Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 28.04.2016.
11:39
Vestionline A

U "Juri" tuku radnike, seksualno napadaju i teraju da nose pelene!

Iza štrajka od 15 minuta, koliko u utorak ujutru nisu radile mašine u fabrici "Jura" u Leskovcu, krije se nezadovoljstvo radnika što ne mogu da dobiju jedan neradni dan koji im pripada po zakonu, ali i nešto mnogo strašnije - fizičko i mentalno zlostavljanje, na koje niko iz domaćih vlasti ne reaguje.

Tanjug
Plaćamo iz budžeta, oni maltretiraju naše radnike (Foto:Arhiva)

Iako postoje, prijave za mobing i zlostavljanje radnika u "Juri" nikada nisu procesuirane, što znači da je vlast u Srbiji upoznata sa tamošnjim dešavanjima ali ne reaguje na njih.

Predsednik sindikata "Sloga" Željko Veselinović kaže za "Danas" da njihova bitka sa "Jurom" traje već pet godina, jer investitor iz Južne Koreje ima ubedljivo najgori odnos prema radnicima u Srbiji.

- Tukli su ih metalnim palicama, žene su napastvovali seksualno, iako silovanja nije bilo. Zabranjivan im je odlazak u toalet i savetovano da nose pelene. Kada nekom pozli, Hitna pomoć se zove u fabriku i ukoliko radnika ne odvedu u bolnicu on je dužan da se vrati poslu nakon što mu je ukazana pomoć - ističe Veselinović.

On kaže da u "Juri" šikaniraju i maltretiraju radnike u svakom smislu - fizičkom i mentalnom.

- Podneli smo mnogo prijava, ali se nikada ništa nije rešilo, osim u slačaju otpuštanja šestoro radnika još pre pet godina i to zato što su pokušali da osnuju sindikat. Doneta je presuda da su radnici u pravu, dobili su odštetu, ali nikada nisu vraćeni na posao - kaže Veselinović.

Iz budžeta "Juri" 10.000 evra za svako radno mesto

Hiljade radnika ove firme bukvalno svašta trpi za svega 25.000 dinara koliko prosečno mesečno prime. Država je "Juri" za svako radno mesto dala i do 10.000 evra. Samo prošle godine Jura Leskovac dobila je od države subvenciju vrednu 950.000 evra. I zato ne čudi što u Juru, kako tvrde, stižu samo rutinske inspekcije u kojima se nikada ništa neregularno ne pronađe, jer je ceo sistem prilično "zatvoren".

Zlostavljanje ne prestaje

Na posao nisu vraćene ni trudnice i porodilje koje su pre dve godine dobile otkaz u "Jurinoj" kragujevačkoj fabrici. Veselinović kaže da je ista situacija u svim "Jurinim" fabrikama, Rači, Nišu, Leskovcu i da je zlostavljanje konstantno, kao i da je ponosan na radnike koji su ustali i odlučili da se pobune.

- Mi ćemo im pružiti pomoć, jer je ovaj njihov pokušaj za svako poštovanje, ali bojim se da će jedina posledica svega ovoga biti otkaz za one koji su štrajk organizovali - napominje Veselinović.

Nekoliko radnika bilo je i kod predsednika Veća Samostalnog sindikata u Leskovcu Ivana Jovanovića. Došli su da se žale, ali sindikat nema tu moć da ih zaštiti. Bar ne onoliko koliko bi trebalo. Jer u Juri je sindikalno organizovanje zabranjeno.

- Ne mogu da se organizuju jer im prete otkazom. Radnici su uplašeni, ali mislim da im je već dosta svega. Znate, kada na jugu Srbije izgubite posao, teško možete da nađete drugi i zato su ljudi spremni često da rade i za male pare i trpe svašta - ističe Jovanović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.04.2016. 12:27
Šta je gospodo,šta se bunite-pa vi više niste radnivi već roblje,a sa robljem se zna kako se postupa.
Četvrtak 28.04.2016. 20:02
Kineska buduća čeličana će srbiji navući velike probleme.
Četvrtak 28.04.2016. 20:00
Ženi sa kojom sam u vezi, pre mesec dana nisu produžili ugovor posle isteka 6 meseci, zbog jednog dana bolovanja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online