Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 27.10.2016.
08:18
alo.rs A

Danas je Sveta Petka: Ovo ne valja raditi

Pravoslavni vernici danas slave dan Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesnima i siromašnima.

wikipedia.org
Sveta Petka

Paraskeva je rođena u Epivatu, kod grada Kalikratije u Maloj Aziji, pri kraju desetog ili početkom 11. veka.

Po predanju, Sveta Petka je mnoge godine provela u pustinji, u postu i molitvi i usamljeničkom životu. Predanje kaže da joj se u snu javio anđeo i uputio u otadžbinu da širi veru Hristovu. Zato se Sveta Petka na ikonama predstavlja u monaškoj odeći, sa krstom u ruci.

Uobičajeno je da se na današnji dan ode u crkvu Ružica na Kalemegdanu gde se pokraj kapele Svete Petke uzima čudotvorna voda za koju se veruje da leči mnoge bolesti, a naročito probleme sa vidom.

Iako je Svetka Petka u kalendarima svih pravoslavnih crkva upisana crvenim slovom, danas nije obavezan post.

Prema narodnom verovanju na današnji dan ne valja da se mesi hleb, pere veš i rade drugi fizički poslovi za koje se koristi rublje.

Ovaj običaj ustanovljen je zbog toga što se Sveta Petka prvenstveno smatra zaštitnikom žena, a potom i bolesnih. Zbog toga je crkva i dozvolila da se u narodu uvreži ovakvo verovanje da bi žene imale slobodan dan od teških poslova koje su nekada obavljale i u kući i na polju.

Običaj je i da žene šest dana uoči Svete Petke poste, a da se potom sedmog dana pričeste i jedu mrsno.

Kult Svete Petke neguje se vekovima i u jugoistočnoj Evropi, a poštuju je i neki nehrišćanski narodi na istoku. Vernici joj se obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

Saveti za devojke i žene na današnji praznik

Prema narodnim običajima, danas žene ne bi trebalo da mese, kuvaju, šiju, peru veš ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnev svetiteljke i da im tokom godine ne bi trnule ruke.

Danas mlade devojke treba da beru cveće i njime ukrase svoj dom kako bi u njima cele godine vladala sloga i mir, dok se devojčicama oblače nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila sreća.

Devojke bi trebalo da pojedu parče slavskog kolača i da sačuvaju mrvice, pa će te noći u snu videti svoju sudbinu i budućeg muža.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.10.2016. 09:35
"----ne bi trebalo da mese, kuvaju, šiju, peru veš ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnev svetiteljke (gnev i svetitelj su oksimor) i da im tokom godine ne bi trnule ruke...." Eh to me nervira kod naše vere i naroda ! Ako perete na crveno slovo ili praznik , "kazni će vas svetac ili Bog " !!! U čemu je kriminalno prati veš ili posuđu !? To su naši kromanjonci izmislili ! Ako verujete u Boga i ako ste pošteni , pravedni i velikodušni (ta tri pojma karakterišu Hrišćanstvo) , sve vam je dozvoljeno !!! Čak ne morate nikada u crkvu ući ! Bog je svuda pa u vašoj kući i srcu ! Nikoga ne ugrožavate ako perete, čistite , mesite , radite , ,,,za to nas je Bog i stvorio , da živimo i svaki dan to da radimo ! Nego svaka prilika je dobra da se iskoristi za nerad !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online