Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 30.04.2016.
08:38
J. Arsenović - Lj. Stojanović - Vesti A

Kakav praznik, ima da se radi

Sva zaštita investitorima, a radnici, ako baš moraju, neka protestuju u tišini! Ovo je siže poruke Aleksandra Vučića koji se osvrnuo na protest zaposlenih u Juri, južnokorejskoj kompaniji koju srpski radnici već godinama optužuju za torturu, drastično kršenje radničkih prava i zabranu sindikalnog organizovanja...

Lj. Stojanović
Na nogama dok ne dođe hitna pomoć: Radnice Jure u Leskovcu

- Dajte da zaštitimo investitore koji dolaze, da ih ne teramo samo zato što nam je to tema i što želimo nekome da se dodvoravamo - rekao je bivši i budući srpski premijer povodom 15-minutnog štrajka na koji su se radnici Jure odvažili nezadovoljni što moraju da rade na državni praznik i drugi dan Uskrsa, te da bi skrenuli pažnju javnosti i državi na svoj gotovo kmetovski položaj u odnosu na korejskog poslodavca.

Spisak stvari na koje se žale radnici je poduži i nije nov, jer već od prvih meseci dolaska Jure u Srbiju, u vreme ministrovanja Mlađana Dinkića, mediji su beležili drakonsko kršenje prava radnika.

Inspektore ućutkali autima

Nemanja Vasiljević, bivši radnik Jure koji je dobio otkaz kada je pokušao da osnuje sindikalnu podružnicu, kaže za list "Danas" da je inspekcija u fabriku dolazila, ali da nikad ništa nije urađeno, jer je jedno vreme načelnik niškog inspektorata Radomir Nikolić bio i savetnik generalnog direktora Jure. Vasiljević dodaje i da je opšte poznato da je inspekcija rada dobila četiri automobila od Jure.

Tako, na primer, radnici mogu u toalet samo uz dozvolu i tada se evidentiraju, a ako imaju slabu bešiku, savetuje im se da nose pelene. Trudnicama i porodiljama dele se otkazi, kao i onima koji su na bolovanju duže od sedam dana. Na katolički Uskrs se dobijaju dva slobodna dana, ali se posle odbijaju od godišnjeg, dok je drugi dan pravoslavnog Uskrsa radni.

Radnike teraju da stoje uz trake čak i kada one ne rade, a dopisnica "Vesti" iz Leskovca, gde Jura ima jednu od četiri fabrike u Srbiji, navodi da je postalo normalno to što radnike sve češće iznose sa radnog mesta u kolima hitne pomoći. Iako su sindikati reagovali, obraćajući se ne samo inspekciji rada, već i bivšem ministru za rad Rasimu Ljajiću, kao i sadašnjem Aleksandru Vulinu, pa čak i protestnom notom južnokorejskom ambasadoru, adekvatna reakcija je izostala. Radnici neretko kažu da su im domaći menadžeri gori od Korejaca, a u tu sliku se uklopio i premijer, navodeći sebe kao merilo stvari jer će on raditi i na Uskrs!

Šamaranje bez posledica

I dok premijer žali što bi ovakvi napisi mogli da udalje Samsung od investiranja, upravo je ova velika, takođe južnokorejska kompanija došla u centar pažnje kada je direktor predstavništva u Beogradu nasrnuo na radnicu koja mu se suprotstavila. Posle šamaranja i šutiranja, reagovali su hitna pomoć i policija. Incident iz oktobra 2014. ni do danas nije dobio sudski epilog.

- Porazno je da premijer podržava strane investitore koji na najgrublji način krše Ustav i radno zakonodavstvo Republike Srbije, a ne svog građanina i radnika. Porazno je da država Juri daje 10.000 evra po radnom mestu, samo u prošloj godini 950.000 evra. To nisu ni Vulinovi ni Vučićevi novci, već građana ove države koji ih sigurno ne daju da bi ih neko u 21. veku maltretirao na radnom mestu - komentariše za "Vesti" Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Na drugoj strani, u Inspektoratu za rad tvrde da do sada nisu imali pritužbe radnika iz leskovačke Jure za zlostavljanje na poslu. Ministar Vulin "podseća" da prijave moraju da podnose zaposleni, a ne bivši radnici. Ta poruka je posebno cinična, jer su ljudi u velikom strahu zbog egzistencije.

Zbog 15 minuta štrajka u Leskovcu, šef smene je razrešen, a nekoliko radnika je novčano kažnjeno. Ranka Savić dodaje da su sindikati na kraju odustali od pokušaja organizovanja u Juri, jer "više niko od radnika i nema hrabrosti za to, a ako se i osmeli za 15 dana sledi otkaz".

POVEZANE VESTI

Subota 30.04.2016. 17:24
Jedino za mene pozitivno u vezi jure je što sam upoznao ženu sa kojom sam otpočeo kasnije vezu. A upoznali smo se jureći taj posao, ona prošla ali sada posle 6 meseci isteka ugovora, nisu joj produžili zbog jednog dana bolovanja. Mene su okarekterisali kao nesposobnog, jer sam ranjavan, a država niti mi nalazi posao niti daje penziju.
Subota 30.04.2016. 17:26
Juče sam sreo najbolju drugaricu moje pok. žene, i kaže da očekuje otkaz kad joj istekne ugovor, zbog tri dana bolovanja.
Subota 30.04.2016. 09:30
Ko je ovde lud ? 10 000 evra po radnom mestu ? Te pare da su dali zaposlenima Leskovac bi procvetao za godinu dana . Radnici bi trebali ako ne ide nikako da počnu sa diverzijama u fabrici jer iz ropstva se mora izaći a gazdama se mora zadati ozbiljan udarac . Početi sa teškim havarija pa sve do podmetanja požara . Nema radnik šta da izgubi sve su mu oteli zlikovci .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online