Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 13.07.2016.
00:11

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

I dijaspora pod kapom Carigrada

Sa crkvenog stanovišta, celokupna pravoslavna dijaspora širom sveta, uključujući i srpsku, prelazi u nadležnost Carigradske patrijaršije kojom upravljaju Grci, a čije je sedište u Istanbulu.

Reuters
Sabor na Kritu su pratile brojne kontroverze

Budući da nije moguće odmah preći na ustrojstvo da pravoslavno rasejanje bude isključivo pod Carigradom, u prelaznom periodu, zbog navika, istorijskog nasleđa i faze privikavanja, po inostranstvu će se prvo formirati Episkopski sabori (skupštine) od dijasporskih vladika različitih pomesnih crkava na čelu sa carigradskim episkopom u dotičnoj oblasti. Sve odluke za pravoslavce, uključujući i Srbe u rasejanju, donosiće se većinom glasova.

Ovo je jedna od važnih odluka nedavno održanog pravoslavnog sabora na grčkom Kritu, a stručnjak za kanonsko pravo Željko Žugić Kotoranin i dr Zoran Čvorović, profesor istorije crkvenog prava, saglasni su da to nije u duhu drevnih kanona i predanjskog crkvenog ustrojstva.

- Doneta odluka je kanonski neispravna, jer u 28. kanonu Četvrtog vaseljenskog sabora iz 451. godine, dakle još iz vremena jedinstvene hrišćanske crkve, kaže se da svaka Crkva ima pravo na svoju dijasporu, a Carigrad ima pravo samo na onu dijasporu koja je od njega nastala i graniči se sa Carigradskom patrijaršijom. Ovo što je sad potpisano rezultat je papističkih težnji carigradskog patrijarha. Dokument, međutim, nema pravosnažnost. Pošto se tiče pravoslavne vaseljene, taj papir ni za koga nije obavezujući dok ga ne potpišu poglavari svih kanonskih pravoslavnih crkava. A znamo da su dolazak na Krit otkazali poglavari Ruske, Bugarske, Gruzijske i Antiohijske patrijaršije koji su tražili odlaganje skupa. Njima su odluke sa Krita poslate na uvid i potpis, ali još nije saopšteno da li su ih prihvatili - pojašnjava Kotoranin.

Dokument pod nazivom "Pravoslavna dijaspora" potpisalo je ipak 10 patrijaraha, među njima i srpski Irinej. U tom aktu, između ostalog, piše da "zasad sve dijasporske vladike ostaju u svojim matičnim Crkvama", ali će među njima glavnu reč imati Sabor, odnosno skupština episkopa u određenoj oblasti čije odluke će se donositi glasanjem i kojom može da predsedava samo carigradski dijasporski episkop. Skupština i predsednik biće direktno i jedino u nadležnosti carigradskog patrijarha.

Episkopske skupštine

U dokumentu s Krita navodi se da će episkopske skupštine, na čelu sa carigradskim vladikom, biti formirane u Kanadi, SAD, Latinskoj Americi, Australiji, Novom Zelandu i Okeaniji. Zatim u Velikoj Britaniji i Irskoj, te Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Italiji, Malti, Švajcarskoj i Lihtenštajnu, kao i u Nemačkoj, Španiji, Portugaliji i zemljama Skandinavije, osim u Finskoj čiji su pravoslavci odvajkada u nadležnosti Moskve.

- Ova odluka je protivna predanjskom ustrojstvu vaseljenskog pravoslavlja koje čine autokefalne nacionalne crkve. Jer, svaki pojedinac, pravoslavac, pripada svojoj nacionalnoj crkvi u kojoj je kršten, bez obzira na to gde u svetu živi. Ali, Carigradska patrijaršija, inače Crkva sa sveštenoslužiteljima bez naroda, u Istanbulu je svedena na dve ulice, pa hoće da sebi obezbedi pastvu i novac, jer je veliki broj njihovih vladika bez vernika i samo su titularni episkopi, a dijaspora je značajan izvor prihoda - ukazuje Čvorović.

Čak i Sveti Sava, podseća Čvorović, "nije bio naklonjen Carigradu, te je posle 1219. godine, nakon što je za Srpsku pravoslavnu crkvu od Vizantije izdejstvovao samostalnost, odmah, zbog nezadovoljstva naroda sveštenicima, počeo sa smenom dotadašnjeg grčkog klera i uvođenjem srpskog".

- Carigradska patrijaršija, sve i da hoće, ne može sama da vodi brigu o celokupnoj pravoslavnoj dijaspori na svih pet kontinenata. A Srbi su kroz istoriju slično na svojoj koži već iskusili. Naime, kad je u Srbiji pod turskom okupacijom ukinuta Pećka patrijaršija u 16. veku, srpskom crkvom su upravljali grčki (carigradski) sveštenici, tzv. fanarioti. I tada je veliki broj Srba iz pravoslavlja prešao u islam. U sadašnjoj situaciji, Srbi u rasejanju po svemu sudeći neće moći samostalno da odlučuju o svom crkvenom životu, jer će se odluke donositi preglasavanjem na toj episkopskoj skupštini sastavljenoj od dijasporskih vladika iz svih crkava - zaključuje Čvorović.

Upozoravao i Velimirović

Još od završetka Prvog svetskog rata i vremena patrijarha Meletija, Carigradska patrijaršija neprekidno ponavlja da ne priznaje dijasporske episkopije drugih pravoslavnih crkava, ali da ih toleriše radi mira među pravoslavcima. Svojevremeno je, podsećaju u srpskom episkopatu, i Sveti vladika Nikolaj Velimirović upozoravao Sabor SPC da patrijarh Meletije "pokušava da proširi tumačenje 28. pravila 4. Vaseljenskog sabora i obuhvati dijaspore svih crkava".
- Po prvi put u istoriji jedan patrijarh pokušava da povede Carigradsku patrijaršiju u potpuno nekanonski i skandalozan administrativni osvajački pohod u tuđe zemlje i na tuđu pastvu - upozoravao je Velimirović.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.07.2016. 01:28
Ovo je van pameti. Sad je potpuno jasno da se Patrijarh mjenjati mora a odluke i njegov potpis ponistiti. To na Gospou vjerni narod uticati ne moze ali ce kod malodusni da ima veliki uticaj. Fanarioti se promjenuli nisu ali zato mi moramo njihove pristalice da ocistimo iz nase crkve. Pocistiti ih sve zajedno sa politickim vlastodrscima jer je to jedna te ista klika. Tako i tako nasa crkva ne pociva na par tih izd/ajnika vec na nizem monastvu, parohiskom svestenstvu i vjernom narodu. Trebalo bi da se oni nevjerujuci a koi se Srbima osjecaju uzdrze od bilo kakvog mjesanja u ove crkveno narodne stvari. Vostani Serbie...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online