Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 14.12.2016.
12:10
mondo.rs A

Srpski epidemiolog: NATO bombe nisu krive za rak!

Da li se NATO bombardovanje može dovesti u vezu s porastom broja obolelih od raka i da li građani Srbije treba da strepe od municije koja je 1999. izručena na našu teritoriju, objašnjava srpski epidemiolog Zoran Radovanović, prenosi Mondo.

commons.wikimedia.org
Srbija pamti NATO bombardovanje

Prema podacima koji se već godinama iznose, na teritoriju naše zemlje tokom NATO agresije bačeno je 15 tona municije s osiromašenim uranijumom - najviše na Kosovo i Metohiju, a gađani su i Pčinjski okrug i Crna Gora.

Deo srpskih stručnjaka bombardovanje osiromašenim uranijumom i kancer u Srbiji dovodi u direktnu vezu, međutim, takvim tvrdnjama suprotstavio se prof. dr Zoran Radovanović, koji se nalazi na čelu Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva, tvrdeći da se NATO bombardovanje ne može povezati s porastom broja obolelih od raka, već time što Srbija ima staro stanovništvo, ali i drugim faktorima - gojaznost, pušenje, kasno javljanje lekaru...

- Prvo, sa izuzetkom malog rubnog područja uz Kosovo i Metohiju, centralna Srbija uopšte nije gađana projektilima sa osiromašenim uranijumom. Kako može da postoji posledica bez uzroka? - upitao je Radovanović.

On ističe da u Srbiji nema neočekivanog porasta obolevanja od raka, iako deo stručnjaka tvrdi suprotno pozivajući se na podatke Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", prema kojima je 2006. godine došlo do naglog skoka novoobolelih od leukemije i limfoma za 59 odsto, a broja umrlih za čak 118 odsto.

- Ako se situacija prikazuje na jedini pošten način, tj. uzimajući u obzir uzrast (to su takozvane uzrasno standardizovane stope), razlike praktično nema. Primera radi, zloslutnici su najavljivali da će u Srbiji doći do masovnog pomora od raka 2004, pet godina nakon bombardovanja (kasnije su taj "Sudnji dan" pomerali za 2006, 2014, pa na kraju za 2019. godinu). Istina je da su prave (uzrasno standardizovane) stope umiranja od raka u centralnoj Srbiji bile iste 2004. i 2014. - rekao je on.

- Ako hoćemo da rušimo to što kaže svetska nauka, potrebni su nam čvrsti argumenti - dodaje srpski epidemiolog.

- Od 5 do 10 odsto tumora je pod uticajem naslednih činilaca. Ako njih isključimo, procenjuje se da ulogu u nastanku raka imaju sledeći faktori rizika (zbir je 100%): pušenje - 33%; prekomerna telesna težina - 20%; infekcije - 16%, nepoznati faktori, nedovoljna fizička aktivnost, nepovoljna ishrana i izloženost na radnom mestu (azbest i sl.) - po 5%, alkohol i reproduktivni faktori (broj trudnoća, dojenje itd.) - po 3%, zračenja (sunčevo i jonizujuće, skoro isključivo zbog medicinskih postupaka) i zagađenje životne sredine - po 2%, te na kraju, lekovi - 1% - kaže Radovanović.

On je kao jedan od primera naveo i to što se na Kosovu, gde je bačeno najviše municije s osiromašenim uranijumom tokom 1999, nalazi američka vojna baza "Bondstil" koja je projektovano za više hiljada ljudi.

- Oni se tamo slobodno kreću i dišu, nemaju nikakve maske na glavama. Ne dovodim u pitanje da li je ispravno to što su nas bombardovali ili ne, već nije potrebno da se diže preterana panika. U Srbiji i drugim zemljama je rak u porastu. Rak pluća je najčešća posledica pušenja. Rak grlića materice se dobija od spoljnog faktora, zna se o kom virusu je reč - zaključuje dr Radovanović.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.12.2016. 15:33
Nuklearni fizičar Vladimir Ajdačić dodaje da su već na jugu Srbije, u područjima gde je bačeno najviše osiromašenog uranijuma, uočene genske mutacije na životinjama. “Te promene se prvo uočavaju kod životinja koje su dosta kreću, lisice, psi, mačke, jer bilo je mesta gde je municija sa osiromašenim uranijumom bacana u velikim količinama”, naglasio je Ajdačić. On je podsetio da je najviše ove municije bačeno na Irak i da su istraživanja koja su kasnije rađena pokazala da su potomci američkih vojnika koji su boravili u Iraku u 67 odsto slučajeva imali genske deformacije.Štetne posledice osiromašenog uranijuma nisu osetili samo građani Srbije, već i strani vojnici koji su učestvovali u mirovnim misijama na Kosovu. Tužilaštvo u Italiji nedavno je pokrenulo istragu zbog sve većeg broja obolelih od raka posle učešća u mirovnim misijama, uključujući i Kosovo. Italijanski vojnici već godinama bezuspešno pokušavaju da dokažu vezu između njihovog narušenog zdravlja i osiromašenog uranijuma. Prema podacima Udruženja žrtava osiromašenog uranijuma, preko 300 vojnika, koji su bili pripadnici NATO trupa, umrlo je od raznih vrsta tumora, dominantno limfnih žlezda, dok je preko 3,600 obolelo. Međutim, pretpostavlja se da je broj obolelih znatno veći, jer se bolest ne javlja odmah.
Sreda 14.12.2016. 15:35
Ni danas se precizno ne zna koliko je projektila sa osiromašenim uranijumom NATO ispalio na područje naše zemlje. Naime, podaci NATO-a govore da je ispaljeno 31,000 projektila, vojska tvrdi da je naša zemlja zasuta sa oko 50,000, a Rusija napominje da je ispaljeno čak 90,000 projektila.U knjizi trojice američkih autora se dokazuje da bombe nisu imale samo osiromašeni uranijum nego i otpad iz prerade nuklearnog mat,erijala, koji sadrži opasne otrove, među kojima i plutonijum. Dokazi su, kako iz knjige prenosi “Sandej tajms”, pronđeni u fabrikama tog oružja u Kentakiju, Ohaju i Tenesiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online