Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 09.03.2016.
10:08
Vestionline A

Danas 25 godina kako verujemo u bolje sutra

Danas se navršava 25 godina od martovskih demonstracija 1991. u Beogradu. Taj datum je istovremeno i početak vaninstitucionalne političke borbe opozicije, koja je 2000. godine rezultirala smenom vlasti i početkom konsolidacije demokratskog sistema u Srbiji.

commons.wikimedia.org
Pre 25 godina počela vera građana Srbije u bolje sutra

Devetomartovski protest u Beogradu je organizovao i predvodio Srpski pokret obnove (SPO) Vuka Draškovića, tada najjača opoziciona stranka, koja je zagovarala promenu sistema, demokratizaciju i nacionalnu obnovu države.

U sukobima koji su se sa Trga Republike, gde je skup održan, proširili na više ulica u centru Beograda, život su izgubile dve osobe - učesnik protesta Branimir Milinović (18) i policajac Nedeljko Kosović (54).

Bežeći od demonstranata, Kosović je pokušao da preskoči zid terase, ali je pao sa visine od pet metara udarivši glavom o trotoar, dok je maturant Milinović smrtno ranjen kada je grupa policajaca sa ugla ulica Admirala Geprata i Kneza Miloša otvorila vatru prema demonstrantima ispred kafea "London".

U sukobima demonstranata i policije je povredeno 114 osoba - 58 policajaca i 86 građana, a uhapšeno je 158 ljudi.

Zahtevi - smena vrha RTS 

rs.seebiz.eu

Glavni zahtev protesta bila je smena tadašnjeg generalnog direktora RTS-a Dušana Mitevića i još četvorice urednika zbog uvredljivih komentara na račun opozicije. Demonstracije su bile zabranjene, pa je policija od ranog jutra blokirala prilaze Beogradu u nameri da spreči dolazak pristalica opozicije iz unutrašnjosti zemlje.

Uprkos tome u centru Beograda okupilo se oko 100.000 gradjana, a oko podneva policija je krenula u akciju razbijanja demonstracija iz Francuske ulice i sa platoa ispred Filozofskog fakulteta. Pred naletom policije, lideri opozicije i deo njihovih najbližih pristalica sklonili su se u Narodno pozorište, a vrata im je otvorila tadašnja upravnica, dramski pisac Vida Ognjenović.

Na batinanje demonstranata, lider SPO Vuk Drašković je sa balkona pozorišta pozvao na "juriš", posle čega su počeli okršaji. U nameri da razbije demonstracije, policija je upotrebila suzavac, vodene topove i gumene metke, a u akciju je bila uključena i konjica.

Hapšenje Draškovića

Fonet/A. L.
Nekad prvi protiv vlasti, danas ispod njenih skuta: Vuk Drašković

Drašković je kasno popodne pokušao da udje na sednicu vlade, a pošto je u tome sprečen, krenuo je s demonstrantima prema železnickoj stanici i tada je uhapšen.

Hapšenje lidera SPO izazvalo je revolt studenata koji su ubrzo iz Studentskog grada na Novom Beogradu krenuli ka Terazijama, policija je studente dočekala na Brankovom mostu, ponovo su upotrebljeni suzavac i palice, a pošto su oni posedali na asfalt, akcija policije je ubrzo prekinuta.

Protesti nekoliko hiljada studenata i gradjana nastavljeni su na Terazijama sve do 14. marta, kada su Drašković i svi uhapšeni oslobodjeni, a Skupština Srbije usvojila ostavke direktora RTS-a Dušana Mitevića i ministra unutrašnjih poslova Radmila Bogdanovića.

Te večeri, oko 20 sati, na ulice Beograda prvi put posle Drugog svetskog rata izašli su tenkovi, a odluku o tome donelo je kolektivno rukovodstvo - Predsedništvo bivše SFRJ.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.03.2016. 12:47
Da slavimo,ali ne ovo devetopmartovsko razbijanje nekad srpske prestonice(danas Srbija nema svoju prestonicu)Beograda,već uspeh i uspon SPO koji od tadašnjeg članstva danas broji dva člana:Vuka i Danu-e narod je ipak shvatio namere ovih i njima sličnih.Živela sloboda,smrt faššizmu!
Sreda 09.03.2016. 13:45
Šta se promijenilo od 9. Marta? Banda pljačkaša plaćenih od USA i Europejaca predvođeni Vukom Draškovićem, Đinđićem, Lečićem i ostalim “europejcima” – domaćim iz-daj-nicima, napravili su nam “majdan” usred Beograda, srušili su nam državu, silom su oteli vlast, op-lja-čkali državu „ka’ skakavac što polje opusti“, oteli sun am i uništili naše banke, uništili su i prodali naša sredstva za rad (sve fabrike i komplet industriju), prirodne resurse su prodali pa ih sad zapadnjaci preprodaju, nauku i obrazovanje su uništili, poljoprivredu su doveli do propasti, naše živote su učinili bezvrijednim. Pokrali su, opljačkali i silom oteli sve što su mogli i doveli nas do dužničkog ropstva. To se promijenilo od 9. marta pa sada živimo tu ućeranu “demokratiju” koju su počeli da nam “ućeruju” 9. Marta a konačno su nam je naša peta iz-daj-ničko-lopovska kolona ućerala 05. Oktobra uz pomoć bombi NATO kolonizatora i surovih pljačkaša. Kolonizovali su nas naši DOS-ovci za račun zapadnih „dobrotvora” i sada nas zajedno sa njima temeljno pljačkaju i pljačkaće nas sve dok ih puškom ne otjeramo. Oni sami otići neće otići.
Sreda 09.03.2016. 13:00
Gospodo džabe smo krečili . Zahvaljujući Tadiću vaskrsao je Dačić a kasnije je taj isti Tadić po nalogu ambasadora napravio SNS . Danas taj ološ vlada mnogo gore nego devedesetih . Nažalost .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online