Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.06.2016.
08:00
Budimir POTOČAN A

Tesla kakvog ne znamo (14): Prvi iz klase robota

Sve tri rođene sestre Nikole Tesle - Angelina, Milka i Marica - imale su decu i svu svoju decu su školovale.

Arhiva
Nikola Tesla

Angelina je imala tri sina i dve kćeri, Milka jednu kćer, a Marica četiri sina.

O svim sestrama, pa i o njihovoj deci, Tesla je vodio veliku i stalnu brigu, što se uobičajeno vidi iz pisama punih zahvalnosti za nesebičnu pomoć koju im je pružao.

Inače, sva muška deca Teslinih sestara, kojima su roditelji namenili školovanje, završila su studije na univerzitetu.

Sestrinska iskrena i duboka zahvalnost

"Tvoj mili dar mi je tako dobrodošao ka 'žeđanu lađana vodica', i nemam riječi kako da ti zahvalim..." - piše bratu sestra Marica, 11. avgusta 1897. godine.

Rukoljub zahvalne nećakinje

"Mili ujače" - piše Đuka 6. decembra 1898. godine iz Karlovca. - "Riječi nemam da zahvalim Vašoj milostivoj ruci, koja mi je potporu podijelila. Bog Svemogući neka Vam podijeli zdravlje, te da bi još na diku cijelom Srpstvu bili.
S osobitom zahvalnošću primite rukoljub od zahvalne nećakinje Đuke Glumičićeve."

"Iznenađeni uprav po drugi put sa poslatim nama novcima, zahvaljujemo Ti se od srca na Tvojemu velikom daru i potpori, koju podijeljuje Tvoje milostivo i bratimsko srce, Tvoja blaga i iskrena narav, tvoj plemeniti osjećaj, koga gajiš prema svakom svom..." - obaveštava ga, zahvaljujući mu i sestra Milka.

"Ljetos si mi nekoliko puta poslao novaca, a fala ti lijepo što si se mene sjetio, ti znaš ko djecu po školama šalje da mu svaki krajcer dobro dođe..." - javlja Tesli, pismom, uz zahvalnost, i njegova najstarija sestra Angelina.

Pomoć iz Amerike stigla u Karlovac

S proleća je Đuka Glumičić, kćer Tesline sestre Milke, završila višu žensku školu u Gospiću, a s jeseni se upisala na preparandiju u Karlovcu. Čim su naišle materijalne nedaće, ona se obratila ujaku u Americi.

"Mili ujače, usuđujem se Vami mojim listom dosađivati, nu buduć mi je došlo do skrajnih granica morala sam da Vas jednom molbom umolim..."

Već za kratko vreme je preparandistkinja Đuka Glumičićeva rešila svoje nevolje. Ta Teslina sestričina nosila je ime Tesline majke, pa je, uz svu ljubav prema svojti, i to možda bio razlog više što joj je onako brzo stigla tražena pomoć iz Amerike.

Automat koji će umeti da misli

Taj automat - piše Tesla u članku objavljenom u časopisu "Senčuri" - "biće u stanju da radi po nekom unapred postavljenom planu ili da sluša unapred date naredbe; biće u stanju da razlikuje šta treba i šta ne treba da radi, da stiče iskustvo ili, drukčije rečeno, da pamti utiske koje će na jedan sasvim određen način uticati na njegove dalje radnje.
U stvari ja sam već smislio jedan takav plan..."

Demonstracija radio-sistema

Citirali smo delove nekih pisama Tesline rodbine koja slikovito predstavljaju njihov život, školovanje i poneke nedaće, koje je dobri ujak iz Amerike rešavao uglavnom novčanim uplatnicama i po kojom propratnom rečju uz to.

Ta pisma su iz perioda u kada je bio obuzet novom istraživačkom strašću. Naime, u to vreme veliki naučnik nastoji da usavrši i da prikaže svoj radio-sistem.

Ali, kako je objašnjavao akademik Aleksandar Marinčić u svojoj knjizi o Tesli, on je to činio na originalan i atraktivan način.

Da bi demonstrirao svoj novi radio-sistem konstruisao je brod kojim je upravljao bežičnim putem. Taj brod je plovio u bazenu u velikoj dvorani Medison Skver Parka.

Teslin brod začetnik nove velike familije

Teslin veliki uspeh - eksperiment s brodom kojim upravlja sa rastojanja, bežičnim putem - zabeležila je stručna literatura onoga doba, ali je, izgleda, taj njegov pronalazak došao prerano.
Vidi se to i po činjenici što su mu, za ovo delo, prava priznanja stizala tek posle nekoliko decenija.
U jednom italijanskom časopisu za popularnu nauku pisalo je:
"Teslina iskustva pobudila su značajno interesovanje, njegov brod postao je kamen-temeljac jedne velike familije brodova, torpeda bez žice, kojima je upravljano radiom, i drugih sličnih primena..."

Sve se to događalo za vreme dok je održavana godišnja Elektrotehnička izložba septembra 1898. godine.

Dakle, Tesla je izvan bazena, bežičnim putem, uz pomoć komandi, davao zapovesti tom brodu-modelu u bazenu, a brod je plovio po nalozima koje je izdavao njegov konstruktor.

Sve je to moralo biti senzacionalno i impresivno, ali verovatno i prilično neshvatljivo za ljude onoga vremena.

Tesla je, međutim, bio duboko uveren da je na toj izložbi zapravo predstavio prvi iz klase robota!

Dalekovido predvideo budućnost robotike

Koliko je jasno i sasvim dalekovido predviđao razvoj robotike, pa i njen pravac budućeg usavršavanja u smislu da mašine dobijaju i "svoj vlastiti um", kako je pisao, najbolje će potvrditi jedan Teslin tekst koji je objavio u časopisu "Centurdž":

"Automati dosad konstruisani imali su, da tako kažem, 'pozajmljene umove', pošto je svaki bio samo deo udaljenog operatora koji je na njih prenosio svoje razumne naredbe; ali ova veština je tek u začetku.

Ja imam nameru da pokažem da se automat, ma kako to izgledalo nemoguće, može napraviti da ima 'svoj vlastiti um', a pod ovim podrazumevam da će on, nezavisno od operatora i potpuno ostavljen sam sebi, biti u stanju da kao odgovor na uticaje spoljne sredine koji deluju na njegove osetljive organe, vrši mnoge razne postupke i radnje kao da ima inteligenciju."

SUTRA - Tesla kakvog ne znamo (15): Ponuda iz Kolorada da sagradi veliku laboratoriju

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online