Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 17.05.2016.
18:32

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Vladike merkaju nove eparhije

Sveti arhijerejski sabor SPC tek što je preksinoć započeo zasedanje, a već su krenule spekulacije o kadrovskim rokadama. Upražnjene su Mitropolija dabrobosanska, eparhije kanadska, niška i mileševska.

A. Čukić
Javne stvari na tajnim sednicama: Kadrovanje u vrhu SPC

Za mitropolita u Sarajevu favorit je vladika Hrizostom Jević, dok su takmaci za episkopa kanadskog vladike Irinej Dobrijević, Longin Krčo i Mitrofan Kodić, ali i protosinđel Vasilije Gavrilović, iguman manastira u Miltonu - saznaju "Vesti".

- Vladika Jević je najizgledniji kandidat za mitropolita dabrobosanskog, iako tom mitropolijom privremeno upravlja episkop hercegovački Grigorije Durić. Jević je u velikoj milosti kod protektora Valentina Incka, za razliku od Durića koji je blizak Miloradu Dodiku. Incko je i ranije lobirao kod patrijarha da Jevića premesti iz bihaćko-petrovačke u zvorničko-tuzlansku eparhiju - rekao je "Vestima" učesnik crkvene skupštine.

Mogući kandidat za vladičanski čin i put u Sidnej je protosinđel Siluan Mrakić, trenutno sekretar vladike valjevskog Milutina Kneževića, pod uslovom da Dobrijević bude premešten iz Australije.

- Mileševska eparhija je u žiži interesovanja mitropolita Amfilohija Radovića, koji bi je rado stavio pod okrilje srpske crkve u Crnoj Gori, ili barem deo koji obuhvata teritoriju varoši Pljevlja. Inače, za episkopsku katedru u Mileševi viđen je arhimandrit Nikifor Milović, trenutno sekretar vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija Mićovića.

Tanjug

Šta je Irinej bez Niša

Mada se u Eparhiji raško-prizrenskoj uveliko govori da će im, posle ražalovanja niškog vladike Jovana Purića, u Niš doći episkop raško-prizrenski Teodosije Šibalić, a na njegov tron u Gračanici nekadašnji glumac, danas arhimandrit Ilarion (Rastko Lupulović), trenutno se spekuliše da bi patrijarh Irinej mogao narednih godinu dana privremeno upravljati Eparhijom niškom gde je nekad bio episkop.


 

POVEZANE VESTI

Utorak 17.05.2016. 22:38
Nek rade šta hoće,samo nek se ne dotiču njegovog pravosveštentva vladike sremskog Vasilija,vrednog,mudrog i čoveka od akcije,čoveka koji nioje zaobišao ni jednu svoju parohiju,koji je mnogo doprineo u obnovi fruškogorski manastira.On je vladika nad vladikama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online