Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 01.05.2016.
05:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Hristos vaskrse: Jaje i za putnika namernika

Ako na Vaskrs i nezvani gost dođe u kuću, prvo se dariva ofarbanim jajetom, jer postoji verovanje da vaskrsli Isus ide u odeći siromaška i obilazi porodice da bi iskušao milosrđe.

Tanjug
Hristos vaskrse: Srećan praznik

Kada svane dan Vaskrsenja Hristovog, sa svih tornjeva pravoslavnih hramova dugo zvone sva zvona objavljujući praznik. Domaćin s ukućanima odlazi u crkvu na vaskršnje bogosluženje. Posle službe, narod se međusobno pozdravlja rečima: "Hristos vaskrse!" i "Vaistinu vaskrse!".

Pozdrav traje 40 dana, sve do Spasovdana kada se, po verovanju, Hristos vazneo na nebo.

Kad iz crkve vernici dođu kući, nakon vaskršnjeg pozdravljanja domaćin pali sveću, uzima kadionicu i tamjan, okadi sve ukućane koji stoje na molitvi, predaje nekom mlađem kadionicu i ovaj kadi celu kuću. Ukoliko se ne ume otpevati vaskršnji tropar, naglas se čita Očenaš. Posle zajedničke molitve, ponovo, jedni drugima čestitaju Vaskrs i sedaju za svečano postavljenu trpezu.

Tanjug

Simbol plodnosti

Iznimno, u nekim krajevima, kao u Leskovačkoj Moravi, u kućama koje su u žalosti se za Uskrs ne boje jaja crveno, već u crno, bez ikakvog znaka i belega, pa se u narodu ovakva jaja nazivaju kaluđera.
Jaje je simbol života i plodnosti, pa se do danas sačuvao običaj da se uskršnje jaje zakopava u mravinjak, jer se veruje da to donosi sreću i napredak u domaćinstvu. Prvo uskršnje jaje, takozvani strašnik, čuvalo se i iznosilo pred kuću kad bi grad počeo da tuče useve.
Za jaja, kao simbol plodnosti, vezana su mnoga narodna verovanja. I kad kokoš snese jaje s dva žumanceta, drži se da sluti bližnjenje mlade gazdarice, a kroz košulju porodilje, pri porođaju, da bi lakše rodila, u Gornjoj Pčinji je svekrva puštala jaje da padne na zemlju.

Na trpezi stoji ukrašena činija sa ofarbanim jajima. Domaćin prvi uzima jaje, a za njim svi ukućani. Tad nastaje takmičenje čije je jaje najjače. To predstavlja veliku radost za decu. Prilikom tucanja izgovara se, takođe: "Hristos vaskrse" i "Vaistinu vaskrse". Na Vaskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje, a onda ostala hrana.

Drugi važan običaj, vezan za ovaj praznik, jeste pričešće, koje se, osim u crkvi, obavljalo i u prirodi. Tačnije, u Šumadiji je bio običaj da se pričest obavi u prirodi, jedenjem pupoljka leske ili glogovog lista i ispovedanjem.

U istočnoj i južnoj Srbiji, takav ritual se zvao komkanjem, a tokom njega, pre ručka su se drenove rese, trave zdravca i parčići uskršnjeg kolača potapali u vino. Svi ukućani su morali da piju tu "komku", nakon čega su preskakali sekiru na pragu kuće izgovarajući želje za sreću i napredak.

"Čamac" za veštice

U Šumadiji se prvo jaje našarano za Uskrs naziva čuvar, pa je čuvano radi zdravlja, kao lek. Prvo obojeno jaje za Uskrs je u Gornjoj Pčinji odnošeno na njivu koju su protekle jeseni prvu uzorali, da ga sunce ogreje, a u podne su ga donosili otud i čuvali preko godine kao lek, ili su ga zakopavali u zemlju sa ozimim usevima, da ne bi pao grad. Ljuske jajeta su mrvljene da se ne bi u njima mogle veštice prevesti preko vode.

Na Vaskrs, ako i nezvani gost dođe u kuću, prvo se dariva ofarbanim jajetom, jer postoji verovanje da na praznik vaskrsli Isus ide u odeći siromaška i obilazi porodice da bi iskušao ljudsko milosrđe. Otuda i radost zbog dolaska svakog namernika, niko se iz kuće neće pustiti neposlužen. U praznične dane pravoslavni hrišćani misle i na bolesnike, razne nesrećnike i zatvorenike.

Većina pravoslavaca veruje da, ako neko umre na Vaskrs i tokom cele Svetle sedmice, do Tomine nedelje ili Malog Vaskrsa - ide pravo u raj. To se, prema verovanju, dešava jer su na Uskrs rajske dveri otvorene za sve ljude. Zbog toga se oltarske dveri u hramovima cele te nedelje ne zatvaraju da bi svi znali da nebo vernicima nije nikad bliže kao ovih dana.

Tanjug

Šta valjda raditi na Uskrs

Za Uskrs valja ustati rano ujutru, a ne otići na spavanje pre ponoći. Ukoliko bi se otišlo na spavanje pre ponoći, to bi značilo da će do narednog Uskrsa osoba da bude pospana i nesklona poslu;

* Ujutru se valja umiti vodom u kojoj je potopljen dren, zdravac, bosiljak i crveno vaskršnje jaje;
* Decu valja dotaći crvenim jajetom - da budu crvena i zdrava tokom godine;
* Prvo se omrsiti vaskršnjim jajetom;
* Na Uskrs, rano ujutru, ljudi su odlazili u crkve na jutrenje i posle ručka su se takođe okupljali kod crkve, a ako u selu nema crkve, pod zapis (sveto drvo);

* U nekim selima južnog Banata, Bačke i Srema, po ulicama gde je prolazila litija palili su vatre, ili sveće u prozorima.

* Za Uskrs se mese posebni hlebovi. U istočnoj Srbiji i nekim delovima Vojvodine peku se lepinje s umetnutim celim jajetom (kovržanjak), koje su međusobno razmenjuju sa prijateljima;

* Na dan Uskrsa se kriju jaja i slatkiši po dvorištu i kući, pa deca traže skrivene darove;

* U Banatu uskršnja jaja nisu davana pastirima (ovčarima, svinjarima) da ne bi stoka bolovala u toku godine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.05.2016. 19:58
У мом крају ( Бока которска ) је обичај да се прво офарбано јаје оставља са стране и чува до следећег Васкрса и оно се зове ЧУВАРКУЋА. Офарбана јаја стоје на столу сва 3 васкршња дана и њима се нуде сви гости који дођу у посјету, па и гост намјерник.....
Ponedeljak 02.05.2016. 20:03
Мој отац ( 79 год ) ми је причао да је у његово дјетињство био обичај на Васкрс ујутро рано поранити у цркву са јајима да их свештеник освешта и након тога се испред цркве гађало јаје динаром. Ко погоди јаје и динар се задржи у јаје тај носи погођено јаје.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online