Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.08.2016.
02:13
A. Vučićević - Vesti A

Srbija bez dovoljno krvi

Ako vam ovih dana zatreba operacija u Srbiji, ne dolazite u bolnicu bez najmanje dva, a poželjno je i pet dobrovoljnih davalaca krvi. Zalihe Transfuziološkog zavoda Srbije u ponedeljak su bile na minimumu, dovoljne da se pokrije tek jedan dan. Zbog toga su u beogradskim bolnicama bili prinuđeni da zamole pacijente da sami pronađu dobrovoljne davaoce kako bi se obezbedio dovoljan broj jedinica krvi za njihovu operaciju.

M. Karović
(Ne)dovoljno za operacije: Pacijenti se snalaze kako znaju i umeju

U ponedeljak je krv uzeta od 91 davaoca, a bolnicama su izdate čak 191 jedinice krvi.
Prema rečima portparola Transfuziološkog zavoda Srbije Gordane Antuljeskove, zahvaljujući apelu medija, situacija je počela da popravlja.

- Građani su na televiziji i u drugim medijima mogli da saznaju da nema dovoljno krvi, što je značajno povećalo broj davalaca u protekla dva dana. Ako se nastavi takav trend davanja, imaćemo sigurne zalihe s kojima možemo obezbediti krv u svakom trenutku - rekla je Antuljeskova.

Ona podseća da je potrebno da se dnevno javi oko 200 dobrovoljnih davalaca kako bi se stvorila rezerva koja bi pokrila potrebe Srbije za tri dana.

- Najkritičnije krvne grupe trenutno su A pozitivna i nulta negativna. Njihove zalihe moramo da povećamo što pre - kaže Antuljeskova.

Ništa bolja situacija nije ni u regionu.

- Kad je krizna situacija, obraćamo se transfuziološkim centrima u regionu. Međutim, trenutno je kritično svuda, tako da ne bismo imali od koga da tražimo jedinice. U unutrašnjosti Srbije situacija je takođe kritična, ali je Beograd definitivno u najvećem problemu. U odnosu na prethodne godine, mnogo je veći broj pacijenata iz unutrašnjosti koji se upućuju na lečenje u glavnom gradu. Još uvek se operacije ne otkazuju, ali ako se zalihe ne povećaju, i ta mera će morati da se primenjuje - kaže kaže Antuljeskova.

Povećane potrebe bolnica

Prošle godine u Srbiji prikupljeno je 243.473 jedinice, što je za 5718 više od prethodne. Ove godine, broj davalaca je još veći, ali su i potrebe bolnica bile mnogo veće. Po broju davalaca Srbija se svrstava među srednje razvijene zemlje u svetu. Na 100 stanovnika prikupimo 3.39 jedinica krvi. Dnevna potreba bolnica je oko 200 do 300 jedinica.


 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online