Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.02.2017.
18:01
Z. Marjanović - Vesti A

Armija pušačačula za Darka

Do pre nekoliko godina Darko Milovanović, policijski službenik iz Čačka, ni slutio nije koliko će biti uspešan u pravljenju lula za duvan. Do sada je napravio na stotine lula.

 
U ovaj posao je ušao slučajno pre pet godina kada je iz znatiželje restaurirao jednu staru lulu, a u međuvremenu je stasao u majstora nad majstorima o čemu svedoče narudžbine za izradu lula iz svih krajeva sveta.
 

U žiži kolekcionara

- Neko vreme sam se bavio restauracijom starih lula, a onda sam dobio želju da napravim lulu za sebe i tada sam se baš namučio jer o izradi lula nisam znao ništa, a nisam imao ni od koga da naučim jer se u to vreme izradom lula u Srbiji niko nije bavio. Međutim, malo pomalo, usavršio sam tehniku pravljenja lula na osnovu literature, nabavio sam alat za izradu i danas prostor u kojem se bavim ovim mojim hobijem liči na pravu zubarsku ambulantu i alati su slični - kaže Darko i dodaje:

U Srbiji još dva majstora

- Osim porodice i posla kojim se bavim, izrada unikatnih lula mi predstavlja pravo zadovoljstvo i ozbiljan porodični prihod zbog čega sam uvek spreman da pomognem i drugima koji imaju želju da se oprobaju u ovom poslu. U Srbiji se izradom lula bave još samo dva majstora - kaže Darko.

- Imao sam neverovatnu želju da uđem u sve tajne ovog zanata, bio sam veoma uporan u tome i rezultat nije izostao o čemu svedoči činjenica da se moje lule nalaze u kolekcijama najvećih kolekcionara lula u svetu.

Za izradu najkvalitetnijih lula, osim majstorstva, neophodno je i veoma kvalitetno drvo koje svakoj luli daje poseban oblik jer se i lula oblikuje prema drvetu.

Drvo iz močvara

- Do sada sam napravio na stotine različitih lula. Pravim ih od korena meditranskog drveta koje raste u Crnoj Gori i Hrvatskoj, u narodu poznatom kao visoki vrijes, od drveta masline, ili od fosilizovanog hrasta starog po nekoliko hiljada godina koje se vadi iz reka ili močvara. Drvo za izradu lula je veoma skupo, primera radi, kubik starog hrasta puno košta jer je postupak njegovog sušenja od vađenja do pripremljenog za nameštaj, u ovom slučaju za lule, veoma komplikovan i skup. Kako će izgledati neka sledeća moja lula sve zavisi od moje trenutne inspiracije, ako nisu unapred naručeni motivi, što izbegavam, i od sastava materijala - ističe Milovanović.

O majstorstvu Darka Milovanovića se među zaljubljenicima u lule u svetu veoma brzo pročulo zahvaljujući umetničkim vrednostima njegovih lula i saradnji sa ljudima iz sveta koji profesionalno, ili kao on, iz hobija izrađuju lule pa je interesovanje za lule iz Čačka sve veće.

- Moje lule su do sada stigle u sve krajeve sveta, osim Australije i veoma sam ponosan na njih. Eto, ni slutio nisam da ću se jednog dana baviti ovim hobijem koji je, ispostavilo se, iznedrio i ono što je umetničko u meni ispod uniforme policijskog službenka - kaže Milanović.

Pismo Japanca

- Kada je pre dve godine Srbija bila ugrožena poplavama pozvao sam sve kolege iz sveta koji se bave izradom lula da pomognu u saniranju štete i iznenadio sam se odzivom. Svoju pomoć u novcu, koliko je ko mogao i imao, poslale su kolege po dletu iz celog sveta, a posebno me je dirnulo pismo majstora iz Japana koji je u pismu napisao da nije zaboravio pomoć Srbije kada se se dogodila havarija u atomskoj centrali Fukošima.

Od prodaje lula u svetu je tada prikupljeno nekoliko hiljada evra za poplavljene u Srbiji i jako sam ponosan na odziv onih koji se bave hobijem kojim se bavim i ja - kaže Darko koji je bio inicijator humanitarne prodaje lula.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online