Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.11.2016.
18:05
Tanjug A

Slučaj "Decedra", 10 godina kasnije - lekari oslobođeni

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio troje lekara i direktora privatne beogradske klinike "Decedra" od optužbi za zbog neadekvatnog lečenja Jelice Radović (19) preminule od sepse posle operacije čukljeva na toj klinici u septembru 2006. godine, objavljeno je na sajtu tog suda.

pixabay.com
Devojka preminula od sepse posle rutinske operacije (Foto: Ilustracija)

Ovom odlukom je posle održanog glavnog pretresa Apelacioni sud preinačio prvostepenu presudu kojom su lekari bili osuđeni na po 15 meseci zatvora. Optužbi su tako pravosnažno oslobođeni hirurg ortoped Slavko Tomić, kao i specijaliste anesteziologije Miodrag Stojanović i Oliver Jeremić zbog krivičnog dela "teško delo protiv zdravlja ljudi".

V.d. direktora klinike "Decedra" Svetlana Sremčević pravosnažno je oslobđena od optužbe da je izvršila krivicno delo nesavestan rad u službi. Oštećeni su radi ostvarivanja svog imovinsko - pravnog zahteva upućeni na parnicu, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Jelica Radović je umrla 9. septembra 2006. godine. Ona je operisana 5. septembra iste godine na klinici Decedra, a njeni roditelji su narednog dana primetili da joj je loše. Jelica je 8. septembra prebačena u Ginekološko-akušersku kliniku i posle u Urgentni centar, gde su lekari utvrdili da ima sepsu.

U obrazloženju odluke navodi se da tokom postupka "nije dokazano da je propuštanje okrivljenih da pravovremeno preduzmu dijagnostičko terapijske mere, odnosno da je njihovo uopšte očigledno nesavesno postupanje dovelo do smrti Jelice Radović, kako se to navodi u optužnom aktu - popuštanjem funkcije vitalnih organa usled fudrojantnog septičnog stanja uzrokovanog bakterijom acenitobakter".

Prema mišljenju veštaka, nijedna radnja koju su okrivljeni bili dužni da preduzmu u konkretnom slučaju ne bi iskljucila smrtni ishod, ukazao je Apelacioni sud.

Apelacioni sud, međutim, navodi da je utvrdio da su Slavko Tomić, Miodrag Stojanović, Olivera Jeremić "uopšte očigledno nesavesno postupali" u odnosu na pacijenta, međutim za ovo krivično delo nisu mogli biti oglašeni krivim, jer je apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja nastupila još 2010. godine, napominje se u obrazloženju.

U odnosu Svetlanu Sremčević, Apelacioni sud je doneo oslobadajuću presudu nalazeći da, iako je prekršila odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnika o uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima obavljanja zdravstvene delatnosti i na drugi način ocigledno nesavesno postupala u vršenju službe, u optužnom aktu uzročno - posledična veza između njenog postupanja i smrti oštećene je opisana kao nepružanje adekvatne lekarske pomoći, a koje nečinjenje, kako je prethodno navedeno, nije uzrok smrti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online