Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.05.2016.
09:41
Vestionline A

Da deca ne ginu na ekskurzijama i da škole ne pljačkaju roditelje

Ko je jednom u poslednje dve decenije slao decu na ekskurziju, zna, nažalost, i za tragične događaje koji su se dešavali, kao i za pravu legalizovanu pljačku roditelja koja se sprovodi od strane države, škola, autoprevoznika... dakle, svih nadležnih u društvu za osiromašenje onih koji imaju potomke. Tako se, na primer, šestogodišnjoj deci naplaćuje 23.000-24.000 dinara sedam dana na Kopaoniku, ili sramotnih 2.400 dinara za jednodnevnu ekskurziju (u trajanju od 6, 7 sati) od Beograda do Opova (nekih 55 km od centra prestonice) uz ručak za predškolce.

Da li su najzad počeli da razmišljaju gde će im duša, ili su ostali kratki u "raspodeli" novca od roditelja, tek u Ministarstvu prosvete predložiće da se đački turizam tretira posebno u Zakonu o turizmu, kako bi ekskurzije bile bezbednije i jeftinije, najavio je u petak predstavnik tog resora Bogoljub Lazarević.

pixabay.com
Jasno je da za sada država, škole i autoprevoznici ne brinu dovoljno o deci, već kako da za što manje rada uzmu što više novca, ali je tužno i što su ti činovnici i privatnici nečiji roditelji i što, očigledno, na boga ne misle...

Lazarević je dodao da će uskoro biti donet i novi Pravilnik o nastavi u prirodi, naglasivši da se ne mogu izjednačiti putovanja dece i odraslih, jer su putovanja dece specifična.

Da se stvore ljudski uslovi za najmlađe

- Tu se posebna pažnja mora obratiti i na bezbednost putovanja i na cenu. Razgovaraćemo sa Ministarstvom turizma, turističkim agencijama, Privrednom komorom Srbije da se dođe do pravila koja su specifična i koja bi bila deo Zakonu o turizmu - rekao je Lazarević gostujući na RTS.

On je najavio i novi pravilnik sa kriterijumima kada je nastava u prirodi u pitanju, koji će precizno definisati kakve prostorne uslove mora da ima smeštaj u prirodi.

- Nastava u prirodi često se održava u neadekvatnim objektima. Imamo plan da ubrzo donesemo pravila koja će propisati kakve prostorne uslove treba da ima smeštaj u prirodi - naglasio je on.

Šta s pijanim vozačima i neispravnim autobusima?

Upitan da li ministarstvo zabrinjava činjenica da je prošle godine prilikom pregleda autobusa pred ekskurzije isključeno 13 autobusa iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti, a deset vozača zbog pijanstva, on je rekao da taj podatak uznemirava, ali i ohrabruje.

- Ohrabruje jer znamo da se škole pridržavaju Pravilnika o đačkim ekskurzijama i dobro je da je isključeno 13 autobusa, jer da su otišli na pitovanje imali bi veći problem i veći rizik - kazao je Lazarević i dodao da ministarstvo insistira na bezbednosti učenika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online