Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.06.2016.
04:00
B. Potočan - Vesti A

Tesla kakvog ne znamo (13): U nevolji pritekli prijatelji

Teslina sestra Marica, kao neka njegova senka u dalekom Plaškom, u Lici, pomno prati sve što se događa njenom slavnom bratu u Americi.

wikipedia.org
"Lukovi" strujnih udara dugi i po sedam metara: Tesla u svojoj laboratoriji u Kolorado Springsu unutar "uveličavajućeg prenosnika" koji proizvodi milione volti napona

Zato ta sestra velikog srca i smatra nesreću koju je Tesla doživeo zbog požara i svojom nesrećom, pa ne samo što saučestvuje u svemu što je snašlo njenog brata, nego ga kuraži i sokoli da ne bi klonuo.

Nisu samo bliski saučestvovali s Teslom posle katastrofe koja ga je snašla.

Prvenstveno američka štampa, a onda i evropska, pisala je o požaru u Teslinoj laboratoriji u Njujorku, tako da je sasvim razumljivo što je o tome, čak podrobnije nego drugi, izveštavalo i "Brankovo kolo".

Saradnici "Kola" su otišli i korak dalje, pa su se, zajedno s Teslinim rođacima, obratili Tomasu Korfordu Martinu, piscu knjige o slavnom pronalazaču.

Tesla nastavlja na novoj adresi

Kad mu je bilo najteže, Teslu zaista nisu zaboravili prijatelji. Pre svih šef Morganove grupe Adams, one grupe koja je gradila hidrocentralu na Nijagari.
Prema Teslinom biografu O'Nilu, Adams je uložio 40.000 dolara i pomogao Tesli da osnuje novo društvo.

Tada se Tesla preselio u nove prostorije u Ulici Ist Hjuston 46, i već juna 1895. godine, samo nešto više od tri meseca posle požara, nastavio rad. Veruje se da je saradnja sa Morganovom grupom bila svojevrstan podstrek i drugima da sklapaju s njime poslove i da mu na taj način pomognu.

Tako je Tesla uspeo da se konsoliduje i da nastavi istraživanja.

Odbio ponudu londonskog Lojda

On, međutim, nije bio praktičan duh. Izgleda da je to dobro shvatio i njegov asistent, po imenu Šerf, pa se osmelio da ga nagovara da svojim uređajima za bežično prenošenje glasa učestvuje u jednoj sportskoj utakmici. Drugim rečima da organizuje prenos.

Zauzvrat, obećana je dobra nadoknada. Naime, londonski Lojd predložio je Tesli da prenosi međunarodnu veslačku regatu.

I njegov pomoćnik je verovao da se, uz pomoć sporta, može popularisati prenos vesti bežičnim putem, pa da se onda to iskoristi za osnivanje društva, to jest kompanije.

Ali, Tesla to nije prihvatio. Smatrao je da će, pošto dovrši pronalazak u celini, steći i veliki imetak. To mu se, nažalost, nije ostvarilo.

"Bez žice" - bez obzira na rastojanje

Ipak, na osnovu tih radova Tesla je usavršio dva patenta broj 645.576 i 648.621, na kojima se zasniva radiotehnika. Oba patenta prijavio je 2. septembra 1897. godine.

Šta je prethodilo ovim fundamentalnim pronalascima za radiotehniku i kako je do njih došao može se podrobnije saznati iz njujorškog časopisa "Electrical Revienj" od 9. juna 1897. godine.
Bila je to slučajna, naravno, ali lepa koincidencija - da je taj članak objavljen dan uoči Teslinog 41. rođendana:

"Skoro svaki pronalazač na polju telegrafije sanjao je godinama u svojim budnim časovima o mogućnosti komunikacije bez žice. S vremena na vreme pojavljivali su se u tehničkim časopisima glasovi o eksperimentima, koji su pokazali da među električarima vlada opšte mišljenje da ćemo se jednog dana moći osloboditi žice.

Činjeni su eksperimenti da se pokuša da se pokaže ova mogućnost, ali je Nikoli Tesli ostalo da stvori teoriju i da eksperimentalno dokaže da bežična komunikacija nije samo mogućnost, već da ne postoji odstojanje na kojima bi bežična komunikacija bila nemoguća."

Biće bogat koliko je slavan

Ljubazni Martin ih je utešio, objasnio da novine preteruju, pa je u pismu redniku "Brankovog kola" istakao i ovo o situaciji u kojoj se našao Nikola Tesla:
"On imade velikih zaštitnika i bogatih prijatelja, te se tvrdo nadam da će uskoro biti isto tako bogat, kao što je do sada bio slavan.
Vama se, gospodine, odista može čestitati što imate takvog rođaka, kao što je g. Tesla, čija se slava razleže po oba dela sveta, kao što se on opet ponosi svojim srpskim rodom i poreklom svojim.
A što se ja trudim da upoznam svet sa njegovim genijalnim radom, to je, budite uvereni, isuviše neznatna stvar.
S najtoplijim pozdravom Vaš odani Toma Komerford Martin."

Omogućio da se predvidi budućnost

Da je sve precizno, tačno i verodostojno uverio se i jedan predstavnik pomenute revije, koji je posetio Teslu u njegovoj laboratoriji.

Tesla je, naime, izradio i emisionu i prijemnu stanicu, koja je i na velike razdaljine osetljiva na signale otpremnika, bez obzira na zemljine struje, na prepreke i na pravac. I to je izvršeno sa neverovatno malom potrošnjom energije.

Lično se uverivši u Teslino dostignuće, saradnik "Electrical Revienj" u svom napisu navodi:
"Posle brižljivog i savesnog rada od šest godina, došao je Tesla do rezultata, na osnovu kojih se može predvideti budućnost."

"Čuvaj se, da te toliki napori ne survaju"

U pismu od 24. aprila 1895. godine Marica Kosanović piše bratu Nikoli:
"Dobismo onu knjigu i puno ti hvala na tvome sjećanju, u toj, svijuh nas nevolji! Nami je dosta utjeha kad samo vidimo tvojom rukom pisanu adresu. Ja sam, boga mi, sasvim poražena, i jedino mi je nada u tvoj veliki duh, koji ti zapovjeda...
Ja ti se sad javljam sa ovo nekoliko retka da te zamolim da se pričuvaš da ti se zdravlje išto učvrsti.
Da tebi Bog dade zdravlja lako ćeš ti stignuti; a u nazadak te ne more baciti, jer ti si svakako već prestigao toga palikuću, tj. ako je istina što se po novinama čita. Molim te i preklinjem, mili brate, diko i uzdanico naša, da se koliko je moguće pričuvaš, toliki napori će te survati..."

Sutra - Tesla kakvog ne znamo (14): Prvi iz klase robota

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online