Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 31.12.2016.
15:06
D. Obradović - Vestionline A

Godina u kojoj su otišli velikani

Turbulentna 2016. godina ostaće upamćena kao tmurna godina za filmski i muzički svet. Od samog njenog početka počeli su da odlaze najveći umetnici današnjice: pevači, glumci, književnici... U tom ritmu nastavilo se sve do poslednjih dana 2016. Zato se sve češće može čuti da je ovo bila fatalna, kobna, pa čak i prokleta godina, koja je sa sobom odnela najveće zvezde, velikane. Sa njima smo se smejali i plakali, uz njih smo patili i voleli se... A onda su oni otišli tamo gde sve zvezde idu – u večnost. Osvojili su zemlju, a onda su, izgleda, rešili da probiju granice i postavnu glavni i na onom svetu. Njima su se pridružili i veliki državnici, sportisti i TV lica, koji su takođe obeležili jednu eru i ostavili svoj trag.

youtube.com/Condor's wings
Ostao upamćen kao čuveni Ozren Soldatović: Dušan Golumbovski

Dušan Golumbovski

Početak godine obeležio je odlazak glumca Dušana Golumbovskog, koji je preminuo 4. januara. Glumac je bio najprepoznatljiviji po ulozi beskrupuloznog Ozrena Soldatovića u serijama "Srećni ljudi" i "Bela lađa".  

Reuters
Preminuo posle teške borbe sa bolešću: Dejvid Bouvi

Dejvid Bouvi

Muzičar Dejvdi Bouvi 18 meseci se borio sa kancerom, ali je 10. januara izgubio bitku. Samo mesec dana pred smrt izdao je novi singl pod nazivom "Lazarus", sa novog albuma "Blackstar". Bouvi je bio poznati rok muzičar, pevač, kompozitor i glumac, a u svojoj karijeri, dugoj više od 40 godina, Bouvi je stvarao rok muziku, soul, hard rok, dens pop, bilo je tu i prizvuka panka i elektronike.

Doris Roberts 

Glumica Doris Roberts, najpoznatija po ulozi naporne majke i svekrve u seriji "Svi vole Rejmonda", preminula je 17. aprila u snu od moždanog udara.

Alan Rikman

Harizmatični britanski glumac prepoznatljivog glasa Alan Rikman preminuo je 14. januara u 69. godini u Londonu. Ostvario je zapaženu ulogu u drami "Raspućin" za koju je dobio nagradu Emi, a proslavio se i u filmovima o Hariju Poteru, u kome je tumačio profesora napitaka Severusa Snejpa, kao i ulogom šerifa od Notingema u "Robinu Hudu" iz 1991.

Umberto Eko

Italijanski pisac i filozof Umberto Eko preminuo je 19. februara u 84. godini. Za svoj prvi roman "Ime ruže", koji je napisao 1980. godine, Eko je osvojio niz nagrada, a roman je preveden na 47 jezika i prodat je u više od 30 miliona primeraka. Renome jednog od najvećih svetskih pisaca na prelazu dva veka potvrdili su i romani "Fukoovo klatno", "Ostrvo dana pređašnjeg", "Baudolino", "Tajanstveni planem kraljice Loane" i "Praško groblje", "Nulti broj"...

A. Čukić
Obeležio celu jednu epohu: Dragan Nikolić

Otišao je legendarni Prle, Flojd, Urke, Popaj...

Doajen srpskog glumišta, najveći šmeker na srpskoj glumačkoj sceni, legendarni Dragan Nikolić, preminuo je 11. marta u Beogradu. Otišao je jedan od najvećih srpskih glumaca ikada. Bio je Flojd, Prle, Urke, Popaj...  Voleli smo da ga gledamo u brojnim domaćim filmovima i serijama, a najzapaženije uloge odigrao je u filmovima  "Nacionalna klasa", "Ko to tamo peva", "Balkan ekspres", "Poslednji krug u Monci"... Nikolić će ostati upamćen i po ulozi u čuvenoj televizijskoj seriji "Otpisani". Sa Gaginim odlaskom završila se jedna epoha, a on kao da je povukao nogu, pa su za njim, vrlo brzo krenuli i drugi velikani srpskog filma.

Facebook/Marinko Madžgalj
Prerani odlazak veselog dečaka: Marinko Madžgalj

Marinko Madžgalj

Samo nekoliko dana posle Gage, otišao je još jedan glumac. Posle borbe sa teškom bolešću, Marinko Madžgalj je preminuo 26. marta u svojoj 37. godini. Bio je srpski glumac, pevač i televizijski voditelj. Zajedno sa Ognjenom Amidžićem bio je član muzičkog dvojca Flamingosi. Kolege glumci, prijatelji i porodica ostali su neutešni, ispratili su veselog dečaka uz pesme koje je voleo i otpevao u serijama i predstavama. Pevali su njemu u čast i plakali zbog njega. A za kraj, Marinko je dobio najjači aplauz ikada.

TV lica

Milka Canić, žena poznata po svom čuvenom "Dobro veče", supervizor kviza Slagalica preminula je 19. oktobra u 72. godini. Srbija se ove godine oprostila i od novinara Zaharija Trnavčeviča, koji nas je napustio u 13. januara. Dugo je radio na RTS-u, a posle je prešao na TV B92 gde je vodio emisiju "Znanje na poklon", po kojoj je postao prepoznatljiv.

Lola Novaković

Poznata pevačica Lola Novaković preminula je 3. aprila u 81. godini života. Prva dama srpske i jugoslovenske muzike ostavila je iza sebe brojne evergrin hitove. Izuzetno popularna bila je tokom šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka. Kao predstavnica Jugoslavije, 1962. godine je sa kompozicijom "Ne pali svetla u sumrak" osvojila 4. mesto na takmičenju za "Pesmu Evrovizije".

Reuters
Jedna od najvećih muzičkih zvezda: Prins

Prins

Jedna od najvećih muzičkih zvezda, Prins, preminuo 21. aprila u svom muzičkom studiju u Mineapolisu. Pevač je umro od slučajnog predoziranja lekovima. Iza sebe je ostavio brojne hitove, među kojima su "Purple Rain", "Kiss", "When Doves Cry", "Cream", "Little Red Corvette", "1999" i "The Most Beautifull Girl in the World".

M. Karović
Žena anđeoskog glasa: Jadranka Stojaković

Jadranka Stojaković

Jadranka Stojaković, poznata pevačica i kantautorka, preminula je 3. maja u 66. godini u Banjaluci, gde je i živela poslednjih nekoliko godina života. Umrla je žena anđeoskog glasa i lavljeg srca, koju je bolest sprečila odustane od koncerata i javnih nastupa. Ali ipak, ona nije odustala od snova. "Ne mogu više da sviram, ali često sanjam muziku. Živim ceo život s njom i kao da imam koncerte dok spavam. Još mogu da je osetim, još mogu da je čujem", rekla je jednom prilikom Jadranka Stojaković.

M. Karović
Ove godine životnu bitku je izgubio i čuveni Valter: Velimir Bata Živojinović

Ostali smo i bez Valtera

Ova godina biće upamćena i kao godina kada je otišao legendarni Valter. Glumac Velimir Bata Živojinović preminuo je 23. maja u Beogradu. Dva puta je Bata odbijan na Akademiji, a filmski debi ostvario je u "Pesmi sa Kumbare" 1955, posle kojeg su se nizale uloge Miloša Bojanića, Mirte, Bulidže... A u svima njima glumac je polako ubeđivao reditelje da film bez njega neće biti moguć. Slede filmovi kao što su "Kozara" i "Bitka na Neretvi", kojima se ustoličio kao jedna od najvećih zvezda kinematografije bivše Jugoslavije, ali je najveću slavu doživeo tokom '70-ih  u filmovima sa tematikom Drugog svetskog rata. Jedan od najpoznatijih njegovih filmova iz ovog perioda je "Valter brani Sarajevo", koji je postigao veliki uspeh i u dalekoj Kini. Bata je igrao i u brojnim domaćim serijama, a jednako smo ga voleli u svim njegovim ulogama.

youtube.com/belgrade26
Iznenadni odlazak koji je potresao celu Srbiju: Milorad Mandić Manda

Smrt na daskama koje život znače

Cela Srbija ostala je šokirana tog 15. juna kada su mediji objavili da je Miloradu Mandiću Mandi pozlilo dok je igrao predstavu. Nedugo posle toga stigla je i strašna vest - Manda je umro. Otišao je čovek koji nas je uvek zasmejavao, čovek čije smo fazone oduvek voleli, koji nas je vodio u čuveni svet "s one strane duge" ... Uživali smo da ga gledamo, da se smejemo sa njim. Živeo je za scenu, i umro je na sceni, igrajući Kapetana Kuku. Ali mi znamo ko je bio, a to su najbolje objasnili članovi pozorišta "Boško Buha", opraštajući se od glumca: "Manda je zaspao u kostimu Kapetana Kuke, ali mi znamo da je bio Petar Pan, večiti dečak koji je mnogo želeo, mnogo sanjao i koji je neprestano leteo."

A. Čukić
Glumica 20. veka: Mira Stupica

Mira Stupica

Velika dramska umetnica Mira Stupica preminula je 19. avgusta u 93 godini u domu za stara lica u Zemunu. Samo dva dana pre smrti proslavila je rođendan. Ostavila je izuzetan trag u dramskoj umetnosti, i na sceni i na platnu. Dobila je najprestižnija priznanja, a proglašena je i glumicom 20. veka.

Reuters
Otac Izraela, veliki političar i nobelovac: Šimon Peres

Šimon Peres

Bivši predsednik Izraela, dobitnik Nobelove nagrade za mir Šimon Peres, umro je 28. septembra u 94. godini. Peres je bio jedan od poslednjih preživelih osnivača modernog Izraela. Rođen je u Poljskoj kao Šimon Perski 1923. godine, a uselio se u mandatnu Palestinu sa svojom porodicom 11 godina kasnije. On je prvi Izraelac koji je bio predsednik vlade i šef države. Tokom sedam decenija duge političke karijere bio je na gotovo svim značajnim pozicijama u vladi i igrao ključnu ulogu u istoriji zemlje i kao borac i mirotvorac, podseća Njujork tajms.

Reuters
Odlazak još jedne muzičke legende: Leonard Koen

Leonard Koen

Slavni kanadski pevač Leonard Koen preminuo je 7. novembra u 82. godini. Tokom karijere objavio je 14 albuma i dobio je oko 40 nagrada. Neki od njegovih najvećih hitova su "Suzanne"  i "I'm Your Man", a u oktobru je objavio je svoj 14. album nazvan "You Want it Darker". Takođe, proslavio se i pesmom "Hallelujah", koju je objavio 1984. i od tada nastalo je gotovo 300 njenih verzija raznih izvođača.

Reuters
Kubanci se oprostili od Fidela Kastra

Fidel Kastro

Lider Kubanske revolucije i dugogodišnji predsednik Kube, Fidel Kastro, umro je 25. novembra u 90. godini. Kastro je vladao Kubom gotovo pola veka, a 2006. godine svoja ovlašćenja predao je bratu i saborcu u revoluciji, Raulu. Bivši revolucionar bio je glavni sekretar Komunističke partije, predsednik i premijer Kube. Neko ga vidi kao čoveka koji je Kubu predao narodu, dok je za druge diktator koji je suzbio opoziciju u zemlji. Kako god ga neko video, nesporno je da je Kastro političar koji je obeležio čitavu jednu epohu.

Z. K. Munja
Velika pevačica i humanitarka: Esma Redžepova

Esma Redžepova

Makedonska pevačica romske muzike Esma Redžepova preminula 11. decembra u Skoplju u 73. godini. Esma Redžepova Teodosijevska proglašena je kraljicom romske muzike, i po tome je bila poznata u čitavom svetu. Od 2013. nosila je i titulu nacionanog umetnika Makedonije. Pevačica je tokom života je odgajila 47 dece i učestvovala u brojnim humanitarnim akcijama.

youtube.com/belgrade26
Otišla i čuvena Za Za Gabor

Za Za Gabor

Za Za Gabor, čuvena američka glumica mađarskog porekla, preminula je 19. decembra u 99. godini. Iako je igrala u više od 70 filmova, Za Za će ostati upamćena po bogatom društvenom životu i činjenici da se udavala čak devet puta. Govorila je sedam stranih jezika, a i pored činjenice da je više od pola života provela u Americi, Za Za se nikada nije otarasila tvrdog mađarskog akcenta.

Reuters
Odlazak na Božić: Džordž Majkl bio je jedan od najboljih muzičara današnjice

Džordž Majkl

Jedna od najvećih pop ikona svih vremena,  pevač Džordž Majkl, preminuo je na katolički Božić od srčanog udara. Karijeru je počeo u grupi "Wham!" koja je tokom 80-ih imala velik hit "Wake Me up Before You Go Go". Nakon raspada benda, Majkl je započeo uspešnu solo karijeru, a njegov prvi album "Faith" kao solo umetnik prodat je u više od 20 miliona primeraka. Britanski pop pevač zauvek će ostati upamćen po brojnim hitovima poput "Careless Whisper", "Freedom", "Father figure", ali i po spotovima koje je snimao sa najuspešnijim top modelima današnjice.

Reuters
I princeza Leja izgubila živtonu bitku: Keri Fišer

Keri Fišer

Poznata glumica Keri Fišer doživela je sračni udar tokom leta iz Londona za Los Anđeles. Preminula je tri dana kasnije, a vest o njenoj smrti rastužila je brojne fanove. Fišerova je bila najpoznatija po ulozi princeze Leje u kultnom serijalu "Ratovi zvezda".

Reters
Otišla samo dan posle ćerkine smrti: Debi Rejnolds

Debi Rejnolds

Samo dan posle smrti Keri Fišer, preminula je i njena majka Debi Rejnolds, holivudska glumica koja se proslavila ulogom u filmu "Pevajmo na kiši".  Debi je umrla  u 85. godini, nekoliko sati pošto je primljena u bolnicu u Los Anđelesu, najverovatnije posle moždanog udara.
 

Sportske legende

Reuters
Muhamed Ali

Velikan srpskog sportskog novinarstva Duško Korać preminuo je 4. januara u Urgentnom centru. Srce mu je stalo dva dana nakon što se onesvestio u svom stanu. Kako su preneli mediji, bio je glas takozvanih malih sportova, borac protiv dopinga, verni navijač Jelene Išinbajeve, "Juse" Bolta, svih naših šampiona. Bio je strastven u svojoj nepristrasnosti.

Ove godine oprostili smo se i od našeg legendarnog fudbalera i trenera Slobodana Santrača, koji je preminuo 13. februara od posledica srčanog udara u 70. godini. Santrač je bio naš proslavljeni fudbaler i selektor reprezentacije Jugoslavije koja je igrala na Svetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj.

Godina za nama bila je kobna i za legendarnog boksera Muhameda Alija, nekadašnji prvak sveta, preminuo je 3. juna od respiratornih problema. Bokser se poslednjih 35 godina borio i sa Parkinsonovom bolešću. Ali, njegov um je bio britak kao i udarci kojima je obasipao protivnike, dominirao je boksom dve decenije pre nego što su vreme i bolest okončali njegovu karijeru 1981. godine. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online