Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.05.2016.
04:11
B. Potočan - Vesti A

Tesla kakvog ne znamo (4): Na izložbi u Parizu

Godina je 1889. Pošto je već punih pet godina proveo u Americi, Nikola Tesla je postao građanin ove zemlje, to jest dobio je državljanstvo SAD.

wikipedia.org
Nikola Tesla

Tesla je tada odlučio da se prvi put otisne preko okeana, u Evropu, i u septembru te godine stiže u Pariz, da poseti čuvenu međunarodnu izložbu.

U Parizu ga je dočekao ujak Petar Mandić. Posle razgledanja Pariza i svetske izložbe - koja je te 1889. godine četvrti put održavana u Parizu, veličanstvenije nego sve prethodne, ovenčana u njen čast tek izgrađenom Ajfelovom kulom - ujak i sestrić su se uputili u Liku.
Stigli i u manastir Gomirje kod Ogulina.

Boravak u zavičaju nije ni spomenuo

Posle veoma napornog rada u Americi Tesla je nameravao da se odmori u manastirskom miru i da tu obnovi snagu.

Tvrdi se dalje da je zatim obišao majku i sestre i da je tek posle nekoliko meseci odlučio da se vrati u Ameriku.

O tom njegovom boravku u zavičaju veoma se malo zna, jer ga Tesla ni ne pominje u svojoj autobiografiji.

Ali, u pismu iz Njujorka od 9. januara 1890. godine, koje upućuje Simi Majstoroviću, bratu od tetke Marije, pominje ne samo Gomirje, nego i vino, koje je izgleda naručio da mu iz Like pošalju u Ameriku. Tesla piše:

"Evo šaljem ti majci 150 forinti (to je bilo oko 60 dolara), a 150 forinti poslao sam odmah čim sam ovamo prispio.
Još nisam čuo ni riječi ni od ujaka, ni od sestara kojima sam pisao.
Rado bih doznati, kako ste. Osobito brinem radi Marice, te stoga te molim javi mi se odmah čim ovo pismo dobiješ.
Od vina još ni traga ni glasa, valjda se prijatelj Gomirjac predomislio...
Posao moj vrlo povoljno ide, naskoro javiću vam novosti..."

U Plaškom se nisu nadali tolikom novcu

Citat iz ovog pisma zanimljiv je i po tome što ukazuje koliko je Tesla bio brižan sin i da je majci redovno slao novac.

Iz jednog drugog pisma, koje mu šalje zet prota Jovo Trbojević, oženjen njegovom najstarijom sestrom Angelinom, uočljivo je takođe da im je stigla pomoć iz Amerike, i to u tolikom iznosu da joj se ni nadali nisu:

"Na tvojoj ponudi glede onako obilate sume novca, lijepa i velika Ti hvala, i znaj da nas je to vrlo razveselilo, jer si tim svoje veliko povjerenje i brigu o nama pokazao i zasvjedočio.
Zato i opet, Hvala Ti!!!"

Šalje novac i porodici svoje najmlađe sestre Marice Kosanović za čije je zdravlje bio naročito zabrinut, pa je savetuje da se oporavi na primorju.

Poslovi dobro idu

Teslini poslovi u to doba razvijali su se veoma povoljno. U Americi je uveliko uzeo maha takozvani "rat struja" - pisao je o tome akademik Aleksandar Marinčić.

Vestinghausovo električarsko društvo, koje je nastupalo sa kompletnim Teslinim polifaznim sistemom i radilo na planu elektrifikacije Sjedinjenih Američkih Država, doživelo je veliki napredak svojih poslova, ali je takođe upadalo i u velike teškoće jer se zemlja nalazila u ekonomskoj krizi.

Veselinovićeva posveta Tesli

Glavnu posvetu jednog od najčitanijih romana - "Hajduk Stanko" - namenio je Janko Veselinović svom slavnom zemljaku Nikoli Tesli. U njoj je napisao ove reči:
"JUNAKU NAŠEG DOBA, Velikom Srbinu, NIKOLI TESLI. Devetnaesti vek plete Ti venac slave. Dopusti i meni da u nju upletem jedan cvetak sa naših polja, cvetak prost, ali poškropljen krvlju i orošen suzom naših predaka. Njegov miris neka Te seća Tvoje Otadžbine, neka Te seća onih zanosnih priča o junaštvu i požrtvovanju kojima Te je Tvoja Srpska majka u detinjstvu zapajala. Primi ga, Srbine, onako srdačno kao što ga srdačno pruža Tvoj veliki poštovalac Janko Veselinović."

Da vidiš, kako su Te predstavili Srpstvu

Tih dana, koncem januara 1890, na Teslinu njujoršku adresu stiže iz Plaškog pismo njegovog zeta Nikoladina Kosanovića, prote, a takođe i paketi koje mu šalju on i sestra Marica:

"Šaljem Ti 2 paketa 8 kom. knjižica, da čitaš kad se odmaraš. Osim onih, koje su tebi poznatije nego meni, kao "Gorski Vijenac", "Čengić Aga" što je naša kritika proglasila za najbolje kod nas zadnjih godina.
Neki komadi Veselinovića (seoskog učitelja srbijanskog) i Lazarevića prevedeni su već i na velike jezike, kao što su francuski, talijanski itd.
Ujedno Ti šaljem po jedan broj "Branika" i "Srpskog glasa", da vidiš, kako su Te predstavili Srpstvu, i Slovenstvu. Tako su Te od prilike prikazali valjada svi i srpski i slovenski listovi, koliko sam i sam čitao, i koliko sam čuo."

Tri sestre

Na osnovu rodoslova porodice Tesla, a i prema objavljenoj prepisci, naš naučnik je imao dve starije i jednu mlađu sestru.
Najstarija Angelina Trbojević bila je udata za protu Jovu, a najmlađa Marica za protu Nikoladina Kosanovića, dok je srednja Milka bila udata za Vuju Glumičića.
Najpre sestre i zetovi, a docnije sestrići i sestričina, bili su njegovi najčešći korespodenti.

"Hajduk Stanko" s posvetom Tesli

Interesantno je da Teslini naučni uspesi nisu ostali bez odjeka ni u srpskim listovima i časopisima, uprkos tome što je u to vreme, u poslednjoj deceniji 19. veka, protok informacija bio veoma spor, pa, kako naglašava njegov zet, ni među ostalim Slovenima nije bilo ništa drugačije.

Od tog zeta, do Tesle stižu pripovetke Janka Veselinovića i Laze Lazarevića, koji su u to doba bili među najpopularnijim srpskim piscima.

Tada učitelj iz Glogovca, u Mačvi, Janko Veselinović piše svoje najpopularnije i sigurno najčitanije delo roman srpske realističke književnosti - roman "Hajduk Stanko". Delo je posvećeno junacima šanca na Ravnju u Prvom srpskom ustanku, ali je malo poznato da je glavna posveta bila namenjena Nikoli Tesli.

SUTRA - Tesla kakvog ne znamo (5): Pupin o "ratu struja"

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online