom obliku. Često se može čuti kako knjiga kao takva, u svom osnovnom obliku gubi bitku. Ali, to nije tako. I kad se prvi put pojavio radio, svi su pričali kako će knjiga izumreti. Pa se to ipak nije desilo. A internet nam čini knjige dostupnijim nego ikada. Komunikacija o knjizi dobija nove oblike, koji mogu biti vrlo korisni. Činjenica je da se više ne čita kao nekada, i da se percepcija čitanja menja s pojavom elektronskih knjiga, ali ukoliko napravimo pravilna usmerenja, takva percepcija može doneti samo korist - objasnila je Vučenovićeva.

Pojava brojnih blogova koji se bave pravopisom, filmovima, pozorištem, brojni performansi koje pokreću mladi ljudi, upravo su dokaz da nove generacije imaju šta da kažu. Oni na svoj način, sredstvima koja su njima dostupna, iskazuju bunt protiv loših uticaja, samo je potrebno da to prepoznamo.

Ponedeljak 30.11.2015. 21:51
Iskreno, mladima svaka cast jer ne padaju pod uticaj ovih bajnih ministara "kulture i prosvete" u Srbiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online