Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.07.2016.
02:13
B. Grujić - Vesti A

Čuvari ćirilice na Floridi

Osamnaestogodišnji blizanci Aleksa i Uroš, koji su 1998. godine rođeni u Zrenjaninu, zajedno sa mamom Violetom i tatom Milojem, posle šest godina došli su u rodni grad, u posetu očevim roditeljima i brojnoj familiji.

R. Fai
Obišli brojnu familiju: Aleksa i Uroš Kopanja

- Praktično kao da smo rođeni u Sanfordu na Floridi, jer su se roditelji, kada smo imali samo tri meseca, odlučili na selidbu iz Zrenjanina, gde smo rođeni - uglas započinju priču Aleksa i Uroš, koji ovih dana uživaju u druženju sa bratom od strica Mihajlom, ali i brojnim prijateljima i rodbinom.

- Zrenjanin je zaista divan grad, ima neke sličnosti sa Sanfordom koji spada u kategoriju malih gradova u Americi, miran je, ali veoma lep za lagodan život - priča Aleksa, koji baš kao i brat Uroš odlično priča srpski jezik.

- Mi u kući sa mamom i tatom isključivo pričamo na srpskom jeziku i pišemo ćirilicom, kako ga ne bismo zaboravili, a slično je i u našem klubu i folklornoj sekciji Srpski biser, gde smo veoma aktivni. Otac i majka puno rade, Violeta u jednom kol-centru, a Miloje je u biznisu sa klima-uređajima i često su odsutni od kuće, pa brat i ja međusobno na srpskom pričamo, ponekad se i posvađamo, pa ne izostane i poneka sočna psovka, tek da se i to ne zaboravi - uz osmeh, šeretski, dopunjuje svog brata Uroš Kopanja.

Njih dvojica su upravo ove godine završili srednju školu i s obzirom na to da se kreću u istom društvu i imaju slična interesovanja, planiraju da se posvete studijama inženjeringa, odnosno društvenim naukama. Kao i većina vršnjaka u Americi, tokom osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, bili su veoma aktivni u raznim sportskim disciplinama, ali im je košarka sport broj jedan!!!

Ujaci u Bosni

- Mamina familija je poreklom iz Livna, iz Bosne. Biće prilike da obiđemo i tamo brojnu rodbinu, kada sledeći put dođemo u Srbiju - poručuju braća Kopanja.

- Uživamo ovih dana u Zrenjaninu, tu smo do 5. avgusta kada nas očekuje povratak na Floridu i nove obaveze na fakultetu, pa su ovo dani kada se i odmaramo, uživamo u bakinim specijalitetima srpske kuhinje, ali se i intenzivno družimo sa braćom od strica, kao i brojnim drugarima sa kojima smo u kontaktu putem društvenih mreža. Pauza od šest godina, koliko nismo bili, zaista je duga i sigurno je nećemo ponoviti, tako da ako sve bude ok sa ispitima na prvoj godini studija, eto nas idućeg leta - uglas poručuju Aleksa i Uroš Kopanja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online