Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.05.2016.
15:29
V. Jovanović - Vestionline A

Kako će država da krade porodilje i kako Vulin to hvali

Svi mi znamo koliko lažu srpski političari i kako je moral za njih reč za koju oni misle da označava debilizam, te ga valja izbegavati jer je to istovremeno nasledna, zarazna i smrtonosna bolest. Zato oni, uz svako odsustvo odgovornosti, pričaju svašta o svojim epskim podvizima u domenu zakonodavstva, sudstva, ekonomije, hapšenja tajkuna... a, u stvari, oni prosperiraju, a mi stagniramo, s tendencijom negativne nule... Tako, na primer, ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin, daje isključivo pozitivne komentare o Nacrtu zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, uopšte ne pominjući da taj zakon promoviše znatno manja izdavanja, odnosno uskraćivanja prava za porodilje.

pixabay.com
Bezbrižna porodica - to u Srbiji postoji na slikama, ili je reč o porodicama tajkuna, koje država hapsi i brzo pušta i ne naplaćuje im račune za struju, infostan ili porez

Pre nego što krenemo na obradu teme, te za mišljenje pitamo one koji će ta izdavanja za porodilje obračunavati - računovođe - odmah da upozorimo da ako mislite da zakonodavci (narodni poslanici) imaju dobru nameru kad je reč o pomenutom zakonu, morate da pročitate odeljak iz Nacrta, koji govori o razlozima za donošenje zakona:

Razlozi za donošenje ovog zakona proizlaze iz POTREBE SMANJENJA BUDŽETSKIH RASHODA opredeljenih za isplatu prava propisanih Zakonom, a koji se prevashodno odnose na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta, nastalih kao posledica izigravanja i zloupotrebe dosadašnjih odredaba Zakona.

Dakle, zakon se donosi da se smanje budžetski rashodi! Svaka priča resornog ministra Vulina o povećanju je... zaboravih šta sam napisao u uvodu teksta oko bolesti...

Sa 20.000 na 7.750 dinara!

- U Nacrtu novog zakona odstranjen je pojam minimalne zarade koja se garantuje zaposlenim ženama u slučaju određenog perioda radnog staža pre otvaranja porodiljskog odsustva. Evo kako to izgleda kroz konkretan primer:

Da bi žena imala minimalnu zaradu (20.000 - 23.000 dinara neto u zavisnosti od meseca) po trenutnom Zakonu mora da bude u radnom odnosu više od šest meseci. Pretpostavimo i da je prijavljena na minimalnu zaradu, što iznosi otprilike 29.000 dinara bruto (osnovica za plaćanje socijalnih doprinosa).

Po važećem Zakonu primaće sigurno navedene neto mesečne iznose 20.000 - 23.000 dinara u narednih 12 meseci. U istom primeru, po Nacrtu novog zakona, sve bruto zarade u prethodnih 18 meseci se sabiraju i dele na 18. Kako buduća majka iz primera ima svega nešto više od šest meseci u radnom odnosu, njen ukupan bruto saldo će biti 29.000 x 6 = 174.000 dinara. Pri tome, napominjem da je cifra približno tačna, ne egzaktna. Dakle, mesečni iznos bio bi 174.000:18 = 9.666,67 dinara i to bruto, što posle odbitka doprinosa daje neto od otprilike 7.750 dinara. Znači, ubuduće će žene sa ovim statusom dobijati oko 15.000 dinara neto manje po mesecu, a ta kategorija žena nije mala - kaže Aleksandar Stojčev, računovođa iz Beograda i član više strukovnih udruženja.

Šta je jače - zloupotreba ili upotreba?

Za razliku od pomenutog Vulina, mi smo društveno odgovorni i pričamo i o dobrim i o lošim stranama Nacrta zakona - ne krijemo i ne lažemo narod. Šta ćemo, dakle, sa zloupotrebama sadašnjeg Zakona?

- Mora se napomenuti da je bilo i ima zloupotreba, to jest fiktivnog zapošljavanja, gde se žene zaposle po saznanju da su trudne i budu u radnom odnosu šest meseci plus dva dana, da bi ostvarile punu naknadu, ili bar imale garantovan minimalac, a nekima se i podigne zarada u odnosu na ostale u firmi. Ali, sve se to može rešiti izmenama postojećeg Zakona, tako što bi se obavezao poslodavac, recimo, da posle isteka porodiljskog žena bude u radnom odnosu još šest meseci, ili tako što bi se rešenja kod dokazano uvećanih zarada obarala na minimalac, jer zloupotreba ne sme zabraniti upotrebu - ističe Stojčev.

Izgleda da oni koji su stručni u svom poslu, a uz to i vole decu - dakle sušta su suprotnost srpskim zakonodavcima - nemaju naročito dobro mišljenje o Nacrtu pomenutog zakona.  

- Reč je o katastrofalnoj odluci koja će da pogodi veliki broj budućih majki i vrlo retki će biti slučajevi gde je žena imala 18 mesečnih plata pre otvaranja porodiljskog kako bi primala iole pristojniju naknadu, naročito u vremenu gde se takve žene-devojke u startu diskriminišu kod poslodavaca, pa ih i zato ne prijavljuju - da ne bi odsustvovale sa posla radi potomstva. Ispada da je po Nacrtu novog zakona najpovoljnije da žena sa nekih 40 godina, koja je prijavljena, ide na porodiljsko odsustvo. Ovde se može izvući zaključak da su u resornom ministarstvu veoma dobro procenili kojoj kategoriji žena-budućih majki treba uskratiti prava, a recimo nema tako dobre analize o nužnoj potrebi restruktuiranja javnih preduzeća, iako znamo koliko para poreskih oveznika se troši na ta preduzeća. Zaključak je da treba poraditi na kontroli poslodavaca koji ne prijavljuju devojke koje mogu da ostanu trudne i da ih u startu prilikom zapošljavanja ne diskriminišu i da se mora vratiti garantovana minimalna naknada za kategoriju žena koje imaju takozvani prethodni staž.

Korak napred, nazad dva

Opet, da ne bismo bili kao Vulin, totalno nekorektni sa željom da uskratimo neke informacije - šta je dobro što ministar pominje u Nacrtu novog zakona?

- Nov zakon ima i dobrih i pozitivnih novina - proširuje se krug žena koje mogu da ostvare naknadu na one koje rade po ugovorima o privremeno-povremenim poslovima; proširuje se osnovica na osnovu koje se određuje naknada - ulaziće, osim minulog rada, i regres i topli obrok; uvodi se dečja nedelja 1. oktobra svake godine - cela Srbija će prikupljati sredstva jer se, na primer, deo od svih plaćenih ulaznica za sportske mečeve ili pozorišta izdvaja za decu, što je definisano u članovima 50-52 novog zakona; biće isplaćivana naknada direktno na račun porodilje, a ne kao sada na račun poslodavca pa da on ne isplati ili zadržava njena sredstva, pa ih kasnije isplati. Ipak, uprkos dobrim stvarima koje su navedene, čini se da se ovde radi o sistemu koji daje dinar ili dva, a uzima pet, jer se mnogo više zakida nego daje - zaključuje Stojčev.

Nema na kraju mnogo šta da se doda - srpski zakonodavci moraju da shvate da, ako hoće da kradu, lažu, varaju i manipulišu - moraju da imaju narod kome će to sve raditi. Da bi oni imali narod za iživljavanje, mi moramo da rađamo decu. Da bismo mi rađali decu, oni ne bi smeli da nam u startu zatiru ideju o potomstvu... Jer, ako to ne shvate, uskoro će ona čuvena jedna šljiva biti prevelika da svi pod nju stanemo...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online