Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.05.2016.
00:15
D. Dekić - Vesti A

Vaskrs na uranku

Prvi maj, međunarodni praznik internacionalne radničke i sindikalne solidarnosti, Srbija je dočekala s platama manjim za 16 evra i porastom penzija za 1,87 evro, govore podaci Ministarstva finansija iz prva dva meseca 2016.

Tanjug
I ne liči na ranije proslave: Skroman uranak u beogradskom Košutnjaku

Prosečna plata je krajem prošle godine bila 44.432 dinara (362 evra), a sada je 42.439 (346 evra). Došlo je i do pada zaposlenosti za 7.000 ljudi, pokazuju izveštaji iz januara i februara, pošto je na kraju 2015, bilo 1.883.000 zaposlenih, a na kraju drugog meseca 1.876.000.

Očuvati porodicu

Ujedinjeni granski sindikat Srbije Sloga pozvao je članstvo da na Uskrs ostane u krugu porodice, pozivajući na borbu za njeno očuvanje.
- Porodica je u ovim vremenima podjednako ugrožena kao i svako od nas individualno, pa to smatramo ravnopravnim delom borbe za očuvanje našeg integriteta i dostojanstva, naših radničkih i građanskih prava - poručuju iz Sloge.

Istovremeno je porastao broj aktivno nezaposlenih za 2.000, sa 743.000 na 745.000. Srpski sindikalci ističu da je radništvo u nezavidnom položaju, ali juče nisu organizovano izašli na proteste, pošto se Prvi maj poklopio s najvećim hrišćanskim praznikom Vaskrs. Deo građana Srbije se sa prijateljima i pored oblačnog i vetrovitog vremena okupio na tradicionalnom uranku, a većina slavila uz porodični ručak.

U zemljama u okruženju, Republici Srpskoj i Crnoj Gori radništvo je obeležilo protestima praznik rada.

Mada su Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost svakog 1. maja organizuju proteste, ove je SSSS poručio je zaposlenima da Uskrs, provedu u duhu vekovne tradicije, u krugu najbližih i porodice.

- Ove godine, 1. maj obeležavamo kada većina pravoslavnih vernika slavi Isusov povratak u život. To je praznik pobede života, a 1. maj dan radničke i sindikalne borbe. Oba su simbol stradanja, vizije i borbe za bolji, lepši, pravedniji, slobodniji i humaniji svet - poručuju sindikalci.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije ukazala je da će još jedan 1. maj radnici dočekati na urancima bez ijednog razloga za slavlje, sa najmanjom zaradom u okruženju, najnižom minimalnom cenom rada u Evropi, bez zarađenih zarada i sa strahom da će ostati bez posla zbog čega, kako kaže, pristaju na torturu i ucene da bi prehranili porodicu.

Savez sindikata Srpske organizovao je u Banjaluci protestnu šetnju. - Pred nama su veliki izazovi, pa pozivamo članstvo na jedinstvo i solidarnost, da bi odlučno, hrabro i sindikalno sačuvali stečena radnička i sindikalna prava - poručili iz SSSS i ističu da je u teškoj borbi sa onima koji imaju vlast i kapital, važan svaki član sindikata.

Kao u 19. veku

"Na radnike Srbije primenjuje se najgori zakon o radu u Evropi. Umesto otvaranja novih radnih mesta i povećanja broja zaposlenih, taj zakon je doneo je samo otkaze, permanentan mobing, onemogućio elementarnu pravnu zaštitu, a položaj radnika sveo na 19. vek, ispod svakog civilizacijskog minimuma", kažu u ASNS.

Unija slobodnih sindikata Crne Gore je izašla na ulice Podgorice da obeleži početak kampanje Siguran rad za siguran život, posvećene problemu zaštite i sugurnosti na radu. Generalni sekretar Srđa Keković je naveo da u Evropi 33.500 ljudi tokom godine pogine na radnom mestu, a više od 100.000 oboli zbog neadekvatnih uslova rada, dok Crna Gora i nema takve podatke.

Hrvatski sindikati izašli su na protest s porukom: Ljude ispred profita! Zviždali su i lupali po metalnim bačvama, noseći poruke S faksa na berzu, s posla na groblje, Penzija, šta je to?, Gde ćemo raditi kad prodate naša radna mesta?, a zavežljajima na štapu simbolizovali siromaštvo hrvatskih radnika.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online