Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 26.05.2016.
17:12
Vestionline A

Sahranjen Bata Živojinović

Velimir Bata Živojinović, jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca, sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju. Na komemorativnom skupu u Skupštini Grada, filmski radnici oprostili su se danas od Velimira Bate Živojinovića, "glumčine, šmekera, prijatelja" i jednog od "tvoraca zlatnog doba domaćeg filma".

Tanjug
Porodica, prijatelji i obožavaoci se oprostili od velikana srpskog glumišta

Sahrani i opelu, koje joj je prethodilo, prisustvovao je veliki broj glumaca i filmskih radnika, ličnosti iz javnog i političkog života, kao i rukovodstvo Socijalističke partije Srbije, čiji je bio član i funkcioner.

Na sahrani je bio i veliki broj Kineza koji žive u Beogradu, predstavnici ambasade te države i kaoi kineski novinari, koji su došli da isprate Vlatera, lika iz "Valter brani Sarajevo" koji je proslavio Batu Živojinovića u toj zemlji.

Tanjug

Opraštajući se od Živojinovića, glumica Danica Maksimović rekla je da je on izlazio kao pobednik iz svakog problema i tome je učio i nju u sve generacije mlađih kolega sa kojima je radio.

- Neodoljiva požrtvovanost je jedna od osobina koja te je krasila, davao si jedan deo svog srca i energije koju si nesebično delio sa svima nama - istakla je Maksimović.

Na opelu su pročitane i reči oproštaja partijarha Irineja upućene Živojinoviću, u kojima se naglašava da se radilo o velikom čoveku i Srbinu, plemenitoj osobi i "duši punoj ljubavi", koji je svojim radom ušao u sve domove regiona i sveta.

Tanjug

Glumac Radoš Bajić je u oproštajnom govoru konstatovao da Živojinović ostavlja kolege da i dalje tumaraju po bespuću, jer je on znao sve odgovore, a oni ne znaju nijedan. Bajić je ukazao i da je Živojinović umro sa "neprebolnom brigom" koju nije zaslužio - jer mu je, za sve ono što joj je dao, Srbija vratila tako što sin nije mogao da mu dođe na sahranu.

"Svaki ljudski stvor ima pravo na radost rađanja i dostojanstvenu smrt, da pored njegove postelje i odra budu njegovi najmiliji. Čime je Bata zaslužio da njemu to pravo bude uskraćeno, valjda će neko biti učtiv i kuražan da na to pitanje odgovori, u ime pravde i Boga", dodao je Bajić.

Glumac Dragan Bjelogrlić je ukazao da ne postoji mali narod, a da je imao tako velikog glumca kao što su Srbi imali Batu Živojinovića.

"Dok god bude postojao naš narod, živeće i legenda - Bata Živojinović. Bio je institucija i autoritet, ali nikad nedodirljiva glumačka zvezda", naglasio je Bjelogrlić. On je podsetio da je Bata bio komšija koga su Beograđani sretali na pijaci, ulici, u autobusu, i domaćin koji je sa svojim seljacima u Koraćici pekao rakiju.

Tanjug

Od Živojinovića su se opristili i njegove kolege Milorad Mandić i Radmila Živković, koja mu je bila i kuma.

Prethodno su se na komemorativnom skupu u Skupštini grada od Bate oprostile njegove kolege, uz podsećanje na njegov bogat filmski opus i više od 300 uloga u filmovima i televizijskim serijama.

"Kako je i sam govorio, glumio je na svim jezicima naroda i narodnosti zajedničke zemlje", rekao je nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, navodeći da su mnogi od filmova bili najbolji, jer je u njima Živojinović glumio.

Tanjug

Zelenović je podsetio da je Živojinović imao ogromnu energiju i glumio u više od 300 filmova i televizijskih ostvarenja što je nedostižna karijera i za svetske okvire.

"On je igrao glavnu ulogu i kad je glumio u epizodnoj ulozi bez reči", rekao je filmski kritičar Božidar Zečević, govoreći o talentu Živojinovića.

Zečević je rekao da je Živojinović potekao iz narodnog arhetipa i otelotvorio ga više nego bilo koji drugi glumac.

Tanjug

- Sada se vraća narodu kao veliki mit - rekao je Zečević.

Komemoraciji su, uz porodicu, poštovaoce i kolege, prisustvovali i članovi Vlade, kao i gradonačelnik Siniša Mali.

Četvrtak 26.05.2016. 17:32
Легендо нека вам је лака земља.Био си члан СПС и био си на сахрану Слободана Милошевића.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online