Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.12.2016.
14:36
S. Kapetanović - Vestionline A

Saznajte koji su najveći strahovi budućih tata!

Među najizraženijim strahovima budućih tata je da dete nije njihovo. To je pitanje, koje većina muškaraca postavlja sebi dok čeka potomstvo i ne sme da ga izgovori naglas.

I. Tomašević
Povijanje bebe

Psiholog Nina Đurđević ističe da je ovo pitanje u stvari podsvesno pitanje "da li sam ja sposoban da stvorim nešto tako savršeno kao što je novo ljudsko biće".

Neki od ozbiljnih strahova svih budućih očeva je da neće voleti svoje dete. Plaše se da li će  dete biti zdravo, da li će majka dobro podneti trudnoću, da li će porođaj dobro proći, navodi ona.

I. Tomašević
Psiholog Nina Đurđević

Kad se dete rodi, dodaje ona, otac ima strah da li će biti dobar tata, da li će biti strog ili će previše razmaziti dete.

Takođe, napominje i da je i razmaženost deteta neka vrsta zlostavljanja deteta koja će imati posledice na ličnost i ponašanje potomstva.

Mnogi muškarci se plaše kakve će majke biti njihove partnerke, kakav će imati odnos sa partnerkom posle dolaska prinove, ukazuje psiholog.

Ona ističe da oca treba od prvog dana uključiti u obaveze, ali ne kao asistenta majke, već kao ravnopravnog partnera. Postoje majke, navodi, koje su očarane roditeljstvom i doživljavaju tu ulogu kao svoju privilegiju, pa samim tim odlučuju da li će dozvoliti ocu da učestvuje u kupanju, povijanju, uspavljvanju, što je pogrešno.

Đurđević je ukazala da se često kod novopečenih roditelja javljaju problemi, jer oni zaborave da su pre dolaska bebe bili partneri. Kada beba stigne oni moraju da nađu svoje partnersko vreme, a potom i vreme samo za sebe, koje će se u početku meriti minutima, navela je ona na radionici “Tatina humana strana”, koja je organizovana u okviru besplatne škole roditeljstva Opštine Novi Beograd, uz podršku Humane i Udruženja "Mamin san" - škole za trudnice. 

- Neke partnerke se zapuste, jer su okupirane detetom, što nije dobro i to najviše odbija muškarca kod žene - dodala je Đurđevićeva, navodeći da pod zapuštanjem ne misli na povećanje telesne težine posle trudnoće.

Kad je reč o seksualnom odnosu nakon dolaska bebe, Đurđević kaže da taj odnos ne nestaje, već bude neko vreme na čekanju. Posle te faze čekanja preporučuje se iniciranje odnosa kroz pažnju, razgovor, maženje.

Roditeljstvo treba da se uči, ističe ona i dodaje da je fokus društva na trudnici kad je reč o roditeljstvu, a da su očevi nepravedno zapostavljeni u tom periodu života.

- Tatama je takođe potrebna priprema i edukacija za najveću ulogu u životu - zaključila je Nina Đurđević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online